CainiSanatate canina

Afectiuni dentare la catei si caini adulti. Ce e de facut atunci cand se misca un dinte?

Similar oamenilor, cainii pot avea probleme dentare si au nevoie de ingrijire dentara. Multi dintre noi nu examinam dintii si gingiile cainelui nostru indeajuns de des si problemele dentare (ex. un dinte care se misca) pot fi dificil de observat. In unele situatii, cauzele dintilor slabiti – boala pardontala – nu prezinta la inceput simptome evidente. Este important insa sa cunoasteti simptomele atunci cand apar astfel incat sa puteti oferi ingrijirea si tratamentul necesar pentru a va mentine cainele fericit si sanatos.

 

Pierderea normala a dintilor la catei

Un dinte care se misca nu este intotdeauna ceva ingrijorator. Este normal ca puii, pe masura ce inainteaza in varsta, sa isi  piarda dintii. Puii se nasc fara dinti si raman asa in primele saptamani de viata.

La varsta de 3 pana la 5 saptamani incep sa apara asa numitii dinti de lapte. Puii au in total 28 de dinti de lapte si incep sa-i piarda pentru a face loc dintilor de adulti (permanenti). Pana cand catelul ajunge la varsta de 6-7 luni, toti dintii de lapte au disparut si toti cei 42 de dinti adulti si-au facut deja loc.

In unele cazuri, dintii de lapte nu cad la momentul potrivit ceea ce duce poate duce la probleme. Daca ati observat o astfel de situatie faceti o programare la medicul veterinar care va recomanda cel mai probabil extractia dintelui de lapte.

 

Simptome dinti slabiti la caini

  • Respiratie urat mirositoare (halitoza)
  • Roseata sau sangerare de-a lungul liniei gingivale
  • Hipersalivatie, cu urme de sange. Este posibil sa observati sangerari atunci cand cainele dvs. se joaca cu o jucarie de mestecat sau langa vasul de mancare (apa)
  • Punerea labelor pe bot
  • Dificultate la mestecat. Cainele dvs. poate mesteca doar pe o parte a gurii sau poate scapa hrana din gura
  • Umflarea diferitelor zone ale fetei
  • Pierderea poftei de mancare
  • Secretie nazala si / sau stranut
  • Umflaturi sau noduri in gura
  • Durere sau sensibilitate in gura

 

Cauzele caderii dintilor

– Puilor de caine le pot cadea dintii deoarece isi pierd dintii de lapte – o situatie  normala (asa cum am discutat mai sus).

– Dintii pot cadea si datorita traumelor sau vatamarilor corporale, cum ar fi accidente rutiere, caderi, lupte sau muscarea unor materiale dure necorespunzatoare, cum ar fi piatra sau metal.

– Boala parodontala este inflamatia sau infectia tesuturilor din jurul dintelui. Sunt mai multi factori care determina aparitia ei: genetici, alimentari si aspecte care tin de individ. Insa un rol foarte important il joaca placa dentara si implicit tartrul. Dupa fiecare masa bacteria si particule alimentare se strang de-a lungul gingiilor, aceasta este placa bacteriana, care impreuna cu saliva si minerale se va transforma in tartru. Atunci cand se acumuleaza constant tartru, va determina aparitia gingivitei – inflamatia gingiei – care altfel poate trece neobservata. In cazul in care tartrul se va acumula in cantitati mari, poate patrunde in spatiul subgingival. Va determina retractia gingiei si expunerea radacinilor dentare, caz in care este deja vorba despre boala parodontala intr-un stadiu avansat.

Lasata netratata, infectia se raspandeste adesea mai adanc in orificiul dintelui, distrugand osul. In cele din urma, dintele se slabeste si poate cadea in timp.

Cancerul din osul maxilarului sau gingii poate de asemenea deteriora gingia, osul si alte elemente de fixare care ar trebui sa tina dintii ferm in pozitie.

