Animale mici

Infectii bacteriene la dihori

Dihorii pot suferi de multe boli infectioase. Aceste boli se pot datora infectiei cu bacterii, virusi, ciuperci si paraziti. Unele infectii bacteriene la dihori pot afecta  alte animale si oamenii.

Majoritatea infectiilor bacteriene la dihori sunt similare cu cele observate la alte carnivore. Cu toate acestea, exista unele infectii bacteriene specifice dihorilor. Doua infectii bacteriene comune la dihori se datoreaza bacteriilor Helicobacter mustelae si Lawsonia intracellularis – prima fiind intalnita la aproape toti dihorii intarcati. In plus, s-a descoperit ca multe tipuri diferite de micobacterii cauzeaza boli atipice la dihori.

Simptome si tipuri

Helicobacter mustelae prezinta de obicei semne de ulcer gastric si inflamatie a stomacului (gastrita cronica). Unele cazuri cronice se pot transforma in cancer de stomac (limfom gastric).

Alte simptome de infectie cu aceasta bacterie includ pierderea poftei de mancare, varsaturi, strangerea sau scrasnirea dintilor, diareea cu scaune colorate in negru (de sange), salivatie excesiva, dureri abdominale, lentoare, scadere in greutate si deshidratare.

O infectie bacteriana cu Lawsonia intracellularis poate aparea din cauza stresului. Bacteriile invadeaza ileonul si colonul si provoaca hipertrofia mucoasei.

Semnele acestei infectii sunt diareea, pierderea in greutate si prolapsul rectal (rectul iese din anus). Uneori, prolapsul rectal (marirea masei in sau in jurul rectului) va deteriora rectul sau va preveni defecarea. Aceasta infectie poate determina  dezvoltarea unei boli intestinale la dihori. Alimentatia dihorului are rol minim in prevenirea bolii.

Tratament

Dupa diagnosticarea tipului de infectie bacteriana, medicul veterinar va prescrie antiobitice dihorului dvs. Infectiile cu Helicobacter mustelae vor necesita antibiotice timp de cel putin 3 saptamani, in timp ce infectiile cu Lawsonia intracellularis necesita tratament aproximativ 2-3 saptamani.

Datorita naturii oportuniste a acestor agenti patogeni este important sa se reduca stresul si sa se ia in considerare posibilitatea formarii trichobezoarelor (formarea de gheme de par in tractul digestiv).

Prevenire

Dihorii sunt predispusi atat la infectii bacteriene primare cat si secundare. Infectiile bacteriene secundare sunt prezente la dihori care prezinta si alte boli ale tractului gastro-intestinal. Dihorii pot fi expusi la Salmonella si
Campylobacter prin ingestia de carne cruda. Escherichia coli a fost observata in fecalele dihorilor cu diaree.

Helicobacter mustelae poate fi greu de eradicat complet. Deoarece poate aparea o reinfectare organismul trebuie eliminat de la toate animalele de contact. Tratamentul pentru Helicobacter nu duce intotdeauna la rezolvarea completa a semnelor clinice.

 

Dihorii pot transmite boli oamenilor?

Dihorii pot transmite unele boli oamenilor prin transferul de bacterii, virusi sau paraziti.

Dihorii domestici bine intretinuti transmit rareori boli iar adultii cu o stare generala de sanatate buna nu se vor imbolnavi, mai ales daca oamenii se spala pe maini dupa manipularea animalului. Totusi, copiii mici, batranii si persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai expuse riscului de a se imbolnavi din cauza contactului cu un dihor. Dihorii care primesc vaccinurile recomandate si sunt tinuti in medii curate, departe de animalele salbatice, nu ar trebui sa prezinte boli.

Ce bacterii, virusi si paraziti pot transmite dihorii

Dihorii pot fi purtatori ai bacteriilor campylobacter si salmonella in tractul lor intestinal. Infectiile cu aceste bacterii cauzeaza diaree, varsaturi, greata si febra. Oamenii pot intra in contact cu aceste bacterii atunci cand curata cusca dihorului dar cazurile de infectii sunt rare. Spalarea minutioasa a mainilor dupa manipularea custii sau a animalului ajuta la prevenirea raspandirii bolilor bacteriene.

Oamenii si dihorii isi pot transmite grupa comuna si raceala unul altuia. Au fost raportate cazuri de transmitere a virusului H1N1 si a gripei de tip A intre dihori si oameni. Dihorii prezinta aceleasi simptome de gripa si raceala ca si oamenii, inclusiv curgerea nasului, stranutul, tusea si pierderea poftei de mancare. Rabia insa este un virus letal care poate fi transmis intre multe specii de mamifere, inclusiv oameni si dihori. Este extrem de putin probabil ca un dihor domesticit sa contracteze rabie deoarece ar trebui sa petreaca timp in contact cu animalele salbatice infectate. In plus, multi dihori sunt vaccinati impotriva rabiei.

Unii paraziti microscopici pot fi transmisi intre oameni si dihori. Giardia lamblia este un parazit al intestinului subtire care poate infecta atat oamenii, cat si dihorii. Cele mai frecvente simptome ale infectiei cu Giardia sunt greata si diareea. Femeile insarcinate nu ar trebui sa curete incinta dihorului deoarece dihorii pot purta parazitul Toxoplasma gondii. Acest mic invadator provoaca toxoplasmoza, o boala grava care poate provoca complicatii in sarcina si chiar avort spontan.

In fine, dermatofitoza  este o infectie fungica care se aspandeste prin contact direct cu pielea. Dihorii mai pot transmite oamenilor purici si scabia (provocata de acarieni ai pielii).

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button