Acvarii

Cat traieste un peste Betta ca animal de companie?

Daca sunteti pasionat de acvaristica iar pestii Betta se numara printre speciile pe care le tineti, probabil v-ati intrebat la un moment dat: Cat traieste un peste Betta ca animal de companie?

Ei bine, pestele Betta tinut ca animale de companie traieste 2-5 ani atunci cand este ingrijit corect. Uneori pot trai si mai mult, cu noroc si decizii inteligente putand ajunge la 5 ani si poate mai mult. In acest articol vom detalia 12 moduri in care va puteti ajuta pestii Betta sa traiasca o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita.

Exista multe motive pentru care pestii Betta mor prea devreme. Unele dintre aceste motive sunt dincolo de controlul nostru si este important sa ne dam seama ca, chiar daca facem toate lucrurile corect, pestele Betta tot poate muri mai repede decat ne asteptam. Cu toate acestea, actiunile noastre joaca un rol direct in longevitatea si calitatea vietii unui peste.

 

12 moduri de a creste durata de viata a pestilor Betta

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta pestele Betta sa traiasca mai mult:

 

1. Alegeti acvariul potrivit

Unul dintre miturile persistente despre pestii Betta este ca acestia prefera acvariile mici. Nu exista niciun motiv ca acest lucru sa fie adevarat. Datorita fiziologiei lor unice, pestii Betta pot supravietui in corpuri de apa mici si poluate mai mult decat majoritatea pestilor. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este mediul ideal pentru ei. Ca orice alt peste, Betta au nevoie de spatiu pentru a inota si de spatii de explorat.

Ideal este un acvariu de 18-20 l sau chiar mai mare pentru un singur peste, 35l fiind chiar mai bine. Bolurile si acvariile mici necesita schimbarea mai frecventa a apei si in plus le lipsesc unele dotari despre care vom vorbi mai incolo in acest articol. Daca doriti ca pestele dvs. Betta sa traiasca cat mai mult, oferiti-i o casa potrivita.

2. Mentineti o temperatura adecvata a apei

Stiati ca Betta sunt pesti tropicali? Asta inseamna ca atunci cand ii tinem in boluri si acvarii neincalzite, apa este adesea prea rece pentru ei. Ar trebui sa mentineti o temperatura constata a apei intre 24-27°C, 25,5°C fiind  temperatura ideala.

Poate parea un lucru neimportant deoarece Betta pot supravietui la temperaturi mai scazute dar de fiecare data cand tinem pestii in parametrii in afara zonei lor de confort, provocam un stres constant. Stresul duce la boala iar boala poate  duce la moarte.

3. Utilizati un filtru

Un filtru este de mare ajutor pentru a mentine apa curata intr-un acvariu. Desi nu l-am numi un „must-have” intr-un acvariu cu un peste Betta – daca pestele dvs. Betta traieste singur, aveti plante vii si schimbati in mod regulat apa – este o dotare care poate doar sa va ajute.

Un filtru bun elimina reziduurile dintr-un acvariu (filtrare mecanica), ofera coloniilor de bacterii sanatoase un loc de dezvoltare (filtrare biologica) si poate reduce substantele chimice naturale daunatoare din apa (filtrare chimica).

4. Oferiti pestelui hrana adecvata

Alegeti pelete de calitate ca principala sursa de hrana a pestelui si hraniti-l conform instructiunilor. Pestii Betta pot si vor manca fulgi obisnuiti pentru pesti tropicali  dar cel mai bine este sa ii oferiti hrana facuta special pentru pesti Betta. Betta sunt carnivori iar hrana lor contine un procent mai mare de proteine.

Hrana vie si congelata (decongelata in apa din acvariu) poate servi ca deliciu ocazional. Luati in considerare alimente precum: lipitori, dafnii, viermi Tubifex, creveti in saramura, creveti Mysis, larve de tantari.

5. Evitati supraalimentarea pestelui

Supraalimentarea se afla in fruntea listei de motive pentru care pestii mor prea devreme. Stomacul unui Betta are dimensiunea ochiului sau. Alimentele neconsumate se depun pe fundul acvariului si se descompun, murdarind apa. In plus, orice intra in peste trebuie sa si iasa. Pestii care sunt plini pana la branhii creeaza mai multe reziduuri in acvariile lor.

Supraalimentarea duce la multe boli la pestii Betta, unele cauzate de apa murdara iar altele din cauza problemelor fiziologice ale supraalimentarii. Daca acest lucru va ingrijoreaza, este in regula sa programati o „zi de post” pe saptamana pentru pestele dvs.

6. Curatati temeinic acvariul in mod regulat

Supraalimentarea este o problema majora deoarece duce la apa murdara. O modalitate de a combate aceasta situatie este sa stabiliti si sa respectati un program temeinic de intretinere a acvariului. Aceasta ar trebui sa includa:

  • Schimbarea regulata a apei
  • Curatarea algelor
  • Aspirarea pietrisului
  • Curatare ocazionala in profunzime

Frecventa si metodele exacte pe care le veti folosi vor depinde de dimensiunea acvariului, daca aveti plante vii si cati pesti tineti in acvariu. Cu un singur Betta intr-un acvariu de 20l cu un filtru va trebui sa schimbati saptamanal cam 30% din apa, sa curatati pietrisul saptamanal si sa curatati in profunzime o data pe luna.

7. Testati calitatea apei

Chiar daca tineti pasul cu intretinerea acvariului, cum stiti daca apa este sigura pentru pestele dvs. Betta? Singura modalitate corecta este sa o testati cu un kit de testare pentru apa dulce. Este simplu de utilizat, rapid si precis.

