Diareea acuta (scaune moi) la caini
Diareea la caini este foarte frecventa. Uneori este temporara, in timp ce alteori cainii se imbolnavesc foarte mult si necesita spitalizare pentru a se recupera. Poate fi dificil sa faceti distinctia intre diareea care necesita o vizita de urgenta la medicul veterinar si diareea acuta la caini, care poate astepta deschiderea cabinetului veterinar.
Diareea acuta la caini – Simptome si tipuri
- Mai multa apa in fecale decat in mod normal (fecale mai moi sau neformate)
- Volum crescut de fecale
- Accidente fecale
- Sange sau mucus in fecale
- Incordarea la defecare
Simptomele adesea asociate cu diareea care pot indica o afectiune mai grava includ:
- Varsaturi
- Apatie
- Anorexie (mancat putin sau mai putin decat de obicei)
- Depresie
- Durere abdominala
- Febra
- Slabiciune
Daca cainele dvs. prezinta oricare dintre aceste simptome, sunati imediat medicul veterinar. Prezenta sangelui in fecale, chiar si fara alte simptome, este, de asemenea, un motiv pentru a va consulta imediat medicul veterinar.
Cauze ale diareei acute la caini
Diareea acuta la caini are patru cauze generale: dezechilibre osmotice, suprasecretie, exudatie intestinala sau tulburari de motilitate.
- Dezechilibre osmotice – apar atunci cand concentratia de molecule alimentare in intestin este prea mare. Apa este atrasa in intestin de moleculele in exces, provocand diaree la caini.
- Suprasecretia – apare atunci cand intestinul secreta prea mult lichid dupa ce a fost expus la bacterii, toxine sau paraziti.
- Exudatia intestinala – descrie o scurgere lenta a fluidelor sanguine prin ulcere sau alte leziuni in straturile de tesut ale intestinului. Aceasta exudatie poate fi usoara sau foarte severa.
- Tulburarile de motilitate – se refera la cat de activ este intestinul si capacitatea sa de a misca continutul prin el. Peristaltismul este afectiunea care descrie un intestin incapabil de a se contracta muscular si de a impinge continutul din canal.
In schimb, motilitatea poate fi crescuta, astfel incat intestinul se contracta prea repede, iar lichidul care este absorbit in mod normal se pierde in fecale. Uneori, diareea cainelui poate aparea ca urmare a unei combinatii a acestor cauze.
Infectiile intestinale pot provoca suprasecretia intestinului. De asemenea, au tendinta de a modifica motilitatea intestinului.
Aceste patru motive pentru diareea cainelui pot fi rezultatul:
- Unei boli sistemice
- Consumului de gunoi, resturilor nealimentare sau alimentelor stricate
- Modificarilor in alimentatie
- Medicamentelor si toxinelor
- Ingerarii de corpuri straine (articole nealimentare)
- Unui blocaj intestinal
- Infectiei virale sau bacteriene
- Parazitilor
- Pancreatitei
- Tubului digestiv hipersensibil
- Stresului
- Bolii Rickettsial (transmisa de capuse)
- Unei ciuperci
- Bolii Addison
- Unei boli de ficat
- Unei boli de rinichi
Diagnosticare
Medicul veterinar va examina fizic complet cainele dvs. Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit al sanatatii cainelui dvs., inclusiv un istoric de fundal al simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut grabi aceasta afectiune.
Va fi luata o proba de fecale pentru a fi examinata in privinta parazitilor. Se vor efectua un profil chimic al sangelui, o hemoleucograma completa, un panou de electroliti si o analiza de urina pentru a exclude alte cauze ale bolii.
Razele X pot ajuta la excluderea posibilitatii ca cainele dvs. sa fi inghitit articole nepotrivite, care i-ar putea bloca sau irita intestinul. O ecografie poate fi foarte utila in diagnosticarea obstructiilor intestinale, peristaltismului, hipermotilitatii si pancreatitei.
Diareea cronica poate necesita analize diferite, inclusiv nivelurile de cobalamina si folat (vitamine), lipaza si alti markeri ai functiei intestinale. Diareea cronica este tratata si gestionata diferit decat diareea acuta.
Tratamentul diareei acute la caini
Daca cainele dvs. este doar usor bolnav, acesta poate fi tratat in ambulatoriu. Insa cainii deshidratati sever si/sau care prezinta varsaturi ar trebui internati pentru terapie cu fluide si electroliti. Deshidratarea poate deveni rapid fatala daca cainele dvs. continua sa aiba diaree.
Daca diareea este usoara, dar cainele prezinta si simptomele unei alte boli, medicul veterinar poate recomanda si spitalizarea. Pentru animalele de companie cu o forma de boala usoara, ingrijirea la domiciliu include adesea odihna, administrarea de medicamente orale si o dieta blanda de pui fiert si orez alb. Medicul veterinar va poate recomanda doza adecvata de lichide.
Cainii cu obstructii si sau care au ingerat corpuri straine pot necesita interventii chirurgicale pentru indepartarea acestora. Medicul veterinar va prescrie medicamentele adecvate pentru animalele de companie, in functie de diagnosticul acestora. Cel mai frecvent for fi prescrise medicamente antisecretorii, protectoare intestinale sau medicamentele pentru deparazitare. In cazuri mai rare, se prescriu antibiotice.
Recuperare si stil de viata
Asigurati-va ca urmati sfaturile si indicatiile medicului veteinar pentru deparazitarea cateilor. Infectiile parazitare care provoaca diaree la caini pot fi prevenite cu usurinta cu deparazitari lunare (majoritatea medicamentelor prescrise pentru Viermele inimii la caini previn si infestarea cu paraziti intestinali).
Administrati cainelui vaccinul impotriva parvovirusului. Urmariti-va cainele, astfel incat sa nu manance nimic din gunoi sau din alte surse neindicate. Gunoiul poate fi periculos pentru sanatatea cainelui dvs., mai ales daca sunt consumate alimente foarte grase sau daca sunt ingerate articole nealimentare, cum ar fi oase sau ambalaje alimentare. Pastrati toate medicamentele si produsele de curatare de uz casnic intr-un loc inaccesibil cainelui dvs.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.