Virusul gripal uman la dihori
Virusul gripal este suficient de contagios pentru a fi transmis de la oameni la dihori si invers. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca un dihor sa contracteze virusul gripal uman de la o persoana decat invers. La fel ca la oameni, gripa dihorului este cauzata de virusul gripal. Vom vedea in continuare care sunt simptomele, cauzele, tratamentul si preventia infectiilor virale cauzate de virusul gripal uman la dihori.
La fel ca si in cazul oamenilor, gripa intalnita la dihori se poate dovedi uneori fatala, in special la dihorii batrani sau tineri cu imunitate scazuta. Gripa comuna poate afecta sanatatea dihorilor cu infectii bacteriene secundare si pneumonie.
Simptome si tipuri
Simptomele acestei infectii virale sunt aceleasi ca si la oameni, incluzand:
- secretii de mucus limpede, gros, din ochi si nas
- stranut
- tuse
- ochi inflamati (umflati si rosii)
- apetit scazut
- slabiciune si letargie
- febra
Aceste simptome pot dura intre 5-14 zile.
Cauze
Virusul gripal uman se transmite la dihori prin contact direct cu purtatori infectati (de exemplu, oameni si animale) si dintr-un mediu contaminat. Se poate raspandi si prin aer.
Tratament
Medicul veterinar va diagnostica infectia virala si va prescrie unele medicamente antivirale. Este necesara tratarea complicatiilor secundare cum ar fi pneumonia, in functie de caz. Dihorului ii sunt necesare 1-2 saptamani pentru a se recupera complet in urma infectiei virale.
Este important sa-i oferiti animalului multe lichide si sa urmati alte tratamente recomandate in tot acest timp. Dihorii letargici sau cei care nu mananca pot avea nevoie de electroliti pentru a preveni agravarea suplimentara a starii de sanatate.
Prevenire
Puneti in carantina toti dihorii suspectati de infectii cu virusul gripal. Asigurati-va ca va limitati si dvs. contactul cu un dihor atunci cand sunteti bolnav de gripa. Spalarea frecventa a mainilor ajuta la prevenirea si raspandirea infectiei prin atingere si contact.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.