Animale miciHamsteri

Enterita bacteriana (proliferativa) la hamsteri

Enterita proliferativa este o afectiune medicala care provoaca inflamarea intestinului subtire si diaree ulterioara. Mai frecvent intalnita la hamsterii cu sistemul imunitar compromis, se datoreaza unei infectii cu bacteria Lawsonia intracellularis.

S-a descoperit ca stresul, conditiile de supraaglomerare si modificarile dietei compromit sistemul imunitar al unui hamster. Enterita proliferativa poate face ravagii in special in randul hamsterilor tineri.

Pentru a preveni infectarea cu bacteriile cauzatoare se recomanda separarea hamsterilor bolnavi de cei care par sanatosi. In plus, este important sa mentineti cusca (custile) pentru hamsteri curate si igienizate.

Simptome

Din pacate, multi hamsteri cu enterita proliferativa se imbolnavesc si mor rapid. Unele semne timpurii la care trebuie sa fiti atenti includ:

  • Diaree
  • Durere abdominala
  • Blana umeda, mata in jurul cozii si pe burta (din cauza diareei)
  • Pierderea poftei de mancare (anorexie)
  • Aspect deprimat, plictisit

Cauze

Infectia cu bacteria Lasonia intracellularis care se transmite prin ingestia de alimente si apa contaminate este cauza de baza a enteritei proliferative. Infectia se poate transmite si prin aer.

Enterita proliferativa apare cel mai adesea la hamsterii tineri si la hamsterii care sunt stresati din cauza transportului recent, conditiilor supraaglomerate, interventiilor chirurgicale sau bolilor si/sau modificari ale dietei.

Diagnostic

Medicul veterinar va pune probabil un diagnostic in functie de simptomele observate, istoricul medical si in functie de raspunsul hamsterului la tratament. Diagnosticul  poate fi confirmat prin teste de sange si urina care permit medicului sa identifice bacteriile infectioase.

Tratament

Pentru a controla infectia bacteriana sunt de obicei administrate hamsterului antibiotice orale sau pe cale parenterala. Medicul veterinar va poate recomanda fluide si electroliti daca hamsterul este deshidratat.

Prevenire

Enterita proliferativa poate fi prevenita in mare masura prin mentinerea unor bune conditii sanitare in custi. Aruncati materialul de asternut uzat si curatati in mod obisnuit cusca folosind solutii de dezinfectare recomandate. In plus, din cauza naturii contagioase a bacteriilor, separati hamsterii care par infectati de cei care sunt sanatosi.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button