PisiciProbleme de comportament

Comportamentul distructiv de zgariere al pisicii

In spatele oricarui comportament al pisicii exista un motiv. Iar intelegerea unor comportamente de baza – si naturale – va poate economisi mult timp si energie atunci cand pisica dvs. zgarie covoarele si mobilierul – punandu-va la incercare rabdarea. Inainte de a incerca sa va impiedicati pisica sa zgarie, este important sa intelegeti comportamentul distructiv de zgariere al pisicii. Si de ce este acest comportament o parte atat de esentiala a sanatatii si fericirii lor generale.

De ce zgarie pisicile?

Zgariatul este un comportament normal pentru pisici. O fac pentru a se intinde fizic, si pentru a-si mentine ghearele in forma pentru vanatoare.

Zgarierea puternica ajuta pisicile sa indeparteze unghiile vechi atunci cand cele noi cresc dedesubt, si este, de asemenea, folosita de pisici pentru a-si marca teritoriul. Si intr-adevar, doar atunci cand pisicile ne zgarie mobila, o etichetam ca fiind distructiva.

De ce conteaza acest lucru?

Zgariatul este un comportament natural si sanatos pentru pisici, asa ca ar trebui sa redirectionati comportamentul in loc sa incercati sa il opriti.

Pisicile nu intentioneaza sa fie distructive atunci cand zgarie obiecte in casa. Zgarierea este un comportament instinctiv pentru pisici, trebuie sa il faca. Iar pisicile zgarie din mai multe motive. Pentru a-si ingriji ghearele, pentru a-si marca vizibil teritoriul, cand sunt emotionate sau cand sunt stresate.

Zgariatul pisicilor este imperativ pentru a mentine pisicile sanatoase si bine echilibrate. Asa ca este important sa le oferim lucrurile de care au nevoie pentru a o face intr-un mod productiv. Nu ati priva pisica de apa sau mancarea pentru pisici. Asa ca, de ce sa o privati de altceva de care are nevoie pentru a se dezvolta?

Deoarece zgarierea este atat de importanta pentru pisici, nu doriti sa modificati comportamentul acestora. Dar, puteti invata pisicile sa se zgarie in locurile potrivite. Pisicile vor sa zgarie in zonele sociale si in zonele care sunt importante pentru ele.

Redirectionarea comportamentului

In primul rand, veti dori sa faceti nedorite acele zone pe care pisica le zgarie de obicei. De exemplu, daca pisica dvs. zgarie canapeaua, puteti pune folie peste zona pe care o zgarie. Insa trebuie sa adaugati suprafete adecvate de zgariere in acea zona pentru pisica dvs.

Comportamentul distructiv al pisicii

Un studiu a aratat ca pisicile prefera un stalp inalt si robust acoperit cu sisal. Pe langa faptul ca le oferiti pisicilor un substrat adecvat pentru zgariere, ar trebui sa le recompensati pentru ca il folosesc, cu un rasfat delicios atunci cand le vedeti ca il investigheaza sau zgarie pe el.

Comportamentul distructiv al pisicii

Stalpii de zgariat pentru pisici sunt excelenti pentru ca ofera pisicii dvs. un loc potrivit pentru zgariere. Poate fi nevoie de cateva experimente pentru a gasi un stalp de zgariere care sa se potriveasca cu stilul de zgariat al pisicii dvs.

Iata cateva sugestii pentru a incepe:
  • Pisica dvs. prefera sa zgarie partile laterale ale mobilierului sau al covoarelor? Daca este tipul de pisica care zgarie in lateral, incepeti cu un stalp de zgariat pentru pisici sau cu unul agatat. Daca pisica zgarie de obicei covoarele, incercati ceva orizontal, cum ar fi cutiile de zgariat pentru pisici sau o plansa de zgariat, pentru a imita podeaua care ii place atat de mult pisicii.
  • Ce substrat prefera pisica dvs.? Sisalul este o alegere populara in randul comunitatii feline, dar exista o varietate de alte optiuni. incercati ceva din carton reciclat sau mocheta.
  • Odata ce ati ales stalpul de zgariat potrivit, asigurati-va ca il plasati in aceeasi zona in care pisicii dvs. ii place sa zgarie. Il puteti pulveriza cu spray de iarba pisicii pentru a o atrage. Doriti ca pisica sa zgarie in continuare, dar sa zgarie obiectele desemnate ei.

Intelegand aceste instincte de baza ale prietenelor noastre feline si cum sa coexistam confortabil, putem crea o locuinta armonioasa pentru toti.

Pericolele repelentilor si taierii ghearelor

Taierea ghearelor pisicii este ilegala in unele tari, avand un sprijin puternic din partea comunitatii de protectie a animalelor. O privati pe pisica de capacitatea sa naturala de a se catara si de a se proteja, si poate provoca chiar dureri cronice si schimbari de comportament. Inainte de a lua in considerare aceasta procedura radicala pentru a combate comportamentul distructiv al pisicii, discutati cu medicul veterinar despre optiuni mai sigure.

Nu este  recomandata nici utilizarea unui repelent, cum ar fi sa pulverizati cu apa o pisica in semn de pedeapsa pentru ca a facut ceva. Este mai bine sa o invatati ce doriti sa faca si unde. In ceea ce priveste spray-urile cu feromoni, studiile sunt impartite 50-50 privind eficacitatea acestora. Utilizarea lor nu va strica nimic, dar este posibil sa nu obtineti beneficiile pe care le sperati.

Problema cu utilizarea spray-urilor de tip repellent este ca pisica adesea asociaza spray-ul cu proprietarul, devenind ingrijorata sau speriata in prezenta acestuia. In cel mai bun caz, pisica invata sa nu se zgarie cand proprietarul este prin preajma, dar se revine imediat la obicei cand proprietarul este absent.

Pisicile de interior au nevoie de atentie si de exercitii fizice zilnice. Asa ca, pentru a preveni comportamentul distructiv al pisicii, petreceti cel putin 15 minute zilnic cu pisica dvs., jucandu-va, ingrijind-o si mangaind-o. Ii va fi de mare folos.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button