Educatie canina

Dresati cainele sa muste cu grija!

O mare parte a educatiei timpurii a fiecarui catel ar trebui sa implice invatarea modului de utilizare a dintilor. Apucarea cu botul si muscarea sunt comportamente naturale ale catelusului dar este important ca puiul de caine sa invete sa muste cu grija. Pentru majoritatea dintre noi, atunci cand simtim acei dinti ascutiti de catelus care ne strapung pielea, primul nostru instinct este sa oprim comportamentul. Nu faceti asta!

Inainte de a va invata catelul sa nu muste, trebuie mai intai sa il invatati ca atunci cand musca, trebuie sa muste usor, fara prea multa presiune. Aceasta se numeste inhibarea muscaturii si ar trebui sa faca parte din programul de socializare al catelusului dvs. Nu este deosebit de dificil de invatat dar necesita perseverenta si consecventa din partea proprietarului. Antrenamentul este esential si merita efortul, deoarece va impiedica cainele dvs. sa va muste.

 

De ce sa invatati cainele inhibarea muscaturii?

Toti cainii au potentialul de a musca. Este important ca proprietarii de caini sa faca tot posibilul pentru a antrena cainii astfel incat sa poata preveni muscaturile acestora. Este realist si responsabil sa luati in considerare ce se poate intampla cel mai rau.

Daca puiul dvs. de catel devenit devenit adult ajunge sa muste pe cineva nu veti dori ca muscatura sa fie puternica. De aceea, dresarea catelului  poate insemna diferenta dintre o mica muscatura si o muscatura care trimite victima la spital.

Invatati catelul sa muste cu grija

Primul pas in predarea inhibarii muscaturii este invatarea catelusului tau sa-si foloseasca gura cu grija. Daca puiului i s-a permis sa ramana in cuib pana la 8 saptamani sau mai mult fratii catelusului au inceput deja aceasta lectie. Daca un catelus inteapa cu dintii prea tare unul din frati celalalt catelus de obicei tipa sau opreste jocul. Aceasta reactie ii transmite puiului sa stie ca muscatura a fost prea puternica.

Cand va jucati cu catelusul dvs. puteti urma exemplul fratilor din acelasi cuib (chiar daca ei nu mai sunt acolo). Permiteti-i puiului sa muste putin, atat timp cat nu va doare. Cand catelul musca putin prea tare, spuneti „Au!” cu o voce ferma. Daca acesta continua sa muste tare, puteti spune „Au” si apoi sa va ridicati si sa va indepartati de langa el timp de cateva minute, oprind jocul. Catelusul va invata repede ca trebuie sa-si foloseasca usor gura, daca mai dorese sa continue joaca impreuna cu dvs.. Catelul va invata sa muste cu grija  printr-un antrenament repetitiv si consecvent.

Limitati numarul muscaturilor permise

Odata ce catelul a inteles sa muste cu grija, este timpul sa incepeti sa limitati numarul muscaturilor permise in timpul jocului. Catelul dragut din fata dvs. va deveni adult foarte curand si nu veti dori ca dvs., prietenii dvs. sau alti membri ai familiei sa fiti jucaria de mestecat a cainelui.

Incepeti prin a invata catelul comanda „Lasa!”. Pentru aceasta lectie puteti tine cateva recompense in mana, dati cainelui comanda si asteptati pana cand acesta se retrage putin. Laudati-l cu entuziasm si oferiti-i o recompensa.

Exersati acest lucru pe durata mai multor sedinte de dresaj pana cand catelul dvs. raspunde la comanda de fiecare data. Acum puteti incepe sa-i dati catelului comanda „Lasa!” oricand incepe sa va molfaie mainile. In acest fel, puteti restrange incet comportamentele de tip muscatura sau cel putin sa le limitati doar la acele momente in care le initiati ca si comportament in timpul jocului.

Acum ar trebui sa aveti un caine care nu-si foloseste gura niciodata fara sa fie invitat sa se joace iar atunci cand isi foloseste gura, sa o faca foarte usor. Puii invata prin repetare si prin mesaje consecvente. Acest lucru este imperativ deoarece in caz contrar exercitiile de dresaj si inhibare a muscaturii nu vor avea succes.

Redirectionarea atentiei

Pentru momentele in care catelusul este intr-o dispozitie jucausa si doriti sa redirectionati energia (si potentialele tentative de muscaturi in joaca) departe de dvs. (sau de copiii), este bine sa aveti o multime de jucarii moi in casa. Acestea sunt perfecte pentru a oferi catelului timp de joaca si pentru a invata atunci cand o muscatura mai dura poate fi potrivita. Daca aveti copii mici in casa, aveti grija sa separati jucariile catelusului de plusurile copiilor. Pentru un catel, toate par la fel.

Ce probleme pot aparea?

O greseala comuna pe care proprietarii de catelusi o pot face este suprimarea muscaturilor prin pedepsirea catelusului. Desi acest lucru poate functiona ca o varianta rapida, pe termen scurt, nu este o solutie. Pedeapsa nu invata catelul inhibarea muscaturii catelusului. Daca vine un moment in care catelusul (sau cainele) va musca probabil ca o va face foarte tare comparativ cu muscarea inhibata pe care ar fi trebuit sa o fi invatat.

Asigurati-va ca dvs. (si toti membrii familiei) sunteti la curent cu stilul de instruire si stiti cum sa il implementati. Lucrati la inhibarea muscaturii in diferite situatii si continuati sa o consolidati zilnic.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button