Animale mici

Cresterea excesiva a dintilor si alte probleme dentare la chinchilla

Dintii de chinchilla, ca si cei ai altor rozatoare cum ar fi porcusorii de Guineea si veverita degu, au radacini deschise si cresc continuu de-a lungul vietii. Chinchilele salbatice au dezvoltat acest tip de dinti pentru a se adapta la mestecarea prelungita a tufisurilor aspre si a vegetatiei cu care supravietuiesc in Muntii Anzi, unde traiesc in mod obisnuit. Dintii lor din fata – incisivii – pot creste pana la 5-7 cm pe an! Vom detalia in continuare cauzele acestei cresteri excesive a dintilor si vom vedea cu ce alte probleme dentare se confrunta chinchilla.

Ce determina cresterea excesiva a dintilor la chinchilla?

Chinchilele de companie nu sunt de obicei hranite cu acelasi tip de hrana abraziva consumata de omologii lor salbatici. In loc sa manance vegetatie grosiera, ei sunt hraniti in general cu pelete uscate care se sfarama in gura, necesitand putin sau deloc mestecat, precum si cu putin fan. Consumul de fân incurajeaza mestecatul dar nu la aceeasi frecventa cu cea efectuata de chinchilla salbatice.

Astfel, dintii chinchillei „domestice” cresc la fel de repede ca si cei ai chinchillei salbatice. Animalele de companie nu petrec insa atat de mult timp mestecand astfel incat dintii lor pot creste mai repede decat sunt uzati.

Factorii genetici pot predispune la cresterea excesiva a dintilor. Atat incisivii, cat si maselele (numite si „cheek teeth”) pot creste excesiv.

Atat portiunile dintilor vizibile in gura (coroanele), cat si partile dintilor de sub gingii (radacinile) care nu sunt vizibile in interiorul gurii, pot deveni alungite. Ca rezultat, coroanele vizibile in interiorul gurii pot arata ca ondulat sau ca niste trepte, in timp ce radacinile se pot simti denivelate si neregulate atunci cand maxilarele superioare si inferioare sunt palpate pe fata.

Coroanele pot dezvolta margini si puncte ascutite din cauza uzurii neregulate, provocand ulcere si rani pe gingii si in interiorul obrajilor. Radacinile alungite de sub linia gingiei pot deveni dureroase, precum maselele de minte la oameni si in cele din urma se pot infecta, evoluand in abcese faciale mari.

Care sunt simptomele cresterii excesive a dintilor la chinchilla?

Daca incisivii unei chinchilla cresc excesiv, pot parea excesiv de lungi atunci cand buzele superioare si inferioare sunt usor ridicate. La palpare se vor simti umflaturi in special de-a lungul maxilarului inferior atunci cand se trece cu mana peste maxilar, din fata in spate.

Inainte de a prezenta aceste anomalii evidente, chinchilele afectate de probleme dentare pot prezenta simptome precum:

  • salivare excesiva
  • mestecare lenta
  • selectarea alimentelor mai moi sau mai usor de mestecat
  • consumul redus de hrana in general
  • fecalele devin mai mici, mai uscate si mai putin frecvente

Chinchilele afectate pot pierde treptat in greutate. Blana se poate matui sau poate cadea pe alocuri in jurul gurii, barbiei si labelor din fata din cauza salivarii excesive.

Daca radacinile dintilor afectati cresc in canalele lacrimale, chinchilele afectate pot prezenta  lacrimare excesiva.

Ce ar trebui sa faca un proprietar de chinchilla daca observa aceste simptome?

Proprietarii care observa oricare dintre aceste simptome la animalele lor de companie ar trebui sa faca o vizita medicului veterinar cat mai curand posibil. Intarzierea vizitei la medicul veterinar duce  la agravarea starii si adesea la un diagnostic mai prost.

Medicul veterinar va efectua o examinare fizica amanuntita, inclusiv o examinare orala cuprinzatoare folosind un speculum oral pentru a examina maselele. Va face si radiografii ale capului pentru a vedea radacinile dintilor care nu sunt vizibile din interiorul gurii. Chinchilele foarte stresate sau active, care nu vor permite o examinare cu speculum, pot fi sedate pentru examinare si radiografii. Diagnosticul depinde de ceea ce gaseste medicul veterinar.

Probleme dentare timpurii la chinchilla care implica cresterea excesiva a coroanei sau puncte ascutite pe coroane, cu radacini cu aspect normal la raze X, pot necesita reducerea coroanei. Suprafetele dintilor alungiti din interiorul gurii vor fi pilite in jos, astfel incat coroanele sa fie mai scurte, chiar netede.

Animalele mai grav afectate ale caror raze X arata alungirea si afectarea radacinilor dintilor pot necesita medicamente antiinflamatoare pe termen lung pentru a reduce disconfortul la mestecat.

Problemele dentare avansate la chinchilla care implica abcese dentare, necesita indepartarea chirurgicala a dintilor infectati, drenarea abcesului, precum si tratament cu antibiotice, analgezice si antiinflamatoare. Animalele afectate foarte sever ar putea avea nevoie sa fie hranite cu alimente moi sau chiar cu o seringa pentru a-si mentine greutatea.

Probleme dentare la chinchilla dureaza toata viata si necesita de obicei tratament repetat. Proprietarii de chinchilla cu probleme dentare ar trebui sa fie pregatiti pentru calatorii recurente la medicul veterinar si pentru cheltuielile pe termen lung care implica aceste vizite.

Prevenirea problemelor dentare la chinchilla

Cel mai bun mod de prevenire a cresterii excesive a dintilor la chinchilla este sa le hraniti cu cat mai mult fân posibil. Fânul contine fibre grosiere care nu numai ca promoveaza mestecatul prelungit dar incurajeaza si un tract gastrointestinal (GI) sanatos, ajutand la stabilirea unei populatii normale de bacterii gastrointestinale care digera alimentele consumate.

Unele chinchilla, la fel ca unii oameni, sunt predispuse genetic la probleme dentare. Ducand animalele de companie la controale veterinare anuale regulate si fiind atenti la consumul de hrana, materiile fecale si greutatea acestora, proprietarii de chinchilla pot depista unele simptome ale bolii dentare inainte ca aceasta sa devina o boala semnificativa, care pune viata animalului in pericol.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button