Animale miciPorcusori de Guineea

Pododermatita la Porcusorii de Guineea (Bumblefoot)

Pododermatita este o afectiune in care piciorul unui porcusor de Guineea devine inflamat, dezvolta rani sau ulceratii. Aspectul poate fi asemanator unui callus sau cu mici tumori pe partea inferioara a piciorului (talpa). Aceasta afectiune este denumita in mod obisnuit  „bumblefoot”.

Lasata netratata sau prezenta intr-o forma foarte severa, aceasta boala poate aduce complicatii, iar piciorul infectat poate fi amputat.

Simptome si tipuri

Pernutele picioarelor porcusorului de Guineea infectat devin inflamate (se inrosesc), pot dezolta rani sau umfla excesiv, pe parcursul mai multor luni.

Alte semne si simptome includ:

  • Caderea parului pe piciorul afectat
  • Reticenta de a se misca sau incapacitatea de a merge normal
  • Pierderea poftei de mancare din cauza durerii
  • Umflarea tendonului sau articulatiei
  • Depunerea de amiloid (depozite de proteine) in rinichi, ficat, glandele hormonale si pancreas

Cauze

Bacteria Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu) este cea mai frecventa cauza si patrunde in picioarele porcusorului de Guineea prin taieturi sau zgarieturi minuscule la nivelul piciorului. Factorii de baza includ:

  • Presiune excesiva asupra picioarelor
  • Dezechilibru nutritional, in special lipsa suficienta a vitaminei C
  • Obezitatea
  • Unghii crescute in exces
  • Ranire
  • Asternut neadecvat, din sarma
  • Igiena deficitara
  • Medii umede

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit a starii de sanatate a porcusorului dvs. de Guineea, a dietei, a aparitiei simptomelor si a conditiilor de viata (cusca de sarma, podea neteda, mediu umed sau uscat etc.).

Medicul veterinar poate diagnostica apoi pododermatita examinandu-va vizual porcusorul de Guineea si preluand probe de sange si lichid pentru o cultura bacteriana.

Chiar daca Stafilococul auriu este cea mai frecvent diagnosticata infectie bacteriana in cazul acestei boli, trebuie identificate bacteriile exacte astfel incat sa fie prescris antibioticul adecvat pentru tratarea infectiei,

Tratament

Daca pododermatita este detectata devreme, simpla ajustare a locuintei porcusorului de Guineea intr-una cu podea neteda, o igienizare mai stricta si schimbarea asternutului cu un material mai moale poate imbunatati starea animalului dvs. de companie.

Este important sa mentineti pardoseala incintei uscata deoarece o podea umeda va inmuia tesutul piciorului, facandu-l mai predispus la crapare si  la infectii. Medicul veterinar va poate indica  sa cresteti cantitatea de vitamina C daca se constata lipsa.

Daca afectiunea necesita tratament medical dincolo de simplele schimbari de mediu, veterinarul va oferi informatii in acest sens. Medicul veterinar va curata ranile, va tunde parul din jurul zonelor infectate si va taia orice unghii crescute si tesut mort de pe picioare.

Utilizarea unor solutii cu antibiotic aplicate topicse poate dovedi  utila. In cazuri severe, porcusorii de Guineea pot avea nevoie de antibiotice orale si medicamente antiinflamatoare.

Poate fi necesar sa bandajati picioarele animalutului, cu pansamente si antibiotice topice aplicate in mod regulat, pentru a grabi vindecarea.

Cazurile prelungite, netratate, in care pododermatita s-a agravat pana la o infectie severa si care nu raspund la tratamentul imediat, pot necesita amputarea piciorului infectat.

Recuperare si stil de viata

Asigurati-va ca spatiile de locuit ale porcusorului de Guineea curatate si dezinfectate inainte de a-l pune inapoi in cusca. Daca ati folosit o cusca cu podea de sarma, va trebui sa inlocuiti podeaua cu un o suprafata neteda cu zone moi, in care animalul dvs. de companie sa se odihneasca.

Curatati imediat orice scurgeri de apa astfel incat picioarele animalutului sa ramana uscate. Picioarele umede sunt mai predispuse la crapare.

Pe durata recuperarii, mutati porcusorul de Guineea intr-un loc linistit din casa, departe de activitati intense. Daca este necesar, poate fi necesar sa va impiedicati animalul de companie sa  se miste prea mult astfel incat piciorul sa aiba sanse mai mari de vindecare. Urmati instructiunile medicului veterinar in aplicarea medicamentelor topice pe picioarele afectate.

Prevenire

Porcusorii de Guineea ar trebui intotdeauna tinuti pe suprafete curate si uscate. Tratarea imediata a oricaror rani poate ajuta la prevenirea aparitiei pododermatitei.

Deoarece aceasta este o boala relativ comuna, proprietarii de porcusori de Guineea sunt sfatuiti sa verifice zilnic picioarele animalelor de companie, inclusiv lungimea unghiilor, sa urmareasca greutatea acestora si sa faca modificari ale dietei dupa cum este necesar.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button