Animale miciHamsteri

Infectia cu arenavirus la hamsteri

Arenavirusul (virusul coriomeningitei limfocitare) este preponderent la soarecii salbatici si alte rozatoare. Arenavirusul afecteaza rareori hamsterii. Din fericire, arenavirusul nu imbolnaveste hamsterii (acestia fiind mai mult purtatori), problema trecand de la sine. Cu toate acestea, hamsterii bolnavi pot transmite virusul la oameni, provocand simptome asemanatoare gripei, insotita de afectarea maduvei spinarii. Sa vedem ce cauzeaza infectia cu Arenavirus la hamsteri si ce puteti face.

Simptome

Desi infectia cu Arenavirus nu determina reactii la multi hamsteri, unii prezinta totusi anumite simptome. Urmatoarele simptome sunt indicatori buni ai unei infectii cu arenavirus:

  • Depresie
  • Pierdere in greutate
  • Simptome ale sistemului nervos (de exemplu, convulsii, spasme)
  • Inflamarea ganglionilor limfatici (uneori pot fi simtiti la palpare)
  • Femelele pot avea capacitate de reproducere scazuta sau chiar pot avorta in timpul sarcinii

Cauze

Arenavirusul, cunoscut si sub denumirea de virusul coriomeningitei limfocitare, se raspandeste prin contactul cu urina sau saliva unei rozatoare infectate sau prin picaturi mici raspandite in aer atunci cand rozatoarele bolnave stranuta sau tusesc. O femela hamster infectata il poate transmite fetusilor ei, in uter.

Diagnosticare

Arenavirusul poate fi detectat prin teste de laborator si analize de sange. In caz contrar, diagnosticul este confirmat prin efectuarea unui examen post-mortem.

Tratament

Din pacate, nu exista un tratament eficient pentru infectia cu arenavirus la hamsteri. Medicul veterinar va recomanda ca hamsterii cu arenavirus sa fie eutanasiati. Spatiile sale de locuit trebuie apoi curatate si igienizate temeinic.

Recuperare si stil de viata

Pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs., purtati manusi de unica folosinta cand curatati cusca unui hamster infectat.

Fiti deosebit de precauti cand manipulati asternutul sau alte obiecte din interiorul custii, care pot fi contaminate cu urina infectata. Dupa ce ati terminat de curatat cusca si tot continutul acesteia, spalati-va mainile si hainele si aruncati materialele potential contaminate in pungi de plastic sigilate.

Prevenire

Mentinerea incintelor curate si dezinfectate in mod regulat va ajuta la minimizarea incidentei infectiei cu arenavirus in randul hamsterilor. Cititi si articolul nostru cu sfaturi utile cu privire la ingrijirea hamsterilor.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button