Acvarii

Danio perlat – caracteristicile speciei

Danio perlat (Danio albolineatus) este un peste frumos si linistit pe care il puteti adauga intr-un acvariu comunitar fara a da gres. Aceasta specie de pesti este rezistenta, usor de ingrijit si se intelege cu aproape orice alt peste pasnic. Culorile sale irizate il fac neobisnuit de atractiv. Danio perlat prospera intr-un acvariu mai mic si se reproduce usor in captivitate.

Alte denumiri: Spotted danio, Pearl danio
Speranta de viata: 5 ani
Marime (adult): 6 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Birmania, Sumatra, Thailanda
Caracter sociabil: pasnic, de banc
Loc preferat in acvariu: toate zonele acvariului
Acvariu necesar: 75 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 6,5 – 7
Duritate a apei: 5-12 dGH
Temperatura apa acvariu: 18-24 °C


 

Origine

Importata initial in Europa in 1911, aceasta specie a ramas una populara in acvaristica. Acest peste provine din rauri si paraie repezi si limpezi din Myanmar (cunoscuta anterior ca Birmania), Thailanda si Sumatra. In natura, se hranesc in primul rand cu insecte si zooplancton.

Acest peste are mai multe denumiri stiintifice, dintre care cateva au fost initial atribuite a ceea ce s-a considerat mai tarziu a fi variante de culoare ale aceleiasi specii. Exista inca dezbateri cu privire la clasificarea acestor diferente de colorare. La un moment dat, aceasta specie a fost clasificata in genul Brachydanio, care de atunci a fost declarat invalid. Denumirea stiintifica Danio albolineatus inseamna „white-lined danio”.

Numele acestui peste nu trebuie confundat cu Celestial pearl danio, cunoscut si sub numele de „Galaxy rasbora” (Danio margaritatus), care este un danio de culoare inchisa, si care prezinta aripioare rosii sau portocalii si pete albe pe corp.

Aspect

Culorile irizante ale acestui peste il fac unul dintre cei mai atractivi pesti de apa dulce. Corpul sau sidefat, de culoare albastru-violet este accentuat de o dunga portocalie-rosie care merge de la coada pana la mijlocul corpului.

danio perlat

Masculii sunt mai mici, mai subtiri si mai colorati, prezentand adesea o nuanta rosie de-a lungul aspectului ventral. O varianta de culoare galben-ocru, cunoscuta sub numele de „danio galben”, este disponibila in unele locatii. Au o coada bifurcata.

Diferente de gen

Masculii si femelele au un aspect similar. Cea mai mare diferenta este ca, atunci cand este plina de oua, femela va avea o forma a corpului mai rotunjita. Nu este neobisnuit ca femelele sa fie mai robuste decat masculii, deoarece femelele sunt in general mai mari si au un corp mai plin. Masculii sunt mai mici, mai subtiri si mai viu colorati. Masculii prezinta adesea o nuanta rosie de-a lungul aspectului ventral.

Comportament

Danio perlat este pasnic si potrivit pentru acvariile comunitare, intelegandu-se cu orice peste linistit. Sunt toleranti la o gama larga de conditii ale apei, ceea ce ii face, de asemenea, potriviti pentru combinarea cu o varietate de alti pesti. Ca si alti pesti danio, acesti pesti traiesc in bancuri si ar trebui tinuti in grupuri de cel putin 5-8, de preferinta, mai multi. Masculii isi vor etala cele mai frumoase culori daca exista cel putin o femeie prezenta.

Ingrijire

Originar din paraiele si raurile repezi, Danio perlat este obisnuit cu curentii puternici de apa. Deoarece necesita un nivel de oxigen putin mai mare decat alti pesti danio, o buna filtrare este importanta. Danio perlat tolereaza bine temperaturile mai scazute si poate fi chiar pastrat intr-un acvariu neincalzit. Ei inoata la toate nivelurile acvariului, dar datorita inclinatiei lor pentru sarituri, acvariul ar trebui sa fie bine acoperit.

Un peste extrem de rezistent si usor de intretinut, danio perlat este un peste excelent pentru incepatori. Deoarece necesita spatiu amplu de inot, acvariile mai lungi sunt de preferat, cu plante in spate si pe laterale. Culorile lor irizante vor fi cel mai bine vizibile atunci cand lumina vine de sus. Acestor pesti le place in mod special lumina soarelui de dimineata. Desi nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste parametrii apei, se descurca cel mai bine in apa neutra (pH 7,0).

Hranire

Danio perlat va accepta toate tipurile de hrana vie, congelata sau fulgi. In natura, dieta lor consta in principal din insecte si zooplancton. Pentru a-i mentine sanatosi, hraniti-i cu fulgi tropicali sau hrana granulata de buna calitate, precum si cu alimente congelate si hrana vie.

Inmultire

Danio perlat este un peste usor de inmultit. Ca si in cazul altor pesti danio, atunci cand se formeaza perechi de reproducere, acestia sunt foarte loiali. In rezervorul de reproducere apa ar trebui sa aiba 26-30 °C, iar nivelul apei mentinut la mica adancime, aproximativ 10-15 cm. Trebuie furnizate plante cu frunze fine, fie plutitoare, fie plantate in grup. Ouale ar trebui dirijate sa cada in afara accesului pestilor adulti infometati.


Atunci cand doriti sa inmultiti Danio perlat, plasati intr-un rezervor de reproductie femelele, cu cateva zile inainte de a introduce masculii. Masculii ar trebui sa fie dubli ca numar fata de femele. Odata ce adaugati masculii, se vor forma perechi si vor parasi grupul pentru a imprastia ouale.

Depunerea icrelor poate fi initiata si prin adaugarea unei cantitati mici de apa la fiecare cateva ore, astfel incat rezervorul sa fie completat treptat. Acest lucru simuleaza sezonul ploios al habitatului natural. Cel mai simplu mod de a sti daca femela a depus ouale este sa va uitati la femela. Ea va fi vizibil mai subtire. Indepartati adultii de indata ce depunerea este incheiata, altfel isi vor consuma ouale.

Pastrati iluminatul redus in timp ce ouale se dezvolta, pentru a preveni cresterea ciupercilor. Puii vor aparea in 36-48 ore. Acestia cresc rapid si vor inota liber in 6-7 zile.

 

Cititi si despre:

Sursa imagine: aquainfo.org, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button