Animale mici

Ingrijirea dihorilor ca animale de companie

Dihorii, pana nu demult o prezenta neobisnuita pe lista animalelor de companie, au devenit in ultima vreme creaturi sociabile.

Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti de nevoile speciale ale acestor nevastuici domesticite. Este bine ca inainte de a va decide pentru un dihor ca animal de companie, sa gasiti un medic veterinar care sa poata efectua controale regulate si sa ii ofere ingrijire medicala la nevoie.

 

Sfaturi pentru ingrijirea dihorilor ca animale de companie

 

Amenajarea locuintei

Stramosii dihorilor erau animale care traiau in vizuini, asa ca orice casa temporara creati pentru un dihor ar trebui sa arate ca o vizuina. Folositi o cusca de sarma de dimensiuni potrivite (aprox. 50 cm lungime, 50 cm adancime si 80 cm latime).

Multi dihori prefera custile pe doua niveluri, cu scari sau rampe pe care dihorii le pot urca si rafturi sau hamacuri unde dihorii se pot cocota. Puteti folosi la nevoie o cusca pentru pisici, insa evitati acvariile, care asigura o ventilatie slaba.

Deoarece dihorii sunt maesti ai evadarilor, cusca trebuie prevazuta cu incuietori trainice, cu deschideri nu foarte mari.

Deoarece o cusca din sarma poate fi incomoda pentru piciorusele unui dihor, puteti amplasa pe podeaua custii un linoleum sau captusiti fundul custii cu un material moale, cum ar fi un covoras lavabil.

Ingrijirea dihorilor

Retineti ca nu orice tip de pardoseala este potrivita pentru cusca unui dihor. Pardoseala din lemn este greu de dezinfectat, ziarul va innegri picioarele unui dihor, iar aschiile de cedru vor retine mirosurile neplacute si pot provoca chiar probleme respiratorii.

Amplasati cusca departe de lumina directa a soarelui, intr-o zona racoroasa si umbrita, unde temperaturile variaza intre 13-22 de grade C. Cand o curatati, folositi un detergent usor si apa fierbinte, apoi dezinfectati cusca.

Invatati dihorul sa isi faca nevoile la ladita

Puteti economisi timp curatand cusca unui dihor, invatand pur si simplu animalul sa foloseasca o ladita unde sa-si faca nevoile. Gasiti o tava mica din carton sau plastic, nu foarte inalta (7-12 cm), si fixati-o pe o parte a custii, departe de zonele de dormit si de luat masa.

O ladita plina poate irita ochii unui dihor si ii poate cauza probleme respiratorii, asa ca umpleti ladita cu un substrat (de 2,5 cm sau mai mult) alcatuit din hartie sau fibre vegetale.

Dihorii nu sunt la fel de delicati ca pisicile si este posibil sa nu-si acopere resturile in mod regulat, asa ca probabil va trebui sa faceti curatenie dupa ei mai des.

Petreceti timp jucandu-va cu el

La fel ca pisicile, dihorii se bucura de un somn bun si vor dormi adesea 15-20 ore/zi. Cand sunt treji insa, dihorilor le place sa fie activi, asa ca, cu cat ii veti distra mai mult, cu atat vor fi mai fericiti si mai putin rautaciosi.

Dihorii adora sa se tarasca prin aproape orice, inclusiv conducte din PVC, cutii de carton, pungi de hartie, si chiar printr-o pereche de blugi. Puteti atarna o jucarie in partea superioara a custii, iar animalul dvs. va fi multumit sa se joace cu aceasta o vreme.

Oferiti-i hrana de calitate

Dihorii sunt animale carnivore iar sanatatea lor depinde de o dieta de calitate care contine cel putin 34% proteine din carne animala si 22% grasimi.

Alimentele pentru pisici si caini nu sunt adecvate. Legumele trebuie evitate deoarece sunt greu de digerat si pot provoca inecare sau blocaje gastro-intestinale. Fructele nu trebuie administrate deoarece contin fructoza si zaharuri care s-au dovedit a exacerba conditiile insulinomului. Albusurile de oua (albumina) si ceapa cruda pot duce la anemie hemolitica.

Nu-i privati de putina libertate

Dihorii sunt creaturi sociale, carora le place sa petreaca timp cu oamenii. Insa trebuie sa gasiti timp sa-i lasati putin liberi, intr-o zona sigura din afara custii lor.

Desi au un simt al mirosului si auzului acut, dihorii au o vedere limitata, ceea ce inseamna ca cei care ii manipuleaza ar trebui sa evite miscarile bruste si sa vorbeasca cu voce blanda inainte de a se apropia.

ingrijirea dihorilor

Deoarece dihorii au schelete fragile, va trebui sa ii manipulati cu atentie. Nu ridicati niciodata un dihor de coada. In schimb, lasati dihorul sa vina la dvs., apoi ridicati-l din spate folosind cele doua maini pentru a-i sustine pieptul si soldurile. Puteti de asemenea sa il apucati de ceafa si sa-i sustineti posteriorul cu mainile.

Amintiti-va insa ca dihorii au obiceiul de a musca, mai ales cand sunt pui. Daca indreptati un degetul spre dihor sau il impungeti cu degetul, el poate crede ca sunteti un dusman sau o sursa de hrana.

Pastrati-va animalul curat

Dihorii pot avea un miros specific. Este mai ales cazul masculilor, pana cand acestia lor fi sterilizati. Multi proprietari de dihori nu gasesc acest miros deranjant, insa pot exista anumite persoane care sa nu il suporte.

Glandele sebacee ale unui dihor, care sunt folosite pentru a marca teritoriul, secreta un ulei cu un miros natural de mosc, iar glandele anale ale animalului pot pulveriza intocmai ca ale unui sconcs.

Puteti lua in calcul sterilizarea animalului inainte de adoptie pentru a minimiza mirosurile sau pur si simplu schimbati asternutul mai frecvent. Sau ii puteti face baie, folosind un sampon pentru pisici, sampon pentru dihor sau un sampon pentru bebelusi diluat. Insa prea multe bai vor face ca glandele animalului sa lucreze mai mult.

Dihorii sunt predispusi la acarienii urechii. Prin urmare, la fiecare cateva saptamani urechile lor trebuie curatate cu un tampon de bumbac inmuiat intr-un produs de curatare cumparat de la un magazin pentru animale. La fel ca pisicile si cainii, dihorii sunt predispusi la purici si capuse, insa un medic veterinar va poate ajuta in acest sens.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button