Acvarii

Infectiile bacteriene (Aeromonas) la pesti

Organele unui peste pot fi infectate cu multe tipuri de bacterii dar o astfel de infectie comuna este cauzata de bacteria Aeromonas salmonicida. In general, infectia se datoreaza igienei sau nutritiei deficitare si este recunoscuta prin ulcerele rosii care acopera pestele. Infectiile bacteriene (Aeromonas) la pesti sunt mai adesea intalnite la Koi si carasul auriu, pestii de companie cei mai sensibili la infectiile cu Aeromonas. In cazuri severe, se poate dovedi fatala pentru pesti.

Simptome si tipuri

Infectia bacteriana Aeromonas afecteaza mai multe sisteme din corpul pestilor, rezultand astfel de simptome precum:

  • Ochi mariti (exoftalmie)
  • Acumularea de lichide in abdomen (ascita)
  • Hidropizia renala (afectarea rinichilor, cu acumulare de lichid in cavitatea abdominala)
  • Inotatoare zdrentuite

Majoritatea pestilor infectati prezinta inrosirea corpului, pete hemoragice in branhii, coada, aripioare, peretele corpului si organele interne ale animalului. Altii prezinta ulcere cutanate si branhiale.

Cauze

Infectiile bacteriene la pesti sunt cauzate de bacteria Aeromonas salmonicida. Insa leziunile, modificarile sezoniere, schimbarile accentuate ale temperaturii apei, igiena sau nutritia deficitara, pot predispune pestii la infectia cu aceasta bacterie.

Tratament

In functie de tipul de bacterie Aeromonas cu care este infestat pestele, medicul veterinar va prescrie medicamente pentru a elimina infectia – de obicei antibiotice. Acest medicament poate fi fie injectat in peste, fie adaugat in apa pestelui.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button