Animale miciPorcusori de Guineea

Conjunctivita la porcusorii de Guineea

Conjunctivita la porcusorii de Guineea mai este denumita si „ochi roz” sau „ochi rosu”, desemnand inflamatia stratului exterior al ochiului. Conjunctivita este adesea rezultatul unei infectii bacteriene, existand doua tipuri de bacterii care sunt cel mai frecvent implicate in conjunctivita: Bordetella si Streptococcus. Desi conjunctivita nu este o afectiune foarte grava la porcusorii de Guineea, cauza ei de baza trebuie identificata si tratata prompt pentru a preveni orice complicatii ulterioare.

Porcusorii de Guineea sunt animale foarte sensibile si sunt susceptibile de a dezvolta reactii alergice sau toxice la unele medicamente antibiotice. Prin urmare, cel mai bine este sa consultati un medic veterinar inainte de a incerca sa administrati orice picaturi oftalmice sau unguente acasa.

Simptome

  • Scurgere de lichid apos din ochi
  • Secretii pline de puroi din ochi
  • Umflarea si inflamatia ochiului
  • Inrosirea marginilor pleoapelor
  • Pleoape lipicioase (in urma uscarii secretiilor)

Toate aceste simptome, cum sunt lacrimarea, inflamarea, inrosirea, umflarea ochilor pot indica multe alte boli (infectiil respiratorii/micotice, deshidratarea, afectiuni dentare, tumori, diabet, etc.). De aceea, este foarte important ca animalul de companie sa fie consultat de medicul veterinar si tratat corespunzator.

Cauze

Infectiile bacteriene, precum Bordetella si Streptococcus, sunt o cauza frecventa de conjunctivita la pocusorii de Guineea.

Infectiile tractului respirator superior pot duce si ele la aceasta afectiune.

Diagnosticare

In afara de observarea simptomelor clinice afisate de animalul dvs. de companie, medicul veterinar va confirma un diagnostic de conjunctivita prin examinarea sangelui sau a puroiului. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la identificarea agentului infectios responsabil pentru afectiune.

Tratament

Tratamentul poate include picaturi pentru ochi cu antibiotice si antibiotice orale, pentru a controla infectia primara. O modalitate usoara de a administra picaturi pentru ochi este sa infasurati mai intai animalul de companie intr-un prosop.

Inainte de administrarea picaturilor pentru ochi, medicul veterinar va curata ochiul afectat si va elimina orice scurgere, folosind o solutie usor antiseptica.

Recuperare si stil de viata

Pe durata recuperarii, porcusorul de Guineea trebuie plasat intr-un mediu curat si fara stres.

Urmati sfatul medicului veterinar si curatati regulat ochiul afectat si administrati orice picaturi pentru ochi sau unguente prescrise. Urmariti cu atentie reactiile la medicamente ale animalului dvs. de companie. Duceti animalul de companie la veterinar pentru vizite regulate de urmarire.

Prevenire

Conjunctivita la porcusorii de Guineea poate fi prevenita prin mentinerea unui mediu de viata curat si igienizat, care va ajuta la reducerea nivelurilor de organisme infectioase din casa dvs.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button