Cele 9 momente cheie din primul an de viata al catelusului dvs.
Putine lucruri sunt la fel de interesante precum rolul de parinte al unui caine in primul sau an de viata, atunci cand totul este nou si catelul creste si invata intr-un ritm aproape de neoprit.
Din ziua in care v-ati adus catelusul acasa si pana in ziua in care trece oficial in teritoriul cainilor adulti, fiecare obiectiv atins este un memento al bucuriilor vietii alaturi de caini si a tranzitiilor emotionante, care fac toate acele pauze de nevoi din timpul noptii (si de dimineata foarte devreme) sa merite efortul.
Varsta exacta la care catelul dvs. atinge fiecare obiectiv din primul an depinde de cativa factori cheie, insa pana la varsta de 2-3 ani ar trebui sa se descurce cu toate acestea. Prin urmare, care sunt aceste momente cheie din primul an? Le vom detalia in continuare.
1. Ziua cea mare, sau ziua adoptiei catelusului
Ziua adoptiei este una dintre cele mai importante evenimente, atat pentru catel cat si pentru dvs. Oferiti-i timp sa-si exploreze noua casa, si oferiti-i multe jucarii de rontait astfel incat sa nu roada mobila, pantofii si cablurile electrice.
Fiti rabdatori in primele zile ale catelului in care acesta isi exploreaza noua casa. Nu stie inca ce se asteapta de la el si poate fi putin stresat de faptul ca este intr-un mediu necunoscut. Totusi, cu multa iubire si atentie se va simti ca acasa in cel mai scurt timp.
2. Intalnirea cu medicul veterinar
Noul catelus va trebui sa isi intalneasca veterinarul curand, deoarece cateii au nevoie de o multime de vaccinuri in primul an de viata. Este bine sa gasiti un veterinar inainte de a aduce catelul acasa. In cazul in care aveti intrebari sau incidente nu va trebui sa stati sa cautati unul ulterior.
La prima vizita la veterinar luati cu dvs. orice act medical primit la adoptarea catelului. Cainii primesc primele vaccinuri la aproximativ 8 saptamani, dar vor avea nevoie de stimulente in urmatoarele cateva saptamani.
Urmatorul rapel este in general administrat in jurul varstei de 12 saptamani si al treilea si ultimul set la 16 saptamani (aceasta schema de vaccinare pentru catei va poate da o idee buna cu privire la ce si cand este necesar).
3. Terminarea dresajului pentru nevoile fiziologice
Cu un program consistent de dresaj pentru nevoile fiziologice, nu ar trebui sa mai existe accidente odata ce catelul are 2 sau 3 luni.
Pentru a va asigura succesul strategiei, scoateti catelul afara pe baza unui program fix, stati afara cu el pana isi face nevoile, laudati-l si oferiti-i recompense.
Daca se mai intampla “accidente” in casa, curatati fara a vorbi sau a privi cainele – in acest fel nu va asocia facerea nevoilor in casa cu atragerea atentiei dvs. Iar cand in sfarsit cere sa iasa afara – sarbatoriti obiectivul atins!
4. Inceputul interactiunii cu alti caini
Primele 12 saptamani din viata unui catelus sunt cruciale cand vine vorba de socializare, deci este important sa aiba sansa sa se intalneasca cu alti caini inainte sa implineasca 3 luni. Incepeti dupa saptamana a 7-a, deoarece atunci catelul dvs. va primi prima sa runda de vaccinari.
Cursurile pentru catei sunt o buna modalitate, la fel si grupurile de joaca pentru catelusi, intalnirile acestuia cu cainii prietenilor si familiei. Amanati deocamdata vizitarea parcurilor de caini pana cand acesta invata mai multe despre comportamentul cainilor.
5. Raspunsul la numele sau
Poate dura cateva saptamani pentru ca un catelus sa isi invete propriul nume, in functie de cat de des este folosit si ce fel de tehnici de dresaj sunt folosite. Pentru ca puiul dvs. sa nu devina confuz, strigati-l pe numele complet in primele cateva luni si asteptati incercarea altor porecle pana cand retine isi numele complet.
6. Caderea dintilor de lapte
Da, si cateilor le cad dintii de lapte! Dintii de lapte ai catelului dvs. vor incepe sa cada in luna a 4-a de viata si ar trebui sa aiba dentitia permanenta (de adult) pana in luna a 6-a de viata. Nu fiti surprinsi daca nu gasiti niciun dinte al catelului, majoritatea cateilor ii inghit deoarece sunt foarte mici.
Odata ce catelul are dentitia de adult completa, incepeti sa il deprindeti cu periajul regulat al dintilor. Cu cat se obisnuieste mai repede cu pasta de dinti, cu atat mai bine.
7. Sterilizarea sau castrarea
Cateii pot fi castrati sau sterilizati incepand cu varsta de 8 saptamani, dar este de preferat sa se faca acest lucru intre varsta de 6 – 9 luni, pentru a permite cresterea si maturizarea adecvata a scheletului, in special la rasele de caini de talie mare.
8. Cursurile de dresaj
Cursurile pentru catei sunt mai mult despre socializare, dar in momentul in care catelul dvs. are 6 sau 8 luni, acesta ar trebui sa fie pregatit pentru cursurile de dresaj. Acolo va invata comenzi importante precum: sezi, stai/asteapta, lasa-l/las-o si vino. Puteti dresa cainele si acasa, dar asigurati-va ca va avea parte de socializare din plin cu alti catei.
9. Prima aniversare
Iata un moment important pentru care, fara indoiala, merita sa fie sarbatorit! Pana la prima aniversare a catelului, acesta ar fi trebuit sa treaca deja prin toate momentele cheie enumerate aici si sa fie pe calea cea buna pentru a deveni un caine adult iubitor si cu un comportament bun.
In continuare, fiti pregatit pentru ceea ce urmeaza: adolescenta cainelui dvs.! Vor mai urma momente importante, dar cu rabdare le veti trece cu bine impreuna.
Obiectivele pe care le atinge cainele in perioada adulta variaza. Insa oricare ar fi acestea, sarbatoriti atat realizarile mari cat si realizarile mici si fiti recunoscatori pentru toate momentele petrecute impreuna.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.