Animale mici

Marirea ganglionilor limfatici (limfadenopatia) la dihori

Limfadenopatia la dihori este un termen medical care inseamna „boala ganglionilor limfatici”. Cu toate acestea, cel mai frecvent se asociaza cu ganglioni limfatici umflati sau mariti care pot aparea din cauza unei infectii sau a cancerului.

Ganglionii limfatici sunt alcatuiti din mici mase de tesut care se gasesc in intregul corp. Acestia joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar al dihorilor, avand rol in filtrarea sangelui. Ganglionii limfatici sunt adesea primii indicatori ai bolii.

Simptome si tipuri

Ganglionii limfatici pot fi detectati de obicei prin atingere dar uneori nu vor exista simptome clinice.

Umflatura poate fi simtita in zona de sub maxilar (submandibulara) sau in jurul umarului. Umflarea unuia dintre picioare este posibila si ca urmare a ganglionilor limfatici umflati din partea din spate a piciorului (poplitee) sau in apropierea articulatiei piciorului (axilar – corelat cu axila). Ganglionii umflati in zona inghinala pot determina o defecare dificila  pentru dihorul dvs.

Dihorul poate sa-si piarda pofta de mancare ca urmare a senzatiei de greata si sa simta nevoia de a regurgita atunci cand mananca sau poate prezenta o stare generala de rau in timp ce corpul sau lupta impotriva infectiei. Daca dihorul are ganglioni limfatici sever mariti, poate intampina dificultati de a manca sau de a respira.

Cauze

Tumori

  • Cea mai frecventa cauza a glandelor limfatice marite
  • Poate indica cancer metastatic

Hiperplazia limfoida

  • Infectie localizata sau sistemica cauzata de agenti de toate categoriile (adica bacterii, virusi si paraziti) atunci cand infectia nu implica direct ganglionul
  • Infectie virala – hiperplazie generalizata
  • Stimularea de catre alti factori decat agentii infectiosi (de exemplu, boala inflamatorie intestinala)

Limfadenita

  • Bacteriile – capabile sa provoace limfadenita pustuloasa care poate evolua spre abcese
  • Ciuperci
  • Eozinofil – poate fi asociat cu inflamatia alergica a organului drenat de ganglionul limfatic afectat

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic amanuntit, cautand semne fizice care ar explica simptomele. Este posibil  sa fie necesar ca medicul sa extraga lichid din ganglionii limfatici afectati pentru examinare si posibila cultura.

Testele de sange, analizele de urina si studiile imagistice (adica, raze X si ecografiile) sunt alte proceduri de diagnostic utilizate pentru a confirma limfadenopatia la dihori.

Tratament

Datorita numeroaselor procese ale bolii si agentilor specifici care pot provoca limfadenopatie, tratamentul va depinde de cauza de baza.

Dihorii cu limfom  pot fi tratati printr-o combinatie de chimioterapie si corticosteroizi.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button