Chisturile ovariene la porcusorii de Guineea
Chisturile ovariene de tip folicular sunt mai frecvente la porcusorii de Guineea – femele, cu varsta cuprinsa intre 15 luni – 5 ani. Aceasta afectiune apare atunci cand foliculii ovarieni nu se rup pentru a elibera ovule (oua), ducand la formarea de chisturi pe ovare. Chisturile apar de obicei in ambele ovare, dar uneori poate fi afectat doar ovarul drept.
Chisturile ovariene pot fi simtite la palparea ovarelor. Daca nu sunt tratate, chisturile ovariene pot continua sa creasca si ar putea sa se sparga, punand viata animalului in pericol. Singurul tratament eficient pentru chisturile ovariene este sterilizarea, in care ovarele si uterul sunt ambele indepartate din organism.
Simptome si tipuri
- Pierderea poftei de mancare si scadere ulterioara in greutate
- Dureri abdominale si disconfort
- Evitarea atingerii din cauza durerii
- Caderea parului pe sau in jurul abdomenului
- Infertilitate
Cauze
- Tulburari la nivelul hormonilor reproductivi
- Foliculii ovarieni nu reusesc sa sparga si sa elibereze ouale, ducand la formarea de chisturi
Diagnosticare
Chisturile ovariene sunt una dintre afectiunile care trebuie excluse atunci cand se diagnosticheaza cauza durerii sau disconfortului abdominal.
Chisturile pot fi adesea simtite in abdomen prin palpare abdominala. Este necesara insa o ecografie abdominala sau o radiografie pentru a confirma diagnosticul de chisturi ovariene.
Tratament
Terapia hormonala pentru tratarea chisturilor ovariene nu este o optiune viabila pentru cobai. Singurul tratament eficient este sterilizarea (inlaturarea ovarelor si a uterului). Daca nu sunt tratate, chisturile pot continua sa creasca si ar putea sa se sparga, punand viata animalului in pericol.
Antibioticele sunt de obicei prescrise dupa interventie chirurgicala ca profilactic pentru prevenirea infectiilor.
Recuperare si stil de viata
Oferiti femelei un mediu curat si lipsit de stres, departe de activitatea intensa si de traficul casnic, pe toata durata recuperarii dupa interventia chirurgicala. Pe cat posibil, opriti porcusorul de Guineea sa isi curete singur locul interventiei chirurgicale, pentru ca ar putea interfera cu vindecarea eficienta a ranilor.
Medicul veterinar va programa o vizita de urmarire pentru a evalua progresul vindecarii si eficacitatea tratamentului, facand modificari dupa cum este necesar.
Daca aveti intrebari, consultati-va cu medicul veterinar referitor la schimbarile in dieta (de exemplu, alimente care sunt cel mai usor de digerat pentru a usura tensiunea abdominala) sau ce puteti face pentru a satisface nevoile animalului dvs. de companie in perioada de recuperare.
Prevenire
Chisturile ovariene la porcusorii de Guineea nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, ati putea preveni evolutia chisturilor intr-o situatie care poate pune viata animalului in pericol. Puteti face acest lucru observand orice modificari ale sanatatii si comportamentului animalului dvs. de companie, asigurandu-va ca este diagnosticat din timp si sterilizandu-l pentru a preveni aparitia chisturilor ovariene.
Cititi si: Inflamatia glandei mamare (mastita) la porcusorii de Guineea
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.