Acvarii

Ingrijirea pestilor de apa rece

Pestii de apa rece nu vor adauga doar culoare si liniste locuintei dvs. insa sunt si usor de intretinut. Monitorizati cu atentie, pot trai o viata lunga si sanatoasa.

Date generale

Durata de viata – interior: pana la 10 ani, in aer liber: pana la 20 de ani
Dimensiune – pana la 30 cm
Dieta – Pelete sau fulgi de peste
Acvariu sau iaz – 35-50 litri/ peste

Ingrijirea pestilor de apa rece

Pestii de apa rece dau viata unui acvariu interior dar se pot bucura si de traiul intr-un iaz in aer liber. Neonul, tetra sau pestele zebra sunt specii comune care traiesc intr-un acvariu interior, in timp ce carasul auriu sau koi (un soi de crap) sunt potriviti pentru iazul de afara.

Indiferent ca aveti un acvariu in interior sau la exterior, noua locuinta a animalelor dvs. de companie trebuie sa indeplineasca cerinte specifice.

Temperatura: intre 15 ° C si 20 ° C.
pH: intre 6,8 si 7,8.
Nitriti: sub 0,5 ppm, 0 fiind perfect.
Nitrati: sub 40 ppm, 0 fiind ideal.

Ingrijirea pestilor de apa rece

In functie de rasa de peste pe care o detineti, aceste niveluri pot fi modificate. Discutati cu reprezentantii magazinelor de animale cu privire la stabilizarea apei pentru rasa aleasa de peste de apa rece.

Amenajarea acvariului

Pestii de apa rece au nevoie de un acvariu spatios pentru a trai confortabil iar dimensiunea acvariului va depinde de cati pesti doriti sa tineti. Discutati cu membrii magazinului de animale pentru a decide ce dimensiune este adecvata.

Dupa amplasarea acvariului in locatia dorita (departe de surse de caldura sau expunerea totala/directa la soare), plasati substratul in interiorul acvariului. Pietrisul este o optiune excelenta fiind foarte usor de curatat.

Daca pestii dvs. vor locui intr-un iaz in aer liber, dotati-l cu plante, epave subacvatice, pietre cu cavitati sau busteni pre-tratati de care acestia sa se bucure. Diferitele rase de pesti prefera diferite plante astfel incat ar trebui sa cereti sfatul privitor la plantele perfecte pentru acvariul sau iazul dvs.

Cu o saptamana inainte de a va aduce pestii acasa puneti acvariul in functiune. Va veti asigura astfel ca apa este curata, la temperatura perfecta pentru noii sai locatari si va contine bacterii bune.

Un filtru de apa si un termometru sunt de ajutor in mentinerea calitatii apei.

Hranirea

Oferiti pestilor hrana completa sub forma de fulgi sau granule. O cauza frecventa de deces la pesti este consumul excesiv de hrana. Nu le oferiti pestilor (de interior sau exterior) mai multa hrana decat pot acestia consuma in mai putin de 5 minute.

Pestii din iazul de afara se hranesc din ecosistemul lor dar vor avea in continuare nevoie de fulgi sau granule. Daca isi mananca repede mancarea, probabil ca sunt subalimentati. In acest caz, hraniti-i o data pe zi pana cand par sa fie mai putin interesati. Apoi oferiti-le o singura masa pe saptamana.

Curatarea acvariului/iazului

Schimbati regulat apa din acvariu pentru a o mentine curata. Faceti acest lucru inlocuind doar 25% din apa odata. Cand inlocuiti apa asigurati-va ca este la temperatura potrivita si fara substante chimice. Folositi un sifon pentru a indeparta orice materie nedorita care pluteste in jur.

Indiferent daca este in interior sau in exterior, toate acvariile sunt predispuse la producerea algelor. Pentru acvariile interioare merita sa investiti intr-un razuitor de alge sau intr-un produs de curatat magnetic pentru sticla.

iaz pesti

Daca in iazul dvs. exista alge indepartati unele plante – ar putea fi prea multe. Puteti adauga in iaz un peste curatator, consumator de alge sau melci deoarece sunt foarte priceputi in indepartarea algelor.

Despre curatarea si intretinerea iazului iarna puteti citi mai multe in articolul nostru: Sfaturi eficiente si usoare pentru intretinerea iazurilor cu pesti in lunile reci.

Compatibilitatea pestilor

Gazduirea pestilor incompatibili in acelasi acvariu/iaz poate provoca stres, boli si raniri. Asigurati-va ca faceti cercetari si discutati cu membrii magazinelor de animale pentru a alege rase care vor convietui pasnic.

Specii compatibile de pesti apa rece pentru acvariu interior:

  • Caras auriu (carasul chinezesc sau pestisorul de aur)
  • Bloodfin tetra
  • Betta
  • Pestele zebra
  • Plati (Platy)

Specii compatibile de pesti apa rece pentru iaz exterior:

  • Caras auriu
  • Koi
  • Pesti nativi (tipurile vor depinde de alegerea dvs.)
  • Melci

Sanatate

Inainte de a introduce pestii in acvariu/iaz asigurati-va ca acestia sunt sanatosi, fara urme de ranire. Un peste bolnav se va adapta mult mai greu intr-o noua casa si va avea o durata de viata mult mai scurta. Verificati pestii cel putin o data pe zi pentru a va asigura ca acestia prospera in mediul lor de viata.

Pestii de apa rece sunt predispusi la infectii fungice si paraziti interni asa ca aveti grija la orice schimbari fizice ale pestilor dvs. Schimbarile de culoare, petele, ochii bombati sau umflaturile sunt semne ca pestele dvs. poate avea o afectiune grava care daca nu este tratata ar putea afecta si restul pestilor din acvariu.

Daca observati ceva neobisnuit in privinta pestilor dvs. cereti sfatul unui specialist.

Sfaturi privind siguranta

Amplasati intotdeauna acvariul intr-o pozitie inalta si stabila, departe de expunerea directa la lumina soarelui, aer conditionat sau surse de incalzire.

Daca observati ceva anormal la pestii dvs. acestia pot avea o infectie sau ar putea fi agresati. Va recomandam sa aveti un acvariu de carantina, cu aceeasi apa ca si in acvariu, pentru a separa pestii afectati de perturbari sociale sau pentru a preintampina raspandirea anumitor infectii.

Daca unul dintre pestii de apa rece a contractat o infectie intregul acvariu ar putea fi expus riscului. Va trebui sa luati masuri pentru a va proteja ceilalti pesti prin dezinfectarea acvariului. Cereti sfatul specialistilor cu privire la cele mai bune produse de care aveti nevoie.

Verificati in mod regulat parametrii apei pentru a va asigura ca este la o calitate corespunzatoare.

Necesar

Habitat

  • Acvariu
  • Sistem de iluminat
  • Substrat
  • Termometru
  • Kituri de testare a calitatii apei
  • Plante
  • Decoratiuni

Hrana

  • Hrana completa sub forma de fulgi sau granule

Diverse

  • Razuitor de alge
  • Plasa peste
  • Curatator magnetic de alge
  • Bureti
  • Filtru de fund (curatare pietris)

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button