Animale miciPorcusori de Guineea

Inflamatia ganglionilor limfatici (limfadenita) la porcusorii de Guineea

Limfadenita este termenul clinic folosit pentru a descrie inflamatia si umflarea ganglionilor limfatici la porcusorii de Guineea. Ganglionii limfatici sunt localizati in tot corpul – cap, gat, membre etc. – si actioneaza pentru a raspandi globulele albe si pentru a filtra agentii patogeni infectiosi si corpurile straine care intra in organism.

Cauza obisnuita a limfadenitei este infectia bacteriana. Cea mai frecvent diagnosticata infectie bacteriana la porcusorii de Guineea este cea cu Streptococcus zooepidemicus. Limfadenita la porcusorii de Guineea necesita asistenta veterinara imediata.

Simptome si tipuri

  • Ganglioni limfatici umflati, uneori plini cu puroi (abcese)
  • Inclinarea capului (in functie de ganglionii limfatici infectati)
  • Inflamatia sinusurilor si a ochilor
  • Artrita sau inflamatia unor organe sau tesuturi interne
  • Dificultati de respiratie
  • Pielea poate fi palida sau poate avea o nuanta albastra
  • Sange in urina
  • Moartea fetala sau nasterea de pui morti (la femeile gestante)
  • Febra si alte semne de toxemie (daca toxinele ajung in sange)

Cauze

Asa cum spuneam, cauza comuna pentru dezvoltarea limfadenitei la porcusorii de Guineea este infectia bacteriana, cel mai adesea cu Streptococcus zooepidemicus.

Factorii care stau la baza includ alimente dure sau iritante, material de asternut murdar si dinti prea mari sau incapacitatea de a inchide corect falcile. Porcusorii de Guineea pot dobandi limfadenita si de la alti porcusori infectati care stranuta sau tusesc, prin contact genital sau prin taieturi sau zgarieturi pe piele sau in gura.

Diagnosticare

Medicul veterinar poate diagnostica limfadenita efectuand o examinare fizica a animalului infectat si prelevand o mostra de lichid din glandele umflate.

Bacteriile cauzatoare pot fi confirmate doar prin examinarea frotiurilor prelevate din tesutul infectat si prin alte analize de laborator care vor indica medicului tratamentul adecvat.

Se va efectua un profil de sange, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Nivelurile crescute de celule albe din sange, proteinele in urina sau sangele in urina, sunt toate simptomele unei infectii care necesita tratament.

Tratament

Antibioticele pot elimina sau nu infectia. Abcesele se pot deschide singure sau pot fi deschise chirurgical si drenate sau indepartate de medicul veterinar.

Totusi, acest tratament poate face ca bacteriile sa intre in fluxul sanguin al animalului, rezultand o afectiune mai complicata. Prin urmare, este necesara prudenta. Consultati-va cu medicul veterinar care sunt cele mai bune optiuni pentru animalul dvs. de companie.

Recuperare si stil de viata

Porcusorul de Guineea care se recupereaza trebuie lasat sa se odihneasca intr-un mediu curat, igienizat si calm.

Daca abcesul a fost drenat chirurgical, trebuie asigurat un pansament, schimbat regulat conform recomandarilor medicului veterinar.

Urmati orice recomandari suplimentare facute de medicul veterinar pentru a va ajuta animalul de companie sa se recupereze rapid si complet.

Prevenire

Limfadenita la porcusorii de Guineea poate fi prevenita prin evitarea asternuturilor si alimentelor iritante, dure.

Falcile care nu se inchid corespunzator, dintii prea mari infectiile tractului respirator si  ar trebui tratate inainte de a deveni o problema.

Spatiul de locuit al porcusorului de Guineea ar trebui sa fie curat si igienizat in permanenta. Animalele bolnave ar trebui sa fie separate de celelalte animale. Se va preveni astfel raspandirea infectiei si stresul inutil asupra porcusorului de Guineea care se recupereaza.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button