Educatie canina

Inhibarea muscaturii (Cum sa opriti muscaturile catelului)

V-ati saturat de obiceiul catelului dvs. de a roade si a distruge obiectele din jurul sau? Toti cainii musca si rod, dar este important sa il invatati pe catelus inhibarea muscaturii si sa opriti acest lucru inainte ca lucrurile sa scape de sub control. Atata timp cat e mic, poate sa fie nostim cand catelul musca, dar pe masura ce creste, poate deveni chiar periculos.

Dintisorii de catelus, ascutiti ca niste ace, pot cu usurinta sa patrunda prin haine si sa provoace zgarieturi si intepaturi, dar un caine adult de talie mare poate chiar sa rupa oase, sau mai rau. Chiar si cainii pot cauza rani teribile, daca nu sunt invatati cum sa isi dozeze muscaturile.

O muscatura accidentala poate sa-l eticheteze pe catelul tau drept „caine periculos”, ceea ce nu este de dorit. Invatandu-l inhibarea muscaturii nu numai ca ii protejezi pe oameni, dar ar putea salva si viata catelusului.

 

Obiceiul de a musca

 

La fel ca oamenii, toti cainii se cearta. Insa un dresaj corespunzator poate preveni muscaturile dintre ei. Cainii au un control rafinat al falcilor lor, si stiu exact cat de mult sa le inchida asa incat acestea sa nu se uneasca. Cainii adulti nu rateaza decat daca doresc sa faca acest lucru, iar muscaturile in aer si cele care nu va ranesc pielea, sunt avertismente canine calculate.

In jocurile cu alte animalute sau cu oamenii in interactiunile sociale, cateii folosesc o muscatura moale sau „inhibata”, care nu provoaca nici un rau. Invatarea de a stapani puterea maxilarelor – sau inhibarea muscaturii – permite cainilor sa puncteze si sa rezolve problemele fara a se rani reciproc sau pe dvs. Nu va asteptati sa inceteze cu totul utilizarea muscaturilor, dar invatati-l limitele.

 

Catelusii-profesori

 

Puii de catel trebuie sa invete tehnica inhibarii muscaturii inca de mici. Cei mai buni profesori sunt alti catei, iar catelusii invata interactionand cu mama si fratii lui. Ceilalti catei chelalaie sau musca si ei inapoi, daca puiul ii musca prea tare, iar mama-catelusa nu se mai joaca daca puiul sau exagereaza cu muscatul, astfel incat juniorul invata care sunt limitele.

Catelusii orfani sau cei care au fost luati foarte devreme de langa mama lor, nu pot invata aceste lectii. De asemenea, puii pot deveni super agitati sau obositi, si pot musca tare in timpul jocului, chiar si atunci cand stiu cum ar trebui sa isi controleze muscatura si nu intentioneaza sa faca rau.

Cateii luati prin surprindere sau speriati pot musca instinctiv. Cand obiectul fricii lor (alt caine, un copil, postasul) pleaca, pot lua acest lucru drept recompensa, si sa muste apoi ori de cate ori acestia le ies in cale. Invatandu-l pe catel inhibarea muscaturii puteti preveni o serie de potentiale probleme de comportament.

Iata, in continuare, cum sa il invatati inhibarea muscaturii.

 

Cum il invatati pe catelus inhibarea muscaturii

 

Predarea acestei lectii necesita o comunicare eficienta. Puii pur si simplu nu stiu ca dintii lor pot sa faca rau. Tipatul sau pedeapsa fizica nu vor explica ce este gresit si le pot agrava obiceiul de a musca.

Apucarea, impingerea, lovirea sau contactul cu un alt catel care musca il poate face sa creada ca si dvs. iar ranirea lui poate deteriora legatura pe care o impartasiti cu el, sau il poate determina sa riposteze si mai mult. Tipatul dvs. poate fi interpretat de catelusi ca „latrati” la fel ca ei, si le poate creste agitatia. Astfel:

  • Explicati in termeni pe care catelusul sa ii inteleaga. Din moment ce el nu stie cuvinte specifice, utilizati un limbaj al corpului cu gesturi exagerate, expresii faciale si un ton al vocii adecvat pentru a transmite semnificatia. Puii de catel nu vor sa va faca rau si nu vor ca jocurile sa se opreasca, asa ca folositi-va de aceasta lectie foarte importanta.
  • In loc sa tipati cand muscatura devine prea puternica, spuneto „oooooooh” cu un ton bland, apoi faceti pe suparatul. Spuneti „Nu imi place cand ma musti!” cu cat mai multa emotie artistica posibila. Ati putea sa incercati sa chelalaiti. Acest lucru functioneaza deosebit de bine mai ales cu cateii mai bataiosi.
  • Daca muscatura e dureroasa, puteti incerca un scheunat, asa cum ar face un catel ca sa semnalizeze ca-l doare. Nu va trageti mana, lucru care ar putea sa il incurajeze sa inceapa un joc de-a „hai sa ma agat de tine”, pe care nu l-ati castiga. Daca sunetul nu il face sa plece, impingeti-va mana in gura lui ca sa-i provocati reflexul de voma, astfel incat va elibera mana imediat.
  • Imediat dupa ce chelalaiti, dati-i catelului o pauza. 30-60 secunde sunt suficiente ca sa inteleaga mesajul. Inchideti-l intr-o camera mica unde nu va poate vedea, inainte sa ii dati inca o sansa sa reia joaca. Daca din nou musca prea tare, repetati acelasi tipar (scheunat – pauza de joaca), asa incat sa invete lectia ca muscatura face ca distractia sa se termine.
  • Vor fi necesare mai multe repetari pana ce catelusul isi da seama de raportul cauza/efect, ca EL este cel ce controleaza jocul si ca distractia poate continua daca se poarta ca un gentleman. Odata ce catelul isi foloseste botul cu grija si nu mai musca tare, laudati-l si dati-i permisiunea sa continue.

 

Exersati muscaturile corecte

Odata ce puiul a invatat sa muste cu grija, invatati-l sa se opreasca din muscat la cerere si niciodata sa nu initieze el un joc cu muscaturi. Sedintele periodice de dresaj sunt esentiale pe tot parcursul vietii sale.

O tehnica buna este sa ii permiteti sa muste cam 15 secunde, apoi sa ii spuneti „gata” si sa ii oferiti o recompensa sau o jucarie. El trebuie sa se opreasca din muscat ca sa primeasca recompensa, care in acelasi timp il rasplateste pentru ca s-a oprit. Dupa ce isi ia recompensa, poate sa reia joaca de-a muscatul pentru inca 10-15 secunde daca doreste, apoi repetati exercitiul.

 

Inhibarea muscaturii nu inseamna oprirea totala a obiceiului de a musca. Asta ar fi prea mult de cerut unui caine, si este echivalent cu legarea mainilor la spate. Orice caine poate musca daca este provocat. Dar un caine cu o buna inhibare a muscaturii nu va cauza niciun rau. Si aceasta este o zona de confort pe care o castigati pentru dvs. si pentru catelul dvs., de asemenea.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button