Tularemia la hamsteri

Tularemia este o infectie rara la hamsteri cauzata de bacteria Francisella tularensis.
Aceasta boala se raspandeste rapid si poate duce la complicatii severe, cum ar fi septicemia. De fapt, odata ce un hamster contracteaza aceasta bacterie de la o capusa sau un acarian infectat, deseori moartea survine in 48 de ore.
Tularemia este contagioasa pentru oameni. Prin urmare, medicul veterinar poate recomanda ca hamsterii infectati sau cei expusi la hamsteri infectati sa fie eutanasiati.
Tularemia la hamsteri – Simptome
- Aspect tern, depresiv
- Pierderea poftei de mancare (anorexie)
- Blana aspra
Cauze
Desi rara la hamsteri, tularemia este contractata de la capuse sau acarieni infectati cu bacteria Francisella tularensis.
Diagnosticare
Diagnosticarea se face de obicei in timpul examinarii post-mortem. Se va putea constata prezenta de sange in ficat si splina iar ganglionii limfatici vor fi mariti.
Daca medicul veterinar va efectua raze X hamsterului inainte ca infectia sa devina fatala, medicul veterinar poate observa o marire a ficatului si a splinei.
Tratament
Din pacate, nu exista un tratament pentru tularemie la hamsteri.
Recuperare si stil de viata
Chiar daca exista sanse minime de tratament, pot fi luate masuri pentru a imbunatati starea de viata a hamsterului afectat.
Pastrati cusca curata si furnizati apa proaspata de baut si hrana pentru animalul dvs. de companie.
Luati masuri de precautie atunci cand manipulati un hamster bolnav. Purtati manusi si aruncati materialele contaminate. Spalati-va bine mainile si bratele dupa manipularea hamsterului si a obiectelor acestuia.
Prevenire
Pentru a ajuta la prevenirea infectiei cu tularemie, imbunatatiti conditiile de viata ale hamsterului si pastrati o buna igiena a incintei acestuia.
Minimizati expunerea hamsterului la capuse si tratati prompt infestarile cu acarieni. Toate acestea pot reduce riscurile dezvoltarii acestei boli.
Cititi si: Sfaturi utile pentru un hamster sanatos
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.