Fructe si legume de nelipsit in dieta porcusorului de Guineea
Cunoscand care este dieta ideala pentru porcusorul de Guineea, va asigurati ca micul dvs. prieten rozator ramane sanatos si fericit pentru multi ani inainte. Pe langa hrana obisnuita pentru porcusori de Guineea, trebuie sa completati dieta animalului dvs. de companie cu o multime de fructe si legume proaspete. Prin urmare, care sunt acele fructe si legume pe care le poate consuma un porcusor de Guineea?
Varietatea este importanta, deoarece fructele si legumele ofera nutrienti diferiti. Ar trebui sa ii oferiti zilnic porcusoruui de Guineea mici cantitati de legume si fructe, pentru a-i asigura aportul adecvat de vitamine si minerale.
Totusi, nu uitati sa oferiti legumele si fructele cu modernatie. Regula generala este:
- legume aprox. 3/4 cana pe zi
- fructe aprox. 1/3 cana pe zi
Acum ca stiti toate acestea, iata 6 fructe si legume sigure si benefice pentru sanatatea porcusorului de Guineea:
Capsuni
Capsunii sunt bogati in vitamina C, un nutrient esential pentru a sustine sanatatea porcusorului de Guineea. Acestia nu isi pot produce singuri vitamina C, astfel ca trebuie sa obtina aceasta vitamina prin dieta lor (cum ar fi din capsuni).
Insa nu exagerati cu fructele. Acestea sunt bogate in zahar, astfel ca nu este bine sa il hraniti cu prea multe. Adaugati capsuni in dieta porcusorului de Guineea o data sau de 2 ori pe saptamana.
Ardei gras
Daca doriti sa oferiti porcusului de Guineea o multime de vitamina C fara aport aferent de zahar, incercati ardeiul gras. Cu cat mai multa varietate, cu atat mai bine. Rosu, verde, galben, portocaliu, de orice fel ar fi, sunt toti plini de vitamina C.
Kiwi
Un alt fruct plin de vitamina C, ideal pentru porcusorul de Guineea, este kiwi. Asigurati-va insa ca il oferiti in mod corect. Porcusorii de Guineea se pot sufoca, asa ca indepartati semintele din kiwi inainte de a-l servi animalutului.
Morcovi
Morcovii sunt o sursa bogata de vitamina A, iar atat morcovul, cat si frunzele de morcov sunt sigure sa le oferiti ca hrana porcusorului de Guineea.
Asigurati-va insa ca il oferiti cu moderatie. Prea multa vitamina A nu este buna pentru animalul dvs. de companie, iar morcovii pot avea un continut ridicat de carbohidrati decat alte legume.
Sunt legume mai zaharoase, iar zaharul promoveaza inmultirea bacteriilor anormale in tractul intestinal, producatoare de gaze. Acestea le pot provoca porcusorilor de Guineea probleme intestinale.
Salata verde
Salata verde este leguma perfecta pentru porcusorul de Guineea, deoarece este bogata în vitamina C, potasiu si fibre. Si cu cat este mai verde, cu atat mai bine.
Salata verde ar trebui sa reprezinte cea mai mare parte a dietei porcusorului de Guineea. Puteti sa le oferiti salata verde zilnic. Evitati salata iceberg, care are un continut scazut de nutrienti si este bogata in nitrati. Aceasta poate provoca diaree.
Patrunjel verde
Patrunjelul este o alta verdeata bogata in vitamina C, fiind o gustare ideala pentru porcusorul de Guineea. La fel, oferiti-l cu moderatie. Patrunjelul este bogat in calciu, ceea ce ar putea provova probleme ale vezicii urinare (pietre la rinichi si vezica).
Evitati sa hraniti animalul de companie cu patrunjel in fiecare zi. În schimb, adaugati-l in dieta animalului de cateva ori pe saptamana. Consultati un medic veterinar cu privire la dieta si greutatea porcusorului de Guineea, pentru a va asigura ca nu primeste prea mult calciu.
Acum stiti ce trebuie sa contina dieta ideala pentru porcusorul de Guineea. Oferiti-i toate aceste fructe si legume in mod constant si cu moderatie, iar micul dvs. prieten va ramane sanatos si fericit.
Cititi si: Semne de boala la porcusorii de Guineea
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.