Animale mici

Pododermatita la cainele de preerie

Pododermatita la cainele de preerie este o afectiune care se manifesta prin inflamarea piciorului animalului din cauza iritatiei pielii. Pododermatita este cauzata de infectii bacteriene, de obicei Staphylococcus aureus, care ajunge in piciorul cainelui prin taieturi sau zgarieturi mici. Daca pododermatita nu este tratata in mod corespunzator si prompt, poate duce la complicatii grave.

Simptome

  • Inflamatia piciorului
  • Escoriatii ale pielii
  • Rani pline de puroi la picior
  • Noduli limfatici umflati
  • Articulatii umflate

Cauze

Bacteria Staphylococcus aureus este adesea cauza dezvoltarii pododermatitei la cainii de prerie, in special la cainii de prerie captivi care au o incinta cu podea aspra sau sarmoasa. Bacteriile din mediu pot patrunde in picioarele cainelui de prerie prin taieturi sau zgarieturi mici.

Diagnosticare

Medicul veterinar poate diagnostica infectia cu pododermatita in urma examinarii cainelui de preerie si a analizelor de laborator. Analizele de sange pot determina agentul cauzal.

Tratament

Daca pododermatita este detectata devreme, aceasta poate fi tratata schimband asternutul spatiului de locuit al animalului cu un material mai moale. Acest lucru poate imbunatati starea cainelui de prerie.

Medicul veterinar va curata ranile existente, va tunde parul din jurul zonelor afectate si va taia unghiile crescute in exces.

Unguentele cu antibiotice pot fi aplicate pentru a ajuta la vindecarea picioarelor afectate. Inmuierea picioarelor in solutie calda, dezinfectanta, cum ar fi clorhexidina sau dimetil sulfoxid, se poate dovedi a fi utila. In cazurile severe de pododermatita, cainii de prerie pot avea nevoie de medicamente pentru durere (analgezice).

Prevenire

Pentru a preveni pododermatita la cainele de preerie, asigurati-va ca curatati si bandajati ranile in mod regulat si asigurati o zona de locuit curata si igienizata pentru animalul dvs. de companie. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltarii pododermatitei si la o recuperare rapida.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button