Acvarii

Carasul cometa – caracteristici

Carasul cometa (Carassius auratus) este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu. Sunt cei mai buni pentru incepatori, deoarece sunt suficient de rezistenti pentru a tolera multe greseli ale incepatorilor. Acesti pesti cu corp lung pot varia in culoare de la alb la portocaliu stralucitor si pana la maro inchis. Pastrati in conditii corespunzatoare, pot creste pana la 30 cm sau mai mult, asa ca au nevoie de un acvariu mare.

Alte denumiri: Caras comun, Sarasa comet
Speranta de viata: 15-20 ani
Marime (adult): 30-35 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Asia
Caracter sociabil: pasnic
Loc preferat in acvariu: partea de sus a acvariului, mijloc
Acvariu necesar: 180 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor-incepator
pH necesar al apei: 6,5 – 8,5
Duritate a apei: 5 – 12 dGH
Temperatura apa acvariu: 1-27 °C

 

Origine

Carasul cometa provine din Caracuda (Carassius carassius) din Asia. Similar cu istoria pestilor Koi (Cyprinus carpio), Carasul cometa a fost tinut initial ca sursa de hrana. De-a lungul mai multor generatii, oamenii au inceput sa observe diferite mutatii ale culorii si au pastrat pestii separati. Nenumarate generatii mai tarziu, avem Carasul cometa pe care il cunoastem astazi. incrucisarile ulterioare au dus la multe soiuri de carasi aurii de lux, cum ar fi oranda si ranchu, cu caracteristici structurale distinctive.

Carasii au devenit o specie invaziva in zonele in care animalele de companie nedorite au fost „eliberate” in natura.

Nu eliberati niciodata pestii dvs. de companie in salbaticie. Ei pot suferi o soarta oribila sau pot extermina populatiile native. Stramosul carasului auriu, Caracuda, este nativ in toata Europa si Asia.

Aspect

Culoarea „traditionala” a Carasului cometa este portocaliu stralucitor, stramosul sau fiind in principal maro, cu un bronz mai deschis sau burta aurie. Odata cu imperecherea pe scara larga a carasilor aurii de orice culoare, este posibil sa vedeti numeroase variatii de culoare transmise descendentilor.

Culorile tipice ale carasilor variaza de la alb, cafeniu, auriu, portocaliu si maro. Corpul poate avea o culoare solida, sau poate avea pete de diferite culori. Culorile Carasului cometa pot varia foarte mult si se pot schimba odata cu imbatranirea pestilor, in functie de calitatea apei sau dieta.

Aripioarele Carasului cometa tind sa fie usor alungite si in culori mai saturate. Acesti pesti sunt oarecum asemanatori cu Koi, adesea prezentand culori de un rosu intens pe un corp alb.

Diferente de gen

Carasii cometa tinuti intr-un mediu adecvat, incapator, cu o calitate buna a apei si o nutritie buna pot dezvolta caracteristici sexuale externe. Diferentierea sexelor este mai frecventa la carasii cometa tinuti in aer liber si expusi la schimbarile sezoniere normale.

Carasul cometa mascul va dezvolta papule mici pe opercul si pe marginea anterioara a aripioarelor pectorale. Proprietarii le confunda adesea cu tumori, ceea ce nu este cazul. Pot fi mai mult sau mai putin pronuntate, in functie de anotimp.

La fel ca multe alte specii de pesti, femelele tind sa mai rotunde si mai mari decat masculii, pe langa orice alte diferente externe.

Comportament

Fiind pasnici, cea mai importanta trasatura a potentialilor tovarasi de acvariu este dimensiunea. Si toleranta la temperatura. Carasii aurii sunt pesti de apa dulce si pot tolera temperaturile tropicale. In plus, sunt si mancaciosi, facand destul de multa mizerie in acvariu.

Cel mai bine este sa alegeti ca tovarasi de acvariu pesti care pot tolera temperaturi putin mai mici decat cele tropicale, de genul temperaturii ambiante a incaperii, si suficient de mari pentru a nu fi mancati in timpul hranirii.

Colegi buni de acvariu sunt alte tipuri de carasi aurii, un banc de pesti Zebra, pesti din familia Ciprinide (Minnow) sau melci.

Datorita tolerantelor mari de temperatura, carasii aurii sunt, de asemenea, potriviti pentru viata in iazuri in aer liber. Deoarece nu cresc la fel de mari ca pestii koi, sunt un plus pentru iazurile mai mici. Pot fi pastrati cu pestii koi in iazuri mai mari, daca doriti.

Ingrijire

Sunt pesti excelenti pentru incepatori, deoarece pot tolera o calitate mai scazuta a apei decat cea ideala. Insa aceasta nu este o scuza pentru a sari peste intretinerea obisnuita!

Cel mai important lucru este sa le oferiti suficient spatiu pentru a creste si a prospera. Daca la inceput un acvariu de 40-75 l poate fi suficient, este nevoie in final de un acvariu de 200 l sau mai mare. Un bol nu este o casa potrivita pentru niciun fel de peste.

Carasilor cometa le place sa caute hrana in substrat, asa ca pietrisul sau nisipul sunt substraturi bune de utilizat. Acest comportament de cautare a hranei inseamna si ca acesti pesti sunt redecoratori ai acvariilor si deseori vor ridica pietrele, vor smulge plantele si obiectele decorative. De asemenea, sunt cunoscuti pentru ca mananca plante vii, si nu pentru ca le este foame.

Hranire

Hraniti Carasul cometa cu o dieta peletizata adecvata carasilor aurii. Continutul de proteine ar trebui sa fie 30-32%, iar peletele vor asigura o mai buna nutritie decat fulgii. In plus nu vor lasa la fel de multa mizerie in acvariu.

In functie de temperatura apei din acvariu, va puteti hrani pestii o data sau de doua ori pe zi. Sub 21 de grade Celsius, ar trebui sa va hraniti carasii cometa o data pe zi. De la 21 de grade Celsius si peste, ar trebui sa va hraniti carasii de doua ori pe zi. Carasii vor actiona intotdeauna infometati, asa ca le puteti suplimenta dieta cu produse sarace in calorii si proteine, cum ar fi mazarea verde decojita.

Inmultire

Carasii cometa sunt pesti reproducatori foarte dezordonati. Reproducerea are loc de obicei primavara in cazul celor tinuti in aer liber. Daca tineti pestii inauntru, va trebui sa potriviti ciclurile luminii de zi si de noapte, si sa cresteti incet temperatura apei.

Este ceva obisnuit ca acest peste sa isi manance ouale, asa ca, daca doriti sa le pastrati descendentii, mutati ouale fertilizate intr-un recipient separat cat mai curand posibil.

 

Cititi si despre: Carasul cu coada evantai

Foto: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button