Parametrii ideali ai apei ar fi:

  • Nitrati: < 20
  • Nitriti: 0
  • Amoniac: 0
  • pH: 7,0

Aceste masuratori regulate va pot ajuta sa va asigurati calitatea apei din acvariu.

8. Alegeti obiecte sigure de decor acvariu

Deoarece pestii Betta au aripioare lungi si curgatoare, trebuie sa fim atenti atunci cand alegem decorul pentru acvariile lor. Inotatoarele rupte si solzii deteriorati se pot infecta si pot provoca o moarte prematura.

Plantele vii sunt minunate daca este posibil sa le intretineti. Este bine si daca alegeti plante artificiale dar gasiti unele fara margini ascutite care ar putea rupe aripioarele pestelui.

Acelasi lucru este valabil si pentru pesteri sau alte decoratiuni. Este important sa aveti o ascunzatoare pentru pestele dvs. Betta. Puteti construi o mica pestera din pietre netede sau din alt material natural. Daca nu, asigurati-va ca intrarea in ascunzatoare nu va prinde aripioarele pestelui.

9. Manevrati pestele cu grija

In mod ideal, nu ar trebui sa scoateti niciodata pestele Betta din acvariul lui. Totusi, daca trebuie sa-l scoateti de acolo dintr-un anumit motiv, faceti-o cu grija. Nu il prindeti cu plasa, deoarece aripioarele lui se pot incurca si se pot deteriora. In schimb, scoateti-l cu un recipient sigur pentru acvariu.

Asezati recipientul intr-un loc sigur si fara a acoperi suprafata apei sau a etansa recipientul, puneti un capac peste el. De ce aveti nevoie de un capac? Pentru ca Betta pot sari!

10. Utilizati un capac pentru acvariu

Fiind un peste saritor este important sa va asigurati ca acvariul are un capac solid. Nu veti dori sa va gasiti pestele mort, langa acvariu!

Daca va gasiti pestele pe podea, introduceti-l inapoi in acvariu cat mai curand. Betta sunt Anabantidae ceea ce inseamna ca pot respira aerul deasupra apei atunci cand este necesar astfel incat au sanse mai mari de supravietuire decat majoritatea pestilor.

11. Alegeti pesti compatibili pentru acvariul in care tineti un Betta

In cele mai multe cazuri, pestii Betta sunt cel mai bine pastrati in configuratii cu un singur exemplar. Totusi, multi oameni vor sa ii creasca impreuna cu alti pesti. Acest lucru este de fapt posibil – uneori. „Pestele luptator” siamez – asa cum mai este numit pestele Betta – nu va ataca neaparat pe toti ceilalti pesti dintr-un acvariu. De fapt, pestii Betta au sanse mult mai mari de a fi deranjati in loc sa fie agresorul.

Cel mai important lucru atunci cand adaugati un peste Betta intr-un acvariu in care exista deja alti pesti este sa monitorizati lucrurile si sa-l scoateti de acolo daca ceva nu merge bine. Faceti un plan de rezerva.

12. Cumparati pesti din surse de incredere

Daca cumparati un peste Betta sanatos de la inceput el are sanse mult mai mari sa traiasca o viata lunga.

Evitati magazinele care pastreaza zeci de Betta stivuite in recipiente mici. Evitati sa cumparati pesti din locuri care vand si masini de tuns iarba si detergent de rufe. Gasiti un magazin care pastreaza doar cateva  exemplare si care va poate spune de cat timp stau acolo. De preferinta, un magazin care este detinut de o persoana cu care puteti vorbi despre pestele pe care intentionati sa il cumparati.

Acest lucru nu numai ca va ofera o sansa mai mare de a obtine un peste sanatos  dar este o modalitate mai etica de a cumpara un Betta.

Cat traieste un peste Betta

Cat traieste un peste Betta? – Intrebari frecvente

Cat traieste un peste Betta in salbaticie?

In salbaticie, Betta poate trai cativa ani. La fel ca majoritatea animalelor, pestii Betta salbatici au o viata mai scurta decat omologii lor captivi. Cu pradatori si alte probleme de mediu de rezolvat, pestii Betta salbatici au o viata destul de grea.

Cat timp poate trai un peste Betta intr-un bol?

Desi nu ii oferiti cele mai bune sanse de viata lunga tinand pestele intr-un bol acesta poate trai totusi intr-un bol cativa ani, inainte ca boala si stresul sa isi spuna cuvantul.

Cat traieste un peste Betta intr-un recipient de 3-4l?

Un recicipient de 3-4l este mai bun decat un bol dar tot nu este ideal. In ambele cazuri, nu puteti sti cat timp va supravietui un Betta. La fel ca oamenii, unii pot trai in medii sarace pana la adanci batraneti.

Cat timp poate trai un peste Betta fara mancare?

Majoritatea pestilor pot supravietui o saptamana sau mai mult fara mancare, dar nu este recomandat. Nu permiteti unui Betta sa  fie hranit mai rar de 48 de ore.

Pestii Betta dorm?

Da, pestii Betta dorm. S-ar putea sa-l vedeti odihnindu-se pe pietris sau pe o frunza de planta si sa va ganditi la ce este este mai rau dar acesta poate doar sa doarma.

 

Despre ingrijirea pestilor Betta

Unii factori care determina cat va trai un peste Betta sunt in afara controlului nostru. Unii pesti au afectiuni congenitale insa grija pe care i-o acordam joaca un rol major in durata de viata a unui Betta si poate face o mare diferenta.

Ideea este ca puteti urma intocmai sfaturile din acest articol si cu toate acestea pestele dvs. poate muri devreme. Unii ar putea sa ignore total sfaturile noastre si totusi pestii lor ar putea trai 5 ani.

 

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button