Caini

Cum ii pot ajuta cainii pe copii cu autism?

In urma cercetarilor, s-a constatat efectul incredibil pe care unii caini il pot avea asupra copiilor cu autism. Pe seama cainilor au fost puse o serie de beneficii – scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de stres, imbunatatirea abilitatilor sociale si, eventual, imbunatatirea sistemului imunitar. Insa beneficiile pe care cainii le aduc copiilor cu autism merg si mai departe. Vom vedea in continuare cum ii pot ajuta cainii pe copii cu autism.

Tot mai multe studii publicate in ultimii ani au dezvaluit efectul pe care terapia cu caini o poate avea in viata unui individ cu autism.

Studii recente au aratat ca viata alaturi de un caine poate creste abilitatile sociale, in special independenta, asertivitatea si increderea copiilor cu autism. Comparandu-se abilitatile sociale ale copiilor cu autism care traiau cu caini cu cei fara caini, copiii cu caini pareau sa aiba abilitati sociale mai dezvoltate. Datele au aratat ca copiii cu orice fel de animal de companie in casa sunt mai predispusi sa se implice in comportamente cum ar fi sa se prezinte, sa ceara informatii sau sa raspunda la intrebarile altora.

Un studiu publicat in Journal of Pediatric Nursing a aratat ca 94% dintre copiii cu autism care aveau un caine au dezvoltat o legatura cu acel animal de companie.

 

Cum sa decideti intre caini de serviciu sau caini de terapie pentru autism

Inainte de a discuta ce fel de caine ar putea fi cel mai bun pentru copilul dvs. cu autism, luati in considerare urmatoarele intrebari (daca nu ati facut-o deja):

  • Copilului dvs. ii plac cainii?
  • Este posibil ca copilul dvs. sau oricine altcineva din gospodarie sa aiba alergii care ar putea fi agravate de prezenta unui caine?
  • Familia dvs. este pregatita si gata sa-si asume angajamentul si cheltuielile pe termen lung legate de ingrijirea unui caine atat bolnav cat si sanatos?
  • Va simtiti confortabil sa manevrati un caine in timp ce aveti grija de copilul dvs. in public? Chiar si cu un caine de serviciu   dresat  multi parinti pot gasi dificil acest lucru. Amintiti-va, cainele se uita la dvs. (adultul) pentru decizii si comenzi dar in acelasi timp, copilul dvs. poate avea nevoie si el de toata atentia dvs.

 

Alegerea unui caine de serviciu, de companie sau de terapie pentru copilul dvs. autist

 

Este bine sa stiti diferenta dintre un caine de serviciu si un caine de terapie. La acestia am mai adauga o categorie – cainele de companie, care are un bun comportament si este bine dresat.

Iata cateva distinctii de luat in considerare atunci cand decideti ce tip de caine este potrivit pentru un copil – sau adult – care a fost diagnosticat cu autism:

 

Cainii de companie

Dupa cum am mentionat, un animal de companie bine dresat poate avea o influenta minunata de calmare pentru cineva care are autism. Un caine afectuos ofera zilnic dragoste neconditionata si prietenie. Plimbarea cainelui ofera atat prilej de exercitii, fiind si un „magnet social” pentru a usura conversatia cu alti copii. A invata sa ai grija de caine implica responsabilitate si abilitati practice.

Animalele de companie ofera parintilor oportunitati de a invata si modela comportamente de ingrijire si luarea in considerare a nevoilor unui prieten – ambele, abilitati sociale importante.

Daca va ganditi sa cumparati sau sa adopti un caine, va sugeram rasele Golden Retriever, Labrador si Labradoodle (amestec de Labrador retriever cu Pudel), deoarece aceste rase tind sa aiba un temperament calm si o inteligenta ridicata.

caini autism

Cand vine vorba de adoptarea unui caine de salvare, avem o avertizare deoarece multi caini de salvare au antecedente necunoscute. Acest lucru face dificil de prezis cum vor reactiona atunci cand se simt speriati sau amenintati. Este posibil ca acesta sa muste daca este apucat brusc de copilsau poate fi   predispus sa urmareasca pisicile sau sa atace alti caini. Unii caini de salvare au fost abuzati si astfel devin tematori in preajma anumitor oameni, cum ar fi barbatii.

Cainii de serviciu

Cainii de serviciu au parte de un antrenament extins si certificare oficiala pentru a ajuta la indeplinirea functiilor care reprezinta o provocare pentru o persoana cu dizabilitati. De obicei, persoanelor cu dizabilitati le este permis sa isi poata duce cainii in orice zona publica – inclusiv restaurante sau magazine. Cainii de serviciu poarta in mod obisnuit o „pelerina” sau ham care ii identifica si ii informeaza pe cei din jur ca lucreaza si ca nu ar trebui deranjati.

caine de serviciu

Fiecare caine de serviciu este dresat in functie de nevoile persoanei pe care o va asista. De exemplu, poate ajuta pe cineva cu o problema de mobilitate, deficienta de vedere sau de auz, epilepsie (alertarea la convulsii), diabet (alertarea la nivel ridicat sau scazut de zahar din sange), o tulburare de anxietate sau o tulburare de dezvoltare, cum ar fi autismul.

