Animale miciIepuri

Afectiuni dobandite ale molarilor la iepuri

In acest articol vom discuta despre unele afectiuni dobandite ale molarilor la iepuri, precum malocluzia si elongatia molarilor si premolarilor.

La iepuri, molarii si premolarii sunt aliniati ca o singura unitate functionala si se numesc adesea „cheek teeth”. Elongatia molarilor si premolarilor la iepuri apare atunci cand uzura normala nu are loc in mod corespunzator sau cand dintii nu se aliniaza corect (malocluzie). Aceasta din urma este una dintre cele mai frecvente situatii la iepurii tinuti ca animale de companie si poate aparea fie la nastere din cauza unei traume, fie din alte motive.

Elongatia molarilor si premolarilor este mai frecventa la iepurii de varsta mijlocie sau mai in varsta, in timp ce iepurii mai tineri pot suferi de malocluzie congenitala. De asemenea, se crede ca rasele de iepuri pitici sau lop prezinta un risc crescut de aliniere necorespunzatoare congenitala.

Simptome si tipuri

  • Incapacitatea de a mesteca alimente
  • Anorexie si scadere in greutate ulterioara
  • Preferinta pentru bolul cu apa in detrimentul sticlei cu apa
  • Salivare excesiva
  • Secretii nazale
  • Scrasnirea dintilor
  • Productie excesiva de lacrimi
  • Durere

Cauze

Elongatia este adesea o parte normala a imbatranirii pentru iepurii de companie care traiesc mult mai mult decat iepurii salbatici. Acestia experimenteaza perioade mai lungi de crestere a dintilor decât ar avea loc in mod normal intr-o viata traita in mdiul natural.

Cu toate acestea, elongatia dobandita a molarilor si premolarilor – care apare in general la iepurii mai in varsta – apare adesea din cauza lipsei de alimente bogate in fibre naturale de calitate. Aceste alimente dure permit iepurelui sa-si toceasca dintii in mod corespunzator.

Malocluzia scheletica congenitala este mai probabil sa apara la iepurii mai tineri, precum si la rasele pitice sau lop. Acesta este un defect congenital care nu poate fi prevenit.

Diagnosticare

Medicul veterinar va face o examinare orala a iepurelui pentru a diagnostica malocluzia sau elongatia molarilor.

De asemenea, se recomanda o analiza a culturilor bacteriene si a lichidului prelevat din abcese bucale. Alte teste de diagnosticare pot include analiza urinei, tomografii si radiografii ale craniului.

Tratament

Tratamentul depinde de severitatea afectiunii. O procedura chirurgicala cunoscuta sub numele de reducere coronara, in care molarii sunt ajustatiin jos, este o optiune. In unele cazuri, poate fi necesara extractia.

In plus, pot fi prescrise o serie de medicamente, inclusiv antibiotice si analgezice.

Recuperare si stil de viata

Starea iepurelui trebuie reevaluata si dintii ajustati la fiecare 4-8 saptamani, dupa cum este necesar. Aceste examinari orale ar treui sa includa intreaga cavitate bucala, precum si craniul. In unele cazuri, radiografiile craniului pot fi recomandate la 3-6 luni dupa tratamentul initial pentru a verifica progresul.

Prevenire

Acum stiti care sunt cele mai comune afectiuni ale molarilor la iepuri. Pentru a ajuta la prevenirea afectiunilor dentare dobandite – malocluzia si elongatia molarilor si premolarilor – limitati aportul de pelete, fructe moi sau legume din dieta iepurelui. In schimb, furnizati-i alimente fibroase dure, cum ar fi fân si ierburi, pentru a incuraja uzura naturala a dintilor.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button