Sanatate canina

Ce faceti daca cainele dvs. a mancat ingrasaminte?

Daca va faceti griji cu privire la faptul ca cainele dvs. a mancat (sau exista posibilitatea sa consume) ingrasaminte, nu sunteti singurul. Multi proprietari de animale de companie isi fac griji cu privire la ingerarea de ingrasaminte. De fapt, ingerarea de ingrasaminte si produse pentru gradina reprezinta o cauza destul de comuna pentru care cainii ajung in situatii de urgenta. In continuare va dam cateva informatii utile de ce cainii nu ar trebui sa consume ingrasaminte si ce sa faceti daca banuiti ca cainele dvs. a mancat ingrasaminte.

De ce ingrasamantul este toxic pentru caini?

Majoritatea ingrasamintelor contin cantitati diferite de azot, fosfor si potasiu. In general, ingrasamintele au un nivel scazut de toxicitate. Iar simptomele sunt de obicei usoare si limitate la iritatia gastrointestinala. Cu toate acestea, atunci cand se adauga nutrienti sau aditivi suplimentari la ingrasaminte, potentialul de toxicitate poate creste.

Iata cateva ingrediente aditive comune care se gasesc in ingrasaminte si preocuparile asociate acestora:

  • Micronutrienti, inclusiv fier, sulf, calciu, magneziu, cupru, zinc, bor, mangan si molibden. De obicei, acestea vor fi in concentratii scazute in ingrasaminte, dar fierul poate fi o problema daca este ingerat un volum mare. Cele mai frecvente semne clinice initiale de toxicitate a fierului sunt varsaturile, diareea si anorexia.
  • Subproduse de origine animala (peste, oase, sange si pene de pui). Ingrasamintele „organice” vor contine adesea subproduse de origine animala. Din pacate, ele miros si au gust bun pentru animale si pot duce la ingestii mari. Pot cauza varsaturi si diaree. Cantitati mari de faina de oase pot forma o masa mare si tare, asemanatoare cimentului, in stomacul cainelui, care poate provoca o obstructie si chiar necesita o interventie chirurgicala. Inflamatia severa a pancreasului (pancreatita) este, de asemenea, o posibila consecinta a ingerarii.
  • Ingrasamant pentru trandafiri (disulfoton). Disulfotonul este un insecticid foarte toxic adesea inclus in ingrasamantul pentru trandafiri. Aproximativ o lingurita cu un continut de 1% disulfoton ar putea fi letala pentru un caine de 25 kg. Acest ingredient este extrem de periculos.
  • Compost din boabe de cacao. Acest compost este fabricat din coaja boabelor de cacao. Cainii care o ingereaza pot prezenta obstructie de la coji in sine, si pot suferi de pe urma toxicitatii ciocolatei.
  • Ingrasamintele care contin milorganit au un risc mai mare de toxicitate cu potential de probleme gastrointestinale, dureri musculare si rigiditate.
  • Erbicide. Exista peste 200 de ingrediente active folosite ca erbicide, dar majoritatea erbicidelor moderne au o toxicitate relativ scazuta pentru caini.
  • Pesticide si insecticide. Unele pesticide si insecticide sunt relativ inofensive pentru mamifere si provoaca doar iritatii gastrointestinale usoare, daca sunt ingerate. Cu toate acestea, altele care contin ingrediente precum organofosfati, carbamat, unii piretroizi. Iar altele pot fi toxice pentru caini si pot provoca semne clinice mai severe, cum ar fi tremor sau convulsii.
  • Fungicide. Sunt substante chimice care distrug ciupercile si sporii acestora, pot varia de la netoxice la toxice. Identificarea ingredientului specific din ingrasaminte este cruciala pentru determinarea toxicitatii.
  • Stiuleti de porumb – Porumbul si stiuletii de porumb sunt adesea folositi ca adaos in ingrasaminte. Orice bucati mari de stiuleti pot crea o obstructie la caini, ducand la necesitatea unei interventii chirurgicale.
  • Amoniac anhidru. Amoniacul anhidru se gaseste de obicei numai in ingrasamintele comerciale si este adesea folosit in ferme. Cu toate acestea, este foarte coroziv, iar contactul poate duce la arsuri grave ale pielii, ochilor sau mucoaselor.
  • Balegar – Este un aditiv frecvent intalnit in ingrasaminte, care este doar usor toxic pentru caini.

Tipuri de fertilizatori

Ingrasamintele vin de obicei in trei forme: solide, lichide si granulare. Niciunul dintre aceste ingrasaminte nu trebuie ingerat, chiar daca sunt etichetate „sigur pentru animalele de companie”. Cel mai bine este sa pastrati intotdeauna ingrasamintele si alte produse pentru gazon si gradina in siguranta, departe de animalele de companie, in recipiente sigilate.

Daca un produs lichid este pulverizat in curte, de obicei, acesta nu mai este toxic odata uscat. Asa ca cel mai bine este sa va tineti animalul de companie inauntru pana cand produsul este complet uscat. Formula granulara sau solida are de obicei un risc mai mic odata raspandita in intreaga curte, chiar daca animalul isi linge labele dupa ce a alergat prin curte.

Riscul mai mare este daca cainele da peste intregul sac plin cu ingrasamant. Urmati intotdeauna instructiunile producatorului privind aplicarea ingrasamantului si perioada de timp inainte ca curtea sa poata fi folosita. De obicei, este necesar sa tineti animalele la distanta timp de 48 de ore dupa aplicarea ingrasamantului.

Cat de mult ingrasamant este nevoie pentru a otravi un caine?

De obicei, rezulta doar o toxicitate usoara daca ingrasamantul a fost diluat corespunzator sau daca un proprietar de animal de companie foloseste ingrasamant gata de utilizat conform etichetei si instructiunilor producatorului. Simptomele se limiteaza la iritatia gastrointestinala usoara. Toxicitatea ingrasamintelor traditionale cu concentratii scazute de azot, fosfor si potasiu este scazuta.

Riscurile de intoxicatie cu ingrasamant devin mai mari atunci cand cainele ingereaza cantitati mari sau cand are acces liber la un sac de ingrasamant si/sau daca ingrasamantul contine aditivi. Determinarea ce ingrediente sunt prezente in ingrasamantul ingerat de animalul dvs. de companie este cruciala pentru determinarea toxicitatii.

Este, de asemenea, important sa va ganditi la orice plante posibile pe care animalul dvs. de companie le-ar fi ingerat daca a mancat ingrasamant de pe pamant sau de pe plante.

In plus, ingrasamintele pot deveni mucegai, iar mucegaiul poate provoca toxicitate tremorgenica, ceea ce inseamna ca puteti vedea varsaturi, lipsa de coordonare, tremuraturi si chiar convulsii. Asigurati-va ca mentionati orice posibile toxicitati concomitente, cum ar fi plante toxice sau mucegai atunci cand discutati despre cainele dvs. care a mancat ingrasaminte cu medicul veterinar.

Simptome ale intoxicatiei cu ingrasaminte la caini

Semnele clinice sunt de obicei usoare si apar in decurs de 2 – 10 ore dupa ingerare. Simptomele se rezolva de obicei dupa 12 – 24 de ore. Semnele clinice ale toxicitatii ingrasamintelor la caini pot include:

  • Hipersalivatie/Varsaturi
  • Diaree
  • Durere abdominala
  • Anorexie
  • Letargie
  • Mai putin frecvente – eruptiile cutanate, bot umflat, mancarime

Daca exista toxicitate concomitenta cu aditivi (vezi mai sus), este posibil sa observati semne clinice suplimentare, inclusiv:

  • Dureri musculare sau rigiditate
  • Urinare necontrolata sau defecare
  • Iritatie la nivelul pielii, ochilor sau mucoaselor
  • Dezorientare sau pierderea echilibrului
  • Tremor sau convulsii

Ce ar trebui sa faceti daca cainele dvs. a mancat ingrasaminte?

Daca cainele dvs. a mancat ingrasaminte, primul lucru de facut este sa incercati sa determinati cat si ce tip de produs a consumat. in continuare, este important sa verificati ce ingrediente specifice au fost prezente in produs (cum ar fi fierul sau disulfotonul). Este util sa aveti ambalajul (sau ce a mai ramas din el) de la orice produs ingerat de animalul dvs. de companie.

Adunati cat mai multe informatii posibil si sunati-va medicul veterinar pentru a discuta daca animalul dvs. de companie trebuie vazut de acesta.

Nu provocati varsaturile acasa decat daca ati fost instruit in mod special sa faceti acest lucru de catre un medic veterinar. Daca credeti ca cainele dvs. a mancat ingrasaminte sau l-ati vazut ca mananca ingrasamant, cel mai bun lucru de facut este sa sunati la medicul veterinar pentru a va spune ce trebuie sa faceti.

Tratament

Daca vedeti ca animalul dvs. de companie mananca ingrasamant, sunati imediat medicul veterinar. Acesta va cere un istoric complet, inclusiv ambalajul si/sau ingredientele detaliate ale produsului.

Daca animalul dvs. de companie a mancat ingrasamant in ultimele 2 ore si a fost o cantitate mare, medicul veterinar va poate recomanda inducerea varsaturilor la spital. In cazuri severe, animalul dvs. de companie ar putea fi spitalizat pentru administrare de fluide si terapie suplimentara.

Cazurile severe includ ingestia de ingrasaminte cu aditivi foarte toxici, potentialul de obstructie intestinala sau ingestia concomitenta de plante toxice.

Analizele de sange si ale urinei vor fi probabil recomandate pentru o evaluare initiala. Veterinul poate recomanda, de asemenea, radiografii abdominale pentru a evalua cat de mult a ingerat animalul dvs. de companie, precum si daca exista o obstructie evidenta.

Majoritatea cainilor se recupereaza dupa consumul de ingrasaminte fara complicatii pe termen scurt sau lung. Cu toate acestea, in functie de aditivii de ingrasamant (sau de posibilele complicatii, cum ar fi obstructia sau ingestia unei plante toxice), animalul de companie poate avea nevoie de o terapie mai agresiva. Intoxicatia cu ingrasaminte este de obicei considerata un risc scazut, dar trebuie avuta grija pentru a determina expunerea exacta la ingredientele specifice.

Prevenire

La fel ca si in cazul altor tipuri de intoxicatii, prevenirea este cheia. Cainii sunt atrasi de mirosurile ingrasamintelor si vor manca adesea cantitati mari daca au acces la sac. Nu lasati niciun produs de gazon si gradina in locuri usor accesibile (pe jos in garaj, in curte sau intr-un pulverizator).

Cea mai buna modalitate de a preveni intoxicatia cu ingrasaminte la caini este sa pastrati toate produsele de gazon si gradina intr-o zona sigura, inaccesibila prietenului dvs. canin.

 

Cititi si: Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante la caini

Sursa imagine: pexels.com

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button