Animale miciHamsteri

Fracturile la hamsteri. Simptome, cauze si tratament

Fracturile, cunoscute mai frecvent ca oase rupte, sunt de fapt destul de frecvente la hamsteri. Fracturile la hamsteri apar in principal din cauza unor accidente precum manipularea necorespunzatoare a animalului sau atunci cand un hamster incearca sa-si elibereze piciorul din plasa de sarma a custii sau din roata de exercitii.

Deoarece hamsterii sunt foarte mici, oasele rupte sunt greu de tratat. Cu toate acestea, vindecarea fracturilor la hamsteri este posibila dar hamsterul ar trebui sa fie imobilizat corespunzator si sa se odihneasca suficient pentru a se asigura vindecarea completa.

Simptome

Pe langa faptul ca manifesta durere severa si refuza sa se miste – din cauza presiunii si a durerii atunci cand incearca sa miste osul – hamsterul poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Umflare in sau in jurul zonei fracturate
  • Sunet de trosnire sau de pocnire din zona fracturata (datorita frecarii intre capetele rupte ale osului)
  • O rana deschisa prin care capatul rupt al osului a strapuns (foarte rar)

Cauze

De obicei, fracturile osoase la hamsteri apar din cauza unor accidente precum manipularea necorespunzatoare si picioarele blocate, adesea in plasa de sarma a custii sau in roata de exercitii.

Cu toate acestea, unele tulburari de nutritie, cum ar fi dezechilibrele de calciu si fosfor, pot face  osul mai fragil si mai predispus la fracturi.

Diagnosticare

Semnele clinice observate pot ajuta la stabilirea unui diagnostic de os rupt. Ocazional, medicul veterinar va dori sa-si confirme suspiciunile facand o radiografie a zonei afectate.

Tratament

Deoarece hamsterii sunt animale mici, delicate, fracturile sunt greu de tratat. Medicul veterinar poate incerca sa reduca fractura si apoi sa aplice bandaj pentru a restrictiona miscarea si pentru a grabi vindecarea. Daca este prezenta o rana deschisa, aceasta va fi bandajata corespunzator si se vor aplica antiseptice sau antibiotice topice.

Pot fi administrate analgezice pentru a ajuta la reducerea temporara a suferintei hamsterului. Medicul veterinar poate recomanda  suplimente de vitamine si minerale pentru a ajuta hamsterul sa se recupereze rapid.

Recuperare si stil de viata

Puneti hamsterul intr-o cusca sau incinta mica pentru a-i limita miscarile. Asigurati-i o dieta bine echilibrata, hranitoare si suplimente recomandate de medicul veterinar.

Prevenire

Asigurarea unei custi sigure pentru hamster, echipata cu podele solide poate ajuta la prevenirea oricaror fracturi accidentale ale oaselor.

O dieta bine echilibrata poate preveni  slabirea oaselor – si fracturile ulterioare – datorata tulburarilor de nutritie.

Cititi si: Insuficienta cardiaca congestiva la hamsteri

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button