Animale miciPorcusori de Guineea

Acarienii de blana (infestarea ectoparazitara) la porcusorii de Guineea

Infestarea cu acarienii de blana este o problema de piele destul de comuna la porcusorii de Guineea. In conditii normale, acarienii de blana sunt prezenti in numar mic si exista simbiotic, fara a deranja gazda lor. Cu toate acestea, numarul lor poate creste atunci cand porcusorul de Guineea este stresat, are imunitatea scazuta sau/si nu poate mentine un numar redus de acarieni prin ingrijirea normala. Toate acestea pot duce la mancarime excesiva, iritatie si alte afectiuni ale pielii.

Infestarile cu acarienii de blana pot fi minimizate sau prevenite asigurandu-va ca incinta porcusorului de Guineea este curata, minimizand nivelul de stres al animalutului dvs. si hranindu-l cu o dieta nutritiva si echilibrata.


Simptome si tipuri

Unii porcusori de Guineea se vor confrunta cu caderea parului, fapt care insa nu afecteaza pielea. La altii, acarienii se pot afunda in piele si pot povoca mancarimi intense, caderea parului si inflamatia pielii. Acest tip de acarieni de blana infecteaza de obicei partea interioara a coapselor, umerilor si gatului porcusorului de Guineea. Cand infestarea este de tipul cu acarieni care se ingroapa, pielea de sub blana afectata poate fi uscata sau uleioasa si ingrosata sau cu crusta.

La animalele sever infestate, zonele afectate se pot infecta, ceea ce poate face ca animalul sa slabeasca, sa aiba energie scazuta sau sa alerge prin cusca intr-o stare permanenta de agitatie. Daca este lasat netratat, animalul poate suferi in cele din urma de convulsii si poate surveni moartea.

Cauze

  • Infectii preluate de la alti porcusori de Guineea
  • Infectii de la obiecte contaminate, cum ar fi asternutul
  • Conditii impropre de igiena
  • Stres
  • Imunitate scazuta din cauza bolii

Diagnosticare

Medicul veterinar poate diagnostica infestarea cu acarienii de blana la porcusorii de Guineea, fie examinand blana pentru semne vizibile ale acarienilor, fie prelevand mostre de piele de la animal pentru analize microscopice de laborator.

Tratament


In functie de tipul de acarieni care a povocat infestarea si de severitatea infestarii, medicul veterinar poate prescrie fie o pulbere sau un spray pentru a fi aplicat pe pielea porcusorului de Guineea. Poate prescrie de asemenea o serie de injectii pentru tratarea pielii, iritatii si inflamatii.

Recuperare si stil de viata

Urmati sfaturile medicului veterinar cu privire la aplicarea pulberilor si spray-urilor medicamentoase prescrise. Luati masuri pentru a curata si dezinfecta in mod regulat cusca porcusorului de Guineea, pentru a indeparta acarienii si ouale acestora, deoarece ouale neeclozate pot duce la reinfestare. Urmariti orice semne de stres sau boala la animalutul dvs. si consultati medicul veterinar daca simptomele nu par sa se diminueze.

Prevenire

Infestarile cu acarienii de blana la porcusorii de Guineea pot fi adesea minimizate sau prevenite, asigurandu-va ca spatiile de locuit sunt curate, dezinfectate periodic si reducand la minimum nivelul de stres al animalului dvs. de companie.

Cititi si: Infestarea cu paduchi la porcusorul de Guineea

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button