Pierderea dintilor de lapte este o parte normala a vietii, dar pierderea dintilor adulti este adesea un semn al unei boli avansate a gingiilor. Bolile dentare sunt mult mai frecvente  decat credeti; aproximativ 85% dintre cainii cu varsta peste 3 ani prezinta boli ale gingiilor minore pana la severe.

Dezvoltarea bolii gingivale la o varsta frageda duce adesea la complicatii grave ulterioare, fara un tratament si ingrijire preventiva continua.

 

Tratament

In toate cazurile, cu exceptia pierderii normale a dintilor la catei un dinte slabit este ceva care necesita interventie veterinara si nu este ceva care se va imbunatati de la sine sau cu spalarea dintilor acasa.

Daca observati un dinte care se misca la cainele dvs. consultati imediat medicul veterinar. Acesta il va examina, iar daca va observa un dinte care se misca cel mai probabil ii va recomanda o extractie a dintelui sub anestezie impreuna cu o curatare dentara.pierderea dintilor la caini

Inainte de curatarea dentara si inainte ca cainele dvs. sa fie supus anesteziei, medicul vererinar va preleva sange de la caine. Scopul este de a identifica eventualele probleme si a determina daca cainele este suficient de sanatos pentru anestezie.

Anestezia este necesara deoarece permite animalului dvs. sa fie linistit, astfel incat medicul veterinar sa poata efectua o examinare amanuntita a intregii cavitati bucale (inclusiv sub linia gingiei), sa faca radiografii (pentru a cauta probleme ascunse) si pentru a curata complet si in siguranta dintii animalului.

Anestezia va asigura o experienta sigura si confortabila pentru animalul de companie prin reducerea nivelului de anxietate, stres si durere. In plus, ajuta la protejarea cailor respiratorii de apa sau resturi cauzate de inlaturarea placii dentare care altfel ar putea ajunge in plamanii cainelui in timpul procedurii.

O curatare dentara va include o examinare dentara amanuntita, radiografii dentare, curatarea dintilor si lustruire pentru a indeparta placa tartrica si parodontala care cauzeaza boala. Medicul veterinar va extrage dintii dupa cum este necesar pe baza radiografiei dentare si a examenului. Acest lucru se face in timp ce cainele dvs. este sub anestezie generala.

Se vor face radiografii dentare (raze X) pentru a evalua starea de sanatate a maxilarului si a radacinilor dintilor sub linia gingiei. Deoarece majoritatea bolilor dentare apar sub linia gingiei, acolo unde nu puteti vedea, curatarea si evaluarea amanuntita a dintilor se fac sub anestezie.

Medicul veterinar poate prescrie antibiotice si antiinflamatoare, dupa cum este necesar.

 

Prevenirea caderii dintilor la caini

  • Vizite anuale la medicul veterinar

Vizita la medicul veterinar pentru examene anuale ajuta la evitarea urgentelor medicale deoarece se pot detecta afectiuni sau boli care pot afecta sanatatea cainelui dvs. cu mult inainte de a deveni semnificative, dureroase sau mai costisitoare de tratat. Ingrijirea preventiva este mai buna decat ingrijirea reactiva.

  • Periajul zilnic al dintilor

Periajul dintilor poate ajuta la prevenirea sau incetinirea progresiei bolilor dentare la cainele dvs. Cand faceti acest lucru, asigurati-va ca achizitionati periute de dinti si pasta de dinti specifice cainilor. Pasta de dinti pentru uz uman contine ingrediente care nu trebuie inghitite de caini si pot provoca acestora tulburari digestive.

  • Oferiti jucarii si recompense de ros sigure

Acestea sunt metode fizice prin care ajutam cainele sa isi curete dintii. Aveti in vedere ca  aceste produse previn caderea dintilor insa nu vor indeparta de pe dinti tartrul deja intarit.

Medicul veterinar va poate ajuta sa decideti ce produse sunt potrivite pentru dvs. cainele dvs.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button