Animale miciHamsteri

Sfaturi pentru ingrijirea hamsterilor

Hamsterii sunt animale de companie grozave dar ca si in cazul oricaror animale de companie este important  sa va documentati pentru a le intelege nevoile si cerintele si pentru a le asigura o viata implinita si fericita.

Sunt hamsterii animale de companie bune pentru copii?

Contrar credintei populare hamsterii s-ar putea sa nu fie cele mai potrivite animale de companie pentru copii: hamsterii pot musca daca sunt speriati sau bruscati. In plus, sunt mici si delicati asa ca trebuie sa fie manipulati cat mai usor. Chiar si copiii mai mari ar trebui supravegheati atunci cand au in grija un hamster.

Hamsterii sunt animale nocturne, ceea ce inseamna ca dorm in timpul zilei si isi desfasoara mare parte din activitati noaptea. Asezarea unui hamster in dormitorul unui copil poate interfera cu odihna copilului: activitatile nocturne ale hamsterului il pot trezi si ii pot face somnul dificil.

De ce tip de cusca are nevoie hamsterul dvs.?

Se recomanda tinerea hamsterilor mai degraba intr-un acvariu decat intr-o cusca de sarma. Acvariile sunt mai bune deoarece custile au bare in care piciorusele hamsterilor lor pot fi prinse sau rupte.

Un acvariu bine ventilat, cu un capac bine inchis, astfel incat hamsterul dvs. sa nu il poata impinge in sus si sa scape este ideal. La baza acestuia va trebui sa plasati un substrat pe care il veti schimba in mod regulat. Functia sa esentiala este absorbtia urinei si a fecalelor pentru a va mentine hamsterul uscat, chiar daca va fi utilizat si pentru sapare si distractie.

Pastrati spatiile de locuit ale hamsterului la temperatura camerei. Evitati zonele excesiv de reci sau calduroase. Curatati in mod regulat cusca hamsterului.

Hamsterii au nevoie de miscare si jucarii?

Da, hamsterii au nevoie de mult exercitiu. Oferiti hamsterului dvs. o roata pe care sa alerge, un element esential pentru ca noul dvs. animal sa fie activ in timpul zilei, permitandu-i sa isi reduca stresul acumulat.

Hamsterilor le place sa se ascunda si sa se tarasca prin tuburi. Puneti tuneluri in cusca hamsterului pentru a-l distra, scari sau o pasarela, care il vor tine ocupat mult timp.

Dintii hamsterilor cresc mereu. Puneti-i la dispozitie jucarii de ros sau un bloc de lemn netratat, nevopsit, pe care sa-l poata roada pentru a-si mentine dintii sanatosi.

Ce mananca hamsterii?

Hamsterii sunt animale omnivore iar dieta lor ar trebui  sa includa si alimente de origine animala (din magazine pentru animale de companie). In mod normal, trebuie sa le oferiti hamsterilor alimente special concepute pentru nevoile lor nutritionale.

Hamsterul poate folosi unele alimente din camarasi frigiderul proprietarului, deoarece are nevoie o dieta variata. Puteti oferi hamsterului diverse fructe, legume, oleaginoase; il puteti hrani seara, cand e mai activ.

Hamsterii pot pastra o cantitate mare de alimente in micile pungute din obraji. Pentru stapanul novice, un hamster cu pungutele pline poate parea ciudat si poate chiar provoca ingrijorare, dar acest lucru este perfect normal la toti hamsterii.

Apa este importanta pentru sanatatea hamsterului. Asigurati-va ca hamsterul dvs. are apa proaspata si curata tot timpul.

Pot trai mai multi hamsteri impreuna?

Hamsterii pot fi agresivi unul fata de celalalt. Daca alegeti sa tineti mai mult de un hamster in aceeasi zona de locuit, va recomandam sa alegeti hamsteri de acelasi sex si achizitionarea lor in acelasi timp. Evitati sa introduceti un hamster nou altor hamsteri care s-au obisnuit deja cu casa lor. Acest lucru va duce la lupte si posibil la raniri.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button