Acvarii

Cum ajutati pestii de acvariu sa faca fata caniculei?

La fel ca noi, prietenii nostri de pesti se simt stresati cand este extrem de cald afara. In acest articol va vom arata sapte modalitati prin care ii puteti ajuta sa nu sufere de cald atunci cand temperaturile se incing.

Caldura extrema creeaza probleme. Cand temperaturile sunt ridicate, pestii intra in exces metabolic, consuma mai mult oxigen si produc mai multe reziduuri. Aceste materii reziduale pot fi mai toxice la temperaturi mai ridicate.

Primul semn ca pestii sufera din cauza caldurii este ca ii veti vedea inotand la suprafata apei, incercand sa respire.

Sfaturi simplu de pus in practica atunci cand temperaturile devin extreme:

Raciti apa

Daca temperatura apei din acvariu se incalzeste intr-o zi fierbinte de vara, cel mai bine este sa schimbati 20-25% din apa acvariului, cu apa rece.

Mentineti nivelurile de oxigen

Asigurati-va ca acvariile sunt bine aerate pentru a mentine nivelurile de oxigen (cu cat apa este mai fierbinte, cu atat poate transporta mai putin oxigen). Adaugarea unei pompe de aer suplimentare va ajuta la cresterea schimbului de oxigen. De asemenea, verificati daca filtrele functioneaza corect, cu un debit de apa adecvat.

Verificati parametrii apei

Asigurati-va ca parametrii apei, cum ar fi pH-ul, amoniacul si nitratii sunt in limitele corecte.

Asigurati-va ca acvariul nu este prea aglomerat

Nu puneti foarte multi pesti intr-un singur acvariu. In acvariile aglomerate consumul de oxigen este mai mare, cantitatea de reziduuri la care sistemul de filtrare trebuie sa faca fata este mai mare, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu functioneze la fel de eficient.

Schimbati frecvent apa

Schimbarile mai frecvente ale apei pot ajuta la reducerea temperaturii apei (daca apa de schimb este mai rece decat cea din acvariu). Asigurati-va ca nu schimbati niciodata mai mult de 25% din apa intr-o saptamana.

Ajustati cantitatea de hrana oferita pestilor

In conditii climatice mai calde, ar trebui sa oferiti mai multa hrana pestilor. Desi creste productia de materii reziduale care pot murdari apa, pestii ard mai multa energie vara, astfel incat au nevoie de nutrienti suplimentari pentru a combate parazitii si infectiile.

Reducerea ratiei de hrana le va scadea sistemul imunitar in anotimpul calduros. Asigurati-va ca sunteti mai vigilent cu intretinerea acvariului sau a iazului in anotimpul cald, iar odata ce vremea se racoreste va puteti relua rutina normala.

Minimizati iluminatul

Unele sisteme de iluminat pentru acvariu pot emite caldura care va creste si mai mult temperatura apei acvariului. In zilele cu caldura extrema, stingeti luminile (daca este posibil).

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button