Animale mici

Nematodoza urinara la sobolani

O boala urinara comuna in coloniile de sobolani este nematodoza. Acest lucru se intampla atunci cand parazitul nematod Trichosomoides crassicauda infecteaza vezica urinara a sobolanului, provocand urinare dureroasa, incetarea cresterii sobolanului si dezvoltarea de calculi in vezica urinara. Bolile de rinichi, cum ar fi pielita, inflamatia renala pelviana si pietrele la rinichi (uroliti) pot aparea, de asemenea, daca parazitul (viermele nematod) se deplaseaza in sus spre vezica urinara. Nematodoza urinara la sobolani este cauzata de contactul cu ouale de Trichosomoides crassicauda care au fost trecute prin urina sobolanilor infectati.

De obicei, nematodoza urinara apare la sobolani mai mari de 2-3 luni, si se trateaza cu insecticidul ivermectina. Reinfectia poate fi prevenita prin mentinerea conditiilor bune de viata cu o igienizare corecta.

Nematodoza urinara la sobolani – Simptome si tipuri

  • Urinare dureroasa (disurie)
  • Pietre la vezica si/sau rinichi
  • Incapacitatea de a se dezvolta in mod corespunzator
  • Pielita renala brusca sau cronica
  • Inflamatie pelvina renala
  • Urina cu sange din cauza formarii de pietre

Viermele mascul se ataseaza de lumenul vezicii sobolanului, iar viermele femela se ataseaza de lumenul si membrana mucoasa a vezicii urinare. Viermele mascul poate trai uneori chiar in interiorul uterului viermelui femela. Viermii masculi cresc intre 1,5-2,5 mm lungime, in timp ce viermii femele pot avea o lungime de pana la 10 mm (1 cm).

Cauze

  • Infectia cu viermele Trichosomoides crassicauda
  • Contactul cu ouale parazitului prin urina contaminata a sobolanilor infectati
  • Conditii de viata insalubre

Diagnosticare

Viermele vezicii urinare este de obicei diagnosticat prin efectuarea de analize urinare si examinarea urinei pentru prezenta oualor parazitului.

Tratament

Nematodoza urinara la sobolani se trateaza cu medicamentul ivermectina, care este eficient in eradicarea viermelui parazit din vezica urinara si rinichiul sobolanului. Medicul veterinar va prescrie modul de administrare al acestuia.

Recuperare si stil de viata

Trebuie sa mentineti o igiena adecvata in colonia de sobolani sub tratament pentru a preveni reinfectarea cu nematodoza. Reinfectarea intr-o colonie de sobolani este comuna daca nu sunt tratati toti sobolanii in acelasi timp si parazitul nu este eradicat complet. Urmati recomandarile medicului dvs. in acest sens.

In timpul tratamentului, calciul trebuie redus sau eliminat din dieta sobolanului pentru a preveni formarea pietrelor de calciu in vezica si rinichi. O dieta bine echilibrata va fi prescrisa pentru a sustine recuperarea sobolanului dvs. dupa infectie si pentru a incuraja cresterea normala.

Prevenire

Sobolanii infectati trebuie izolati de ceilalti sobolani pentru a preveni infectarea sobolanilor sanatosi din colonie. Igienizarea adecvata este, de asemenea, importanta pentru prevenirea raspandirii si prevenirea infectiei cu nematodoza.

Cititi si: Ingrijirea soarecilor si sobolanilor domesticiti

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button