Sanatate canina

Intoxicatia cu vitamina D la caini

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi (adica, stocata in tesuturile grase ale corpului si ficatului) care este vitala in reglarea echilibrului de calciu si fosfor din corpul cainelui dvs. De asemenea, promoveaza retentia de calciu, ajutand astfel formarea oaselor, precum si la controlarea nervilor si muschilor. Cu toate acestea, atunci cand este ingerata incantitati foarte mari, vitamina D poate cauza probleme grave de sanatate la caini. Sa vedem in continuare ce este intoxicatia cu vitamina D la caini, ce simptome are si ce ar trebui sa faceti in acest sens.

Substantele chimice folosite pentru a ucide rozatoarele sunt cea mai comuna sursa de intoxicatie cu vitamina D la caini. Utilizarea excesiva a vitaminei D in dieta sau medicamentele care contin niveluri ridicate de vitamina D pot duce, de asemenea, la toxicitate. Cainii de toate varstele sunt predispusi la intoxicatia cu vitamina D, iar cainii tineri si puii sunt expusi unui risc mai mare.

Simptome si tipuri

Simptomele se dezvolta de obicei in 12-36 de ore dupa ingerarea substantelor care vizeaza uciderea rozatoarelor. Perioada in care simptomele devin usor vizibile poate varia in functie de sursa de toxicitate a vitaminei D. Astfel de simptome pot include:

  • Varsaturi
  • Slabiciune
  • Depresie
  • Pierderea poftei de mancare
  • Sete crescuta (polidipsie)
  • Urinare crescuta (poliurie)
  • Fecale de culoare neagra, care contin sange
  • Sange in varsaturi
  • Pierderea in greutate
  • Constipatie
  • Convulsii
  • Tremuraturi musculare
  • Durere abdominala
  • Salivarea excesiva

Cauze

  • Ingerarea accidentala de substante chimice destinate exterminarii rozatoarelor
  • Utilizarea excesiva a suplimentelor alimentare cu vitamina D

Diagnosticare

Veterinarul va cere un istoric detaliat despre dieta cainelui dvs. si orice suplimente pe care acesta le ia. Va intreba, de asemenea, daca cainele dvs. are acces la substante chimice pentru uciderea rozatoarelor acasa sau in curte. Apoi va fi efectuata o examinare fizica completa, inclusiv analize de laborator de rutina, cum ar fi hemoleucograma completa, profilul biochimic, electroliti si analize de urina.

Daca cainele sufera de toxicitate cu vitamina D, profilul biochimic va indica niveluri anormal de ridicate de calciu si fosfor in sange. Poate indica, de asemenea, niveluri anormal de scazute de potasiu in sange, impreuna cu o acumulare de reziduuri de azot.

La unii caini, profilul biochimic poate indica chiar un nivel anormal de ridicat de enzime hepatice si niveluri scazute de proteine ​​(numite albumina) in sange. Analiza urinei va indica niveluri anormal de ridicate de proteine ​​si glucoza in urina.

Unii caini care sufera de intoxicatie cu vitamina D prezinta, de asemenea, diverse tulburari de coagulare a sangelui, cum ar fi sangerari din diferite zone ale corpului din cauza pierderii excesive de trombocite (celule responsabile de coagularea sangelui).

Teste mai specifice vor include masurarea nivelurilor de vitamina D din sange si un ECG (ecocardiograma) pentru a evalua starea inimii cainelui dvs. La cainii care sufera de intoxicatie cu vitamina D pot fi intalnite diverse anomalii, inclusiv batai anormal de lente ale inimii.

Tratament

Intoxicatia cu vitamina D la caini este o urgenta care necesita tratament imediat si spitalizare. De fapt, primele 72 de ore sunt cruciale pentru salvarea vietii cainelui dvs. Daca compusul care contine cantitati toxice de vitamina D a fost ingerat recent, medicul veterinar va va induce varsaturile. Exista, de asemenea, diferite medicamente care leaga compusii toxici si impiedica absorbtia suplimentara a vitaminei D.

Pentru a mentine o hidratare adecvata si a corecta dezechilibrul electrolitic, poate fi utilizata terapia cu fluide intravenoase. In plus, fluidele intravenoase sunt importante in promovarea excretiei de calciu prin urina.

In caz de anemie severa, poate fi necesara transfuzia de sange. Infectiile bacteriene secundare sunt, de asemenea, frecvent asociate cu toxicitatea vitaminei D. In aceste cazuri, se prescriu antibiotice. Daca convulsiile devin o problema, medicul veterinar poate prescrie medicamente anti-convulsii.

Recuperare si stil de viata

Datorita spitalizarii prelungite necesare, tratarea cainilor care sufera de intoxicatie cu vitamina D este un proces foarte costisitor si laborios. Pentru a monitoriza progresul terapiei, sunt necesare analize periodice de laborator, inclusiv determinarea nivelurilor de calciu si fosfor ale cainelui.

Prevenire

Cea mai buna modalitate de a preveni intoxicatia cu vitamina D la caini este sa NU tineti agentii de ucidere a rozatoarelor la indemana animalului dvs. de companie. Intotdeauna consultati medicul veterinar inainte de a schimba dieta animalului dvs. si/sau de a incepe un regim de suplimenatre cu vitamina D.

 

Cititi si: Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button