CainiSanatate canina

Paraproteinemia la caini

Paraproteinemia la caini (productia anormala de proteine) presupune ca proteinele anormale numite paraproteine (proteine din sange sau urina) sau componenta M sunt produse de o singura clona (grup) de celule plasmatice. O astfel de productie anormala de proteine este frecvent intalnita in tumorile cu celule plasmatice si poate fi observata si in alte tipuri de tumori. Aceasta afectiune este de obicei intalnita la cainii de varsta mijlocie pana la seniori.

Celulele plasmatice sunt celule albe din sange, care produc cantitati mari de anticorpi, esentiali pentru raspunsul imun al organismului la invaziile bacteriilor si virusilor. Anticorpii mai sunt numiti si imunoglobuline, molecule mici de proteine gasite in sange sau in alte fluide corporale si utilizate de sistemul imunitar pentru a lupta impotriva particulelor straine, inclusiv bacteriilor si virusilor.

Simptome si tipuri

  • Slabiciune generalizata
  • Letargie
  • Schiopatat
  • Sangerare din nas
  • Orbire
  • Sete si urinare crescuta
  • Convulsii
  • Pierderea memoriei

Cauze

  • Cancere
  • Predispozitie genetica
  • Infectii virale
  • Expunerea la agenti cancerigeni (de exemplu, vopsele sau solventi)

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti o istorie amanuntita a sanatatii cainelui dvs., a debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune, cum ar fi infectii sau contactul cu substante cancerigene.

Medicul veterinar va efectua o examinare fizica amanuntita, inclusiv teste de laborator de rutina. Se va efectua un profil de sange complet, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Testele de sange pot evidentia anemie, niveluri anormal de scazute de leucocite sau globule albe (leucopenie) sau niveluri anormal de scazute de trombocite (trombocitopenie).

Un profil biochimic poate arata niveluri anormal de ridicate de proteine in sange, niveluri scazute de albumina (un tip de proteina), niveluri anormal de ridicate de calciu (hipercalcemie) si niveluri ridicate de uree si creatinina in sange. Analiza de urina poate arata prezenta proteinelor in urina (proteinurie). De asemenea, vor fi efectuate teste mai specifice pentru a diagnostica diferite boli.

Se vor efectua radiografii toracice si abdominale pentru a identifica locul in care este prezent limfomul. Poate fi luata o proba de maduva osoasa, care va dezvalui mai multe detalii asociate cu aceasta boala. In mod similar, se vor preleva mostre din ganglionii limfatici afectati pentru a identifica tipul de celule canceroase sau agenti infectiosi care ataca organismul.

Tratament

Daca cainele dvs. este diagnosticat cu paraproteinemie si cancer asociat, tratamentul poate include:

  • chimioterapie,
  • radioterapie, sau
  • orice alte remedii recomandate de medicul veterinar oncolog

Terapia cu antibiotice poate fi efectuata si pentru a trata infectiile bacteriene subiacente, daca sunt prezente.

Recuperare si stil de viata

Urmati recomandarile medicului veterinar cu privire la administrarea medicamentelor pentru chimioterapie la domiciliu. Aceste medicamente sunt potential toxice si ar trebui utilizate numai sub indrumarea stricta a unui medic veterinar oncolog.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button