Animale mici

Oxiuroza la gerbili

Exista multe tipuri diferite de infectii cu viermi endoparazitari. O infectie foarte frecventa cu paraziti intestinali la gerbilii de companie este cauzata de oxiuri. La fel ca la alte animale, gerbilii pot contracta oxiuri in multe moduri, inclusiv prin ingerarea apei sau a alimentelor contaminate. Din fericire, un gerbil care sufera de o infectie cu oxiuri poate fi tratat cu usurinta. Sa vedem in continuare ce determina oxiuroza la gerbili.

Simptome

Un gerbil care sufera de o infectie cu oxiuri nu va prezenta in general simptome externe. Cu toate acestea, poate fi deshidratat sau poate avea diaree.

In cazurile severe, gerbilul poate avea un apetit redus si poate manca mai putin, ceea ce duce la pierderea in greutate si pierderea masei musculare. Mai mult, daca este lasat netratat pentru o perioada lunga de timp, gerbilul poate dezvolta un abdomen umflat si o blana aspra. Umflarea poate aparea si la extremitatile sale, cum ar fi picioarele.

Oxiuroza la gerbili – Cauze

Gerbilii pot contracta oxiuri prin intrarea in contact cu fecalele unui animal infectat sau prin ingerarea alimentelor sau apei contaminate. Gandacii sau puricii pot raspandi si ei aceasta infectie.

Diagnosticare

Medicul veterinar va diagnostica in mod obisnuit oxiuroza la gerbili prin examinarea microscopica a materiilor fecale ale gerbilului pentru oua de oxiuri.

Tratament

Exista mai multe medicamente antihelmintice pe care le poate prescrie medicul veterinar si care sunt formulate pentru a ucide oxiuri. Aceste medicamente pot fi adaugate fie in mancarea gerbilului, fie in apa.

Daca gerbilul a avut o infectie cu oxiuri pentru o perioada lunga de timp, poate avea nevoie de terapie cu fluide si electroliti. Medicul veterinar va poate recomanda chiar suplimente de vitamine si minerale pentru a stabiliza gerbilul si pentru a-i imbunatati sanatatea generala.

Recuperare si stil de viata

Cusca gerbilului trebuie curatata si dezinfectata temeinic deoarece pot exista inca oua de oxiuri in incinta.

In plus, urmati regimul de ingrijire de sustinere recomandat de medicul veterinar si mentineti un mediu de viata al gerbilului fara daunatori.

Prevenire

Mentinerea unor bune conditii de curatenie si igiena in  interiorul custii gerbilului, precum si tratamentele regulate de deparazitare, vor ajuta la prevenirea infectiilor cu oxiuri la gerbili.

Cititi si despre: Tenia la gerbili

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button