Animale mici

Infectia cu bacteria Salmonella la sobolani

Salmoneloza este o maladie cauzata de infectia cu bacteria Salmonella. Infectia cu bacteria Salmonella este foarte rara la sobolani de companie, fiind de obicei raspandita prin ingestia de alimente si apa contaminate cu fecale, urina si material de asternut infectat.

Sobolanii infectati pot fi surse potentiale de raspandire a acestei infectii la oameni, fiind o infectie cu potential zoonotic (transmisibil). Prin urmare, aceasta afectiune trebuie gestionata cu prudenta.

Tratamentul nu este intotdeauna eficient pentru controlul salmonelozei asa ca sunt necesare masuri specifice pentru a preveni raspandirea acestei infectii.

Infectia cu bacteria Salmonella la sobolani – Simptome si tipuri

  • Aspect deprimat
  • Abdomen destins/umflat
  • Deshidratare si blana aspra
  • Avort spontan (la femelele gestante)
  • Diaree si pierdere in greutate
  • Fatal (in majoritatea cazurilor)

Cauze

Contactul cu bacteriile apartinand speciilor de Salmonella este cea mai frecventa cauza a salmonelozei.

Alte cauze includ:

  • Consumul de alimente contaminate cu fecale de la animale cu salmonella
  • Alimente, apa sau asternut contaminat de purtatori de salmonella, cum ar fi rozatoarele salbatice

Diagosticare

Medicul veterinar va examina fizic amanuntit pe sobolanul, va studia istoricul simptomelor si posibilele situatii care ar fi putut conduce la aceasta afectiune.

Observarea simptomelor clinice prezentate de sobolanul infectat poate ajuta la stabilirea unui diagnostic insa colectarea de probe de fecale pentru cultura si identificarea speciilor bacteriene responsabile de infectie va fi necesara pentru stabilirea sigura a diagnosticului.

Tratament

Tratamentul pentru aceasta infectie bacteriana nu obtine intotdeauna rezultate. Medicamentele antibiotice cu spectru larg pot fi utilizate in anumite situatii. Se va recomanda terapie de sustinere cu lichide si suplimente de electroliti pentru a ajuta sobolanul sa se recupereze.

Recuperare si stil de viata

Izolati orice sobolan care este afectat de aceasta infectie bacteriana de alti sobolani si de alte animale de companie.

Deoarece aceasta infectie este transmisibila si la oameni va trebui sa aveti grija cand va manipulati sobolanul pe durata recuperarii. Purtarea manusilor de unica folosinta si schimbarea imbracamintei exterioare vor fi necesare in perioada in care sobolanul dvs. este capabil sa transmita infectia.

Desi este important sa retineti ca aceasta este o infectie grava care are adesea un rezultat fatal, nu toti sobolanii mor ca urmare a infectiei. Asa ca puteti alege sa incurajati recuperarea.

Sobolanul va fi slabit pe durata recuperarii si va avea nevoie de ingrijire maxima. Consultati-va cu medicul veterinar cu privire la ingrijirea si dieta care trebuie acordata sobolanului dvs. de companie in perioada de recuperare.

Prevenire

Infectarea cu Salmonella la sobolani (salmoneloza) este foarte contagioasa si se transmite in principal la sobolani prin ingestia de alimente si apa contaminate cu fecale, urina si material de asternut infectat.

Prin urmare, curatarea corespunzatoare a incintelor in mod regulat, indepartarea oricaror resturi de fecale si urina, precum si schimbarea asternutului murdar in mod obisnuit sunt esentiale.

Pe cat posibil, incercati sa evitati adapostirea impreuna a mai multor sobolani de varste diferite sau sobolani noi cu sobolani stabiliti. Urmand toate aceste sfaturi, ajutati la prevenirea raspandirii infectiei bacteriene cu salmoneloza la sobolani.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button