Probleme de comportament

De ce urineaza cainele pe patul dvs.? Cum opriti acest comportament

Daca cainele urineaza pe patul dvs. probabil ca sunteti mai mult decat frustrat. Urina cainelui va poate distruge patul si in plus, odata ce mirosul de urina este acolo cainele poate fi atras sa urineze din nou in acel loc. Insa de ce urineaza cainele pe patul dvs. si ce puteti face?

Patul dvs. este atragator, moale, absorbant si poarta mirosul dvs. iar cainele dvs. este un animal inteligent si va dori sa petreaca mult timp acolo. Multi oameni cred ca urinarea cainilor pe paturile proprietarilor lor este un act de dominatie sau de rebeliune. Cu toate acestea, adevaratul motiv este mai complicat.

Primul pas pentru rezolvarea acestui comportament deranjant este determinarea cauzei acestuia. Este posibil sa fie necesara o vizita la medicul veterinar in privinta urinarii necorespunzatoare, dar aveti si cateva optiuni la domiciliu.

 

De ce urineaza cainele in patul dvs.?

Exista mai multe motive posibile pentru care cainele face pipi pe patul dvs. Este important sa incepeti prin a exclude cauzele medicale inainte de a incerca sa abordati potentialele probleme de comportament.

Probleme ale tractului urinar sau ale rinichilor

Infectiile tractului urinar determina de obicei cainii sa aiba „accidente” urinare. Este posibil ca medicul veterinar sa solicite un examen de urina iar in cazul unei infectii urinare va prescrie antibiotice. Alte probleme cu tractul urinar pot face dificil controlul activitatii vezicii urinare de catre caini.de ce urineaza cainele in pat

Alte posibile probleme urinare observate la caini includ cistita (inflamatia vezicii urinare), cristale in urina, pietre vezicale, anomalii structurale, boli de rinichi si chiar tumori. Majoritatea problemelor urinare pot fi tratate cu medicamente, suplimente sau modificari ale dietei. In cazuri mai extreme, probleme precum pietrele vezicii urinare pot necesita interventii chirurgicale.

Anumite boli precum diabetul si boala Cushing pot afecta si tractul urinar.

Incontinenta

Cainii care sufera de incontinenta vor pierde urina involuntar. Acest lucru se poate intampla numai in timp ce cainele doarme, dar unii caini cu incontinenta vor scapa picuri de urina si in timp ce sunt treji.

Incontinenta este relativ frecventa la cainii varstnici, dar anumite boli pot provoca incontinenta si la cainii tineri. Incontinenta urinara sensibila la hormoni nu este neobisnuita la femelele tinere si poate afecta chiar si masculii tineri. Din fericire, exista medicamente care va vin in ajutor.

Probleme de dresaj

Pentru a incerca sa aflati de ce urineaza cainele in patul dvs., va trebui sa va intrebati: Aveti un caine obisnuit sa isi faca nevoile doar in casa? Este bine dresat in acest sens? Unii caini par sa fie in mare parte dresati dar vor gasi un loc preferat in casa pentru a-si face nevoile. Iar acest loc ar putea fi patul dvs.! Daca banuiti ca dresajul este problema atunci incercati sa lucrati mai mult cu cainele dvs. la partea de dresaj.

Emotie, frica, stres sau anxietate

Urinarea cauzata de emotie este frecventa la cainii mai tineri. Acestia au tendinta de scapa cativa picaturi de urina atunci cand sunt agitati sau sunt intr-o pozitie de supunere. Pentru multi caini, acest comportament este trecator insa unii vor avea nevoie de dresaj daca continua pana la maturitate.

Frica, stresul si anxietatea pot face ca un caine sa urineze in locuri necorespunzatoare. Modificarile aduse mediului cainelui dvs. pot explica stresul brusc insa cu toate acestea pot exista afectiuni medicale care cauzeaza stres cainelui. Excludeti mai intai problemele de sanatate apoi incercati sa reduceti cat mai mult stresul cainelui.

Marcarea teritoriului

Unii caini sunt mai teritoriali decat altii si incearca sa isi marcheze teritoriul cu urina.  Marcarea teritoriala poate fi minimizata prin dresaj si schimbarea comportamentului.

 

Cum dezvatati un caine sa urineze pe patul dvs.?

Daca cainele dvs. a urinat pe patul dvs. discutati mai intai cu medicul vetrinar. Acesta va examina fizic cainele si va face o analiza a urinei. In unele cazuri pot fi necesare teste de laborator suplimentare si chiar radiografii (raze X). Medicul veterinar va discuta apoi cu dvs. un plan de tratament pe baza constatarilor.

Daca medicul veterinar exclude toate potentialele motive medicale ale urinarii in locuri necorespunzatoare a cainelui dvs. este timpul sa lucrati la corectarea comportamentului.

In primul rand, evaluati mediul cainelui dvs. Au existat modificari care i-ar putea provoca stres? Evenimente precum mutarea, nasterea unui copil, adaugarea sau plecarea unui animal de companie sau a unui membru al familiei si chiar stresul dvs. zilnic va pot face ca cainele sa devina stresat, temator sau anxios.

Un caine nelinistit sau temator nu poate invata lucruri noi si  va trebui sa reduceti stresul inainte de a lucra la dresaj. Veterinarul dvs. va poate ajuta cu medicamente sau suplimente anti-anxietate.

Cum actionati

Atunci cand va antrenati cainele sa nu mai faca pipi pe pat incepeti prin a restrictiona accesul la pat atunci cand nu sunteti acasa. Pastrati usa dormitorului inchisa in timp ce nu sunteti prin preajma sau sunteti plecat. Daca este necesar, tineti-va cainele intr-o cusca.

de ce urineaza cainele

Cand sunteti acasa, asigurati-va ca va duceti frecvent cainele afara pentru a urina. Permiteti cainelui sa urce pe pat numai atunci cand sunteti si dvs. pe pat.

Daca cainele dvs. incepe sa urineze in alta parte a casei, atunci cusca este cel mai bun loc pentru el atunci cand sunteti plecat. Scoateti cainele la pipi imediat ce ajungeti acasa apoi scoate-ti-l din nou de fiecare data cand mananca, bea sau se trezeste. Recompensati-l pentru ca a urinat in aer liber dar nu il pedepsiti pentru urinare in locuri necorespunzatoare.

Daca va surprindeti cainele in flagrant in pat sau in alt loc neadecvat, intrerupeti-l cu un „nu” hotarat apoi aduceti-l imediat afara pentru a termina.

Antrenamentul pentru corectarea urinarii necorespunzatoare poate necesita timp si poate deveni frustrant. Apelati la ajutorul unui dresor de caini sau un specialist in comportamentul animalelor daca nu vedeti rezultate bune.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button