CainiSanatate canina

Viermii cu carlig (Paraziti intestinali la catei)

Viermii cu carlig sunt o specie de paraziti intestinali care reprezinta o problema grava la puii de caine. La cainii adulti, viermii cu carlig devin periculosi doar in cazul in care se imbolnavesc si le scade imunitatea sau in perioadele de stres, spre exemplu cand schimba casa si mediul sau cand femelele sunt gestante.

La catelusi insa, viermii cu carlig (hookworms) sunt un parazit intestinal comun care suge sangele sau musca din peretele intestinului subtire al cainelui, putand duce la sangerare severa.

Cainii devin de obicei imuni la viermi dupa mai multe infectii cu acesti paraziti intestinali. Imunitatea nu elimina neaparat toti parazitii, dar ajuta la diminuarea efectelor acestora.

 

Incidenta viermilor cu carlig

Exista mai multe tipuri de viermi care afecteaza cainii. Ancylostoma caninum este cel mai important si, impreuna cu Ancylostoma braziliense, se intalnesc in zonele cu clima calda. Uncinaria stenocephala afecteaza, de asemenea, ocazional cainii si se intalneste in climatele mai reci. Cea mai mare incidenta a bolii o au tarile sudice, unde umiditatea si conditiile de temperatura ridicate asigura un mediu ideal pentru paraziti.

Ciclul de viata al viermilor cu carlig

Viermii cu carlig adulti au lungimi de aproximativ o jumatate de centimetru. Se imperecheaza in interiorul intestinul puiului de catel, iar femelele depun oua, care trec apoi in scaun. Ouale eclozeaza in aproximativ o saptamana si larvele infectioase se dezvolta in continuare in acel mediu. In conditii calde si umede, larvele pot trai timp de 2 luni. Ele prefera solul nisipos, dar se pot târî pe iarba in cautarea unei gazde.

Infectarea puilor de caine cu viermi carlig

Cainii se pot infecta in mai multe moduri. Puii pot lua larve din sol sau fecale. Modul obisnuit insa este inghitirea parazitului dupa ce puiul adulmeca urme sau linge. Larvele sunt, de asemenea, capabile sa patrunda direct in piele, de obicei, prin pernitele picioarelor cainelui.

Larvele infectioase de vierme sunt capabile sa patrunda si in pielea umana, provocand migratii cutanate, iar larvele care migreaza pe piele provoaca mici urme rosii ce dau mancarime. De asemenea, cainii pot fi infectati daca consuma soareci sau gandaci infectati.

Dupa ce a fost inghitit sau a patruns in piele, este nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru ca viermii imaturi sa migreze in fluxul sanguin, prin plamani si in intestinul unde se maturizeaza. Cand cainele este mai in varsta si are o imunitate stabila fata de parazit, larvele ar putea sa nu ajunga niciodata la plamani si, in schimb, sa ramana fixati in diferite tesuturi din tot corpul.

La catelusa insarcinata, viermii migreaza spre glandele mamare sau, mai rar, spre uter si ulterior infecteaza catelusii inainte sau imediat dupa nastere, cand puii sug laptele de la mama.

La masculi si femele care nu sunt insarcinate, larvele care infesteaza tesuturile se pot „scurge” inapoi in circulatie, pot sa se maturizeze si sa devina adulti apti de reproducere.

Simptomele infestarii cu viermi carlig

Viermii cu carlig provoaca pierderi de sange, ducand la anemie. Semnele anemiei includ gingii palide, slabiciune, cresterea slaba si pierderea in greutate. Cand puii tineri se infesteaza prima data cu viermi, nu au nicio imunitate naturala si pot deveni repede coplesiti de o infestare masiva.

Parazitoza acuta apare brusc, iar pe langa semnele unei anemii profunde, acesti pui pot avea o diaree hemoragica de culoare sangerie pana la negru. O infestare severa poate provoca prabusirea brusca si chiar moartea.

Cainii adulti dezvolta mai frecvent boli cronice. Cainii care sunt stresati, subnutriti sau intr-o regiune propice acestor viermi cu carlig sunt expusi celui mai mare risc. Infectia cronica este caracterizata de obicei prin diaree usoara sau varsaturi. Daca imunitatea cainelui este scazuta, parazitoza cronica poate deveni mortala chiar si la adulti. Simptomele sunt similare cu cele ale infectiei acute. Aceasta este o situatie de urgenta, care poate necesita spitalizare, transfuzie de sange si tratament de sustinere.

Diagnosticarea

Diagnosticarea parazitozei cu viermi carlig se face prin identificarea oualor in timpul examinarii microscopice a scaunului. Cu toate acestea, puii tineri pot suferi de boli acute, fara ca ouale sa fie prezente daca viermii sunt prea mici pentru a se reproduce.

Tratament si complicatii

Medicamentele sunt administrate in doze ce au ca tinta uciderea viermilor adulti si larvele in curs de maturizare, insa este posibil sa nu distruga larvele fixate in alte tesuturi. Este important sa urmati instructiunile medicului veterinar in tratarea catelusului dvs. pentru a va asigura ca toti viermii sunt eliminati.

Uneori, cainii mai in varsta, cu expunere continua la parazit, dezvolta o dermatita impotriva viermilor cu carlig, la locul penetrarii pielii. Acest lucru afecteaza cel mai adesea pernitele labutelor si este denumita pododermatita. Picioarele cainelui devin dureroase, se umfla, se simt fierbinti iar pernitele devin moi si spongioase.

complicatii viermi carlig la catei

Fara tratament, pernitele se pot crapa, se usuca si se ingroasa, iar unghiile se deformeaza. Tratamentul este acelasi ca in cazul infestarii intestinale, dar in plus, pe pielea afectata se aplica o pasta medicamentoasa pentru a ucide larvele.

Prevenirea infestarii cu viermi carlig

Prevenirea infestarii cu viermi carlig se poate face cu usurinta, administrand preventiv si periodic tratament de deparazitare pentru Dirofilarioza (viermii cardiaci) care va extermina si viermii cu carlig. In cazul cateluselor ce urmeaza sa fie imperecheate, ar trebui sa primeasca medicamente pentru viermi inainte de a naste pentru a ajuta la uciderea larvelor care le pot infecta puii.

Cea mai buna preventie este o buna igiena. Pentru cateii crescuti la curte, curatati cu promptitudine fecalele cainelui din curte, pentru ca dureaza sase 6 zile pana cand larvele parasesc scaunul. Expunerea in aer liber are cel mai mare risc in zonele umede si umbrite, asa ca mentineti uscate si curate acele zone din curte in care cainele isi petrece timpul.

Lumina directa a soarelui va ajuta la reducerea populatiei de viermi din mediu. Tarcurile cu pietris sau nisip pot beneficia de aplicatii de sare gema sau borax, care vor ucide larvele. Totusi, aceste substante vor ucide si iarba. Suprafetele de beton trebuie spalate cu o solutie cu inalbitor de 1%.

 

Cititi si: Tipuri de viermi intestinali la caini

Sursa imagini: unsplash.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button