Animale miciHamsteri

Sfaturi utile pentru un hamster sanatos

In acest articol va vom oferi cateva sfaturi pe care daca le veti urma va puteti asigura ca aveti un hamster sanatos. Veti vedea ca responsabilitatea detinerii unui hamster implica asigurarea unei locuinte adecvate,
nutritie, toaletare si ingrijire veterinara.

 

Cateva date generale despre hamsteri

  • Hamsterii au fost descoperiti pentru prima data in Siria, dar sunt originari din multe parti ale lumii. Numele de hamster a fost preluat din cuvantul german „hamstern”, care inseamna „a aduna” sau „a ingriji”, deoarece exact asta fac hamsterii cu mancarea suplimentara – o vor impacheta in buzunare pe ambele parti ale fetei, pentru mai tarziu. Aspectul si activitatile lor pot aduce multor persoane un zambet pe buze.
  • Exista mai multe tipuri de hamsteri – animale de companie: hamsterul sirian, hamsterul siberian, hamsterul pitic Roborosvski sau hamsterul chinezesc. Acestia au o varietate de culori (o culoare sau culori multiple). Hamsterul sirian este numit si „auriu” datorita culorii blanii sale.

hamster sirian

  • Hamsterii sunt animale nocturne care traiesc aproximativ 2 sau 3 ani. Sunt foarte jucausi si pot scapa cu usurinta dintr-o cusca care nu este inchisa bine. Vederea lor nu este foarte buna, asa ca uneori cad de pe mese cand alearga. Hamsterii vor musca daca nu sunt obisnuiti sa fie manipulati sau daca sunt maltratati.
  • Copiii care ingrijesc hamsteri trebuie supravegheati de un adult. Aceste animale nu sunt jucarii si trebuie tratate cu blandete.

 

Adapost

  • Hamsterii trebuie tinuti intr-o cusca de sarma sau intr-un acvariu acoperit cu o plasa de sarma. Incinta trebuie amplasata departe de lumina directa a soarelui sau de curentii de aer, captusita cu un substrat absorbant. Indiferent ce alegeti pentru substrat, asigurati-va ca il schimbati suficient de des pentru a-l mentine uscat si fara mirosuri.
  • Hamsterilor le place sa se joace, asa ca oferiti-le o roata de alergare si/sau permiteti-le sa alerge in afara custii lor zilnic, in mod supravegheat, pentru o anumita perioada de timp.

incinta hamster

  • Hamsterilor le place, de asemenea, sa se ascunda si sa doarma in spatii inchise, asa ca le puteti aseza o cutie mica in cusca lor. Le place sa se tarasca prin tuburi, care pot fi confectionate de dvs. sau cumparate in magazinele pentru animale de companie.

 

Hrana

  • Hrana pentru hamsteri este disponibila in multe magazine pentru animale de companie. Le puteti oferi hamsterilor cereale proaspete, seminte de floarea-soarelui, nuci, pelete de lucerna, spanac, salata si mere.
  • Indepartati din incinta animalului resturile de legume proaspete inainte de a se strica.

hamster mancare

  • Puneti la dispozitia animalului in permanenta apa proaspata si curata.
  • Hamsterilor le place sa transporte alimente in cele doua buzunare ale fetei si apoi sa le depoziteze in colturile custii lor. Cand curatati cusca, asigurati-va intotdeauna ca verificati si colturile pentru orice resturi de mancare veche.

 

Ingrijire generala

  • Dintii hamsterilor cresc continuu, la fel ca la toate celelalte rozatoare. Deci, este important sa li se ofere o bucata de lemn pe care sa o poata roade si sa isi poata toci dintii. Cel mai bine este sa le oferiti o bucata de lemn nevopsita si netratata cu pesticide sau alte substante chimice.
  • Anumitor rase de hamsteri (siberieni) le place sa traiasca in perechi. Hamsterilor chinezi le place de asemenea, compania. Cu toate acestea, daca doi sau mai multi hamsteri sirieni sunt pastrati impreuna, probabil va izbucni lupta.

hamster siberian

  • Deoarece hamsterii se inmultesc rapid, nu este recomandat sa pastrati masculii si femelele impreuna.
  • Hamsterii nu au in general probleme de sanatate, insa pot raci de la oameni. Un hamster bolnav ar trebui sa fie vazut de un medic veterinar.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button