Un caine de serviciu pentru autism, de exemplu, poate insoti un copil pentru a reduce anxietatea in timpul vizitelor medicale sau stomatologice, activitatilor scolare, cumparaturilor si calatoriilor. Unii caini de serviciu pentru autism sunt dresati sa recunoasca si sa intrerupa cu blandete comportamentele de autovatamare sau sa ajute la atenuarea unei crize emotionale. De exemplu, ar putea raspunde la semnele de anxietate sau agitatie printr-o actiune de calmare, cum ar fi sprijinirea de copil (sau adult) sau asezarea blanda in poala.

Este posibila dresarea unui caine de serviciu pentru a ajuta un copil sa nu se rataceasca?

In general, nu este recomandat acest lucru. Ca orice animal, un caine de serviciu poate intra in panica in conditii de stres, ceea ce duce la o tragedie atat pentru copil, cat si pentru caine. In timp ce unii sustin ca pot dresa caini pentru a impiedica copiii sa paraseasca o casa sau o curte, cainii nu sunt dadace adecvate. Acestia pot deveni obositi si neatenti.

Caini de terapie

Dupa cum sugereaza si numele, cainii de terapie sunt dresati pentru a oferi afectiune si confort in situatii terapeutice. De obicei, ei lucreaza in spitale, case de batrani si alte institutii de asistenta medicala si de sanatate mintala. Acestia pot ajuta cu terapia fizica sau ocupationala sau pur si simplu pot ajuta la calmarea unui pacient supus unei proceduri medicale stresante.

In afara cadrelor medicale si institutionale, cainii de terapie au devenit populari in comunitatea persoanelor cu autism datorita capacitatii lor de calmare si abilitatii de a promova interactiunea sociala.

caine de terapie

Multi, dar nu toti cainii de terapie, au un antrenament special. (Multi pur si simplu au o natura exceptional de calma, afectuoasa si toleranta). Cand alegeti un caine de terapie, va recomandam sa folositi o agentie acreditata. Cereti informatii despre experienta si pregatirea lor de lucru cu copiii sau adultii cu autism.

Cand cainii de terapie lucreaza intr-un cadru profesional, ei poarta adesea o pelerina de identificare. Unii proprietari folosesc, de asemenea, o pelerina sau o bandana de identificare. Cu toate acestea, cainii de terapie nu au acces mandatat la locurile publice.

 

Prin urmare, cum ii pot ajuta cainii pe copii cu autism?

Iata cateva moduri in care cainii pot face diferenta pentru persoanele cu autism:

  • Siguranta rutiera – Asistarea copiilor cu autism pentru imbunatatirea sigurantei rutiere.
  • Un partener de joaca – Un joc in pereche sau de-a v-ati ascunselea poate fi o modalitate excelenta pentru un copil cu autism de a invata sa isi astepte randul sau sa imparta. In plus, unui caine nu ii pasa daca castiga!
  • Castigarea unui nou „cel mai bun prieten” – Si care il va face sa se simta mai bina.
  • Reducerea stresului familial – Cercetarile arata ca un caine de companie reduce semnificativ stresul parental.
  • Depasirea fricii – Prezenta constanta a unui caine dresat special are un efect calmant pentru o persoana cu autism. Acesti caini ii pot insoti pe copii la dentist sau la medic, ajutandu-i sa isi depaseasca anxietatile.
  • Noi oportunitati – Viata cu un copil autist poate fi dominata de rutina si obiective reduse, dar sosirea unui caine poate ajuta sa-l convinga pe copil sa incerce ceva nou. Iar ambii au beneficii reale.
  • Suport senzorial – Presiunea linistitoare a capului unui caine sprijinit in poala copilului ajuta la inducerea unui sentiment de calm intr-un moment de mare anxietate, oferind un mare sprijin copilului cu nevoi senzoriale.
  • O mai buna petrecere a timpului liber afara – Si mai multe posibilitati de face activitati impreuna cu familia.
  • Mai mult decat cuvinte – Pacientii care beneficiaza in mod regulat de sedinte de terapie asistata de animale sunt mai vorbareti si chiar au un anumit simt al umorului.
  • Construirea unei prietenii – Cand prieteniile si relatiile umane se dovedesc a fi dificile, nimic nu intrece datul din coada al unui prieten care nu va judeca niciodata!

 

Indiferent daca aveti un caine de companie, un caine de serviciu sau un caine de terapie, alegerea animalului potrivit inseamna a gasi o „potrivire” extrem de individuala – cu nevoile copilului, precum si cu familia. Este un proces care necesita rabdare – cu vizite la domiciliu, pregatire speciala si perioade de asteptare care pot dura chiar si cativa ani.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button