Animale miciIepuri

Anomalii ale dintilor incisivi la iepuri (malocluzia)

Ocluzia corecta a gurii la iepuri – care consta in imbinarea dintilor maxilarelor superioare si inferioare atunci cand gura este inchisa – poate fi impiedicata de cresterea excesiva a unuia sau mai multor dinti, o afectiune denumita malocluzie (prefixul mal- se refera la la forma nepotrivita a dinţilor). Malocluzia la iepuri poate provoca alte boli grave.

Dintii unui iepure cresc de obicei pe toata durata vietii sale. O dieta bogata in fibre, alcatuita din alimente care contribuie la tocirea dintilor, este necesara pentru o aliniere si o functionare adecvate. Aceste alimente ajuta la mentinerea unei lungimi optime a dintilor; in lipsa lor pot aparea diverse anomalii ale dintilor incisivi la iepuri.

Daca dintii iepurelui cresc prea lungi, nu se poate realiza inchiderea completa a gurii, ducand la o crestere excesiva a incisivilor. Dintii incisivi pot creste pana la 1 mm/ zi in lipsa opozitiei maxilarului opus.

Imbinarea / ocluzia corecta a dintilor, impreuna cu o alimentatie bogata in fibre (fan, lucerna), actioneaza ca un inhibitor natural al cresterii dintilor.

Simptome si tipuri

  • Dinti usor vizibili
  • Salivarea excesiva
  • Macinarea dintilor
  • Secretii nazale
  • Mancarea cade din gura
  • Preferinta pentru alimentele mai moi
  • Preferinta pentru un vas de apa in defavoarea unei sticle cu adapatoare pentru iepuri (cu sticla)
  • Scaderea apetitului sau pierderea completa a apetitului (anorexie)
  • Pierdere in greutate
  • Productie excesiva de lacrimi
  • Asimetrie faciala sau exoftalmie (proeminenta globului ocular)
  • Durere (reticenta in a se misca, depresie, letargie, ascundere, postura cocosata)
  • Blana neingrijita datorita lipsei de ingrijire personala

Cauze

Exista multi factori care pot duce la cresterea excesiva a dintilor la iepuri. Cel mai semnificativ factor este o dieta care contine cantitati inadecvate de fibre, care sunt necesare pentru slefuirea corecta a suprafetei dintelui. Hrana inadecvata permit incisivilor sa creasca in tesuturile moi din jur, afectand tesutul si cauzand chiar infectii bacteriene secundare in gura.

S-a constatat ca rasele pitice si de tip Lop prezinta un risc crescut de malocluzie congenitala deoarece sunt mai predispuse la anomalii scheletice.

Diagnosticare

Pentru a diagnostica malