Rase de caini

Rasa Pinscher German

Cainele din rasa Pinscher German este un caine de talie medie, cu blana scurta. Un excelent caine de paza si insotitor, combina eleganta si forta cu rezistenta si agilitatea. Se numara printre cele mai vechi rase din Germania, fiind prototipul altor rase Pinscher. Acest caine energic si super-inteligent a fost folosit la inceput ca vanator de sobolani, dar poate fi dresat pentru toate tipurile de munca canina. Sunt caini atragatori si eleganti din toate punctele de vedere, in acelasi timp nefiind pretentiosi sau exagerati.

Blana: scurta, neteda, moale, stralucitoare (rosu, cafeniu, negru cu cafeniu, albastru cu cafeniu)
Talia: medie, 43-51 cm, 11-20 kg
Caracter: inteligent, vioi, echilibrat, iubitor, foarte vocal, curajos, vesel, loial
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: blana nu are nevoie de foarte multa ingrijire, periajul saptamanal fiind suficient

 

Istorie si context

Pinscher German este, una dintre renumitele rase de Pinscher, si care provine din doua rase mai vechi: Bibarhund German (din anii 1200) si Tanner (din anii 1300). Aceste tulpini au fost incrucisate cu Black and Tan Terrier in anii 1600 pentru a produce Rattenfanger, un bun caine de paza si un vanator de sobolani versatil. Acest caine a devenit apoi Pinscher, ramanand un caine de lucru timp de multe secole, pastrandu-si capacitatea sa de a prinde rozatoare.

Sfarsitul anilor 1800 a insemnat prezenta Pinscher la expozitii canine si cresterea in popularitate a acestui caine. In 1884, standardul de rasa pentru Pinscher a fost creat pentru prima data. Rasa nu s-a bucurat initial de popularitate din partea iubitorilor de caini, ceea ce a facut ca numarul acestora sa scada rapid. Razboaiele mondiale au impiedicat, de asemenea, eforturile de a inregistra, numara si expune cainii din rasa Pinscher.

Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, rasa era aproape de extinctie, nici un singur pui de Pinscher nefiind inregistrat in Germania de Vest intre 1949 si 1958.

Pentru a supravietui, Pinscherul a trebuit sa depinda de Pinscher-ul Pitic (Miniature Pinscher), descendentul sau. In 1958, Pinscher-Schnauzer Klub din Germania de Vest a ales si inregistrat 4 caini din rasa Pinscher Pitic supradimensionati. Trei masculi separati „MinPin” au fost imperecheati cu o femela Pinscher care a fost adusa in secret dintr-un loc din Germania de Est, unde inca mai puteau fi gasiti Pinscher. Aproape toti cainii Pinscher German de astazi provin din acesti caini.

La sfarsitul anilor 1970, Pinscher German a fost introdus in SUA. American Kennel Club a plasat initial rasa in clasa Diverse, in 2001. Doi ani mai tarziu, Pinscher German a fost plasat in grupul cainilor de lucru.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Pinscher German este un caine de paza, companion si animal de companie ideal. Are marimea ideala, o constitutie musculoasa, patrata, iar blana sa poate avea diverse culori, rosu, cafeniu, negru cu cafeniu, albastru cu cafeniu. dat fiind ca nu este foarte greu, este foarte agil.

rasa pinscher german

Capul sau alungit prezinta o anume noblete, iar ochii intunecati sunt atenti si dornici. Au un mers hotarat, liber si usor, care va spune ca acesta este un partener increzator, pregatit pentru orice ar putea aduce ziua.

Simturile sensibile ale cainelui ii permit sa vaneze pe tot parcursul zilei. Odata ce gaseste un rozator, il poate prinde si ucide cu usurinta. Cand este suspicios cu privire la un strain, va latra pana cand persoana se retrage.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Pinscher German este afectuos, jucaus si bun cu copiii. Cu toate acestea, este suspicios cu strainii si poate sa nu fie potrivit pentru casele cu animale de companie mici, in special rozatoare.

Este un caine tenace, curajos si plin de viata. Are grija de proprietatea stapanului sau, indiferent daca a fost sau nu dresat sa faca acest lucru.

Tendinta sa de a latra nu este menita a fi o pacoste, ci un avertisment pentru cei din casa cu privire la intrusii care se apropie. Si, desi invata rapid, se va supune numai din proprie vointa.

Ingrijire

Cerintele de ingrijire ale acestui caine sunt destul de simple: periere si imbaiere ocazionala.

Cainele din rasa Pinscher German adora sa fie implicati in activitati de familie si detesta sa fie lasati in canisa sau singuri. Sunt foarte dedicati familiei lor, devotamentul lor mergand pana la supravegherea treburilor casnice, oferirea de divertisment seara, indrumarea gradinaritului si impartirea patului cu stapanii lor.

Deoarece este un caine plin de energie, ar trebui sa i se ofere exercitii mentale si fizice zilnice. In caz contrat se va plictisi si va deveni frustrat.

Sanatate

Nu are probleme de sanatate majore sau minore. Cu toate acestea, analizele periodice la sold si ochi sunt sugerate pentru aceasta rasa de caini. Crescatorii responsabili testeaza toate animalele de reproductie pentru afectiunile care pot afecta rasa.

Rasa poate fi predispusa la displazia de sold canina, boli oculare si boala von Willebrand. Exista o mica incidenta a afectiunilor cardiace, fiind raportate si unele complicatii post-vaccin intarziate in cadrul rasei.

Vizitele regulate la medicul veterinar pentru controale periodice si tinerea sub control al parazitilor ajuta acest caine sa duca o viata lunga si sanatoasa.

 

Stiati ca…?

  • Pinscher German este originar din Germania si are legaturi mai stranse cu Schnauzer-ul decat cu Dobermanul si alti caini Pinscher.
  • La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, rasa s-a aflat in pragul extinctiei, la fel ca multe alte rase de caini.
  • Este un caine cunoscut pentru calitatile sale de exterminare si vanare a rozatoarelor.
  • Pinscher German este mai mare decat Pinscher Pitic, insa mai mic decat Dobermanul.

 

Cititi si despre: Rasa Doberman Pinscher

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button