Animale miciIepuri

Exoftalmia si alte afectiuni ale globului ocular la iepuri

Exoftalmia la iepuri este o afectiune in care globii oculari ai iepurelui sunt deplasati din cavitatea orbitala sau din cavitatea oculara din cauza afectiunilor bucale sau a dezvoltarii umflaturilor sau a unei cresteri in spatele ochiului. De obicei, globul ocular este impins inainte si departe de orbita. Insa,  in functie de locatia umflaturii, si in cazuri mai rare, globul ocular poate fi deplasat in directia inapoi.

Exoftalmia este intalnita mai ales la iepuri tineri, rasele pitice, rasele lop si iepurii de varsta mijlocie. Aceste categorii de iepuri sunt mai usor afectati de exoftalmie din cauza unei boli dentare primare sau a unei afectiuni a cavitatii bucale.

Simptome si tipuri

Alte afectiuni ale globului ocular la iepuri includ:

  • Malpozitia ochiului – cauzata de modificari ale volumului (pierderea sau cresterea) continutului ochiului sau functie anormala a muschilor extraoculari
  • Enoftalmie – cauzata de pierderea volumului orbital sau de leziuni care ocupa spatiu in partea din fata a globului ocular
  • Strabismul – miscarea anormala a globilor oculari – este de obicei cauzata de tonusul muscular necorespunzator

Simptomele acestor afectiuni ale globului ocular vor varia, dar includ de obicei un istoric de boala dentara, cresterea excesiva a incisivilor, secretii nazale si infectii ale cailor respiratorii superioare.

Alte simptome includ:

  • Letargie
  • Depresie
  • Proeminenta, caderea pleoapei
  • Scrasnirea dintilor
  • Salivarea excesiva
  • Scaparea alimentelor din gura
  • Asimetrie faciala, eventual mase vizibile la iepuri cu abcese radiculare
  • Schimbarea comportamentului de a bea sau de a manca (de exemplu, preferinta pentru alimente moi)
  • Pozitie cocosata si lipsa de dorinta de miscare

Diagnosticare

Pentru a diagnostica exoftalmia la iepuri, medicul veterinar va efectua o examinare fizica amanuntita si o evaluare detaliata a iepurelui dvs. pentru a determina cauza de baza.

Radiografia craniului si fetei sunt intotdeauna recomandate. Medicul veterinar poate include radiografii ale regiunii toracice pentru a cauta o posibila complicatie respiratorie.

Ultrasonografia continutului orbital poate fi, de asemenea, utilizata pentru a oferi o imagine mai detaliata a extinderii leziunii, iar tomografia computerizata (CT) poate fi utilizata pentru o mai buna vizualizare a structurilor din jurul ochilor.

Se va face un examen oral si nazal detaliat, cu o proba de lichid prelevata prin aspirare cu ac de pe orbita pentru analiza. Daca se gaseste o masa in cavitatea orbitala, craniu sau in alta parte a corpului, poate fi efectuata o biopsie de tesut si celule pentru a confirma daca este vorba de cancer.

Tratament

Cursul tratamentului va depinde de cauza de baza si de diagnosticul final.

Daca in spatele ochilor sunt prezente tampoane de grasime in exces, de exemplu, se va recomanda reducerea in greutate. Antibioticele vor fi folosite pentru infectiile bacteriene. Iar daca infectia a dus la formarea abceselor este necesara o interventie chirurgicala, care la randul sau va necesita analgezice impreuna cu geluri lubrifiante aplicate in regiunea ochiului pentru a preveni uscarea tesutului.

Nu este exclus la iepurii cu afectiuni ale globului ocular sa fie depistat si cancerul. In aceste cazuri, medicul veterinar va recomanda consultarea unui medic oncolog.

Recuperare si stil de viata

Este foarte important ca iepurele dvs. sa continue sa manance in timpul si dupa tratament. Alimentele mai moi, care sunt mai usor de mestecat, ar trebui sa fie oferite pana cand iepurele si-a recapatat suficienta putere pentru a mesteca solide. Intre timp, puteti continua sa-i oferiti iepurelui dvs. dieta obisnuita pe baza de granule pentru a-l incuraja sa manance.

Pastrati blana din jurul fetei curata si uscata si lasati-i iepurelui timp suficient sa se odihneasca intr-un spatiu linistit dupa operatie. Daca iepurele este slabit sau anorectic, va trebui sa il sustineti cu hranire asistata si terapie cu fluide. De obicei, este suficienta hranirea cu seringa. Nu hraniti iepurele cu alimente bogate in carbohidrati sau cu suplimente nutritive bogate in grasimi, decat daca medicul veterinar va sfatuieste in mod special astfel.

Reevaluarea starii de sanatate a iepurelui va fi programata de catre medic la 7-10 zile de la operatie, si apoi la fiecare 1-3 luni. In unele cazuri, poate aparea deteriorarea ochiului, ducand la pierderea ochiului. Daca durerea este cronica, medicul veteinar va poate recomanda eutanasierea iepurelui. In caz contrar, poate fi necesar tratamentul pe tot parcursul vietii pentru boala dentara de baza, iar pilirea regulata a dintilor este indicata pentru a evita complicatiile ulterioare datorate dintilor crescuti excesiv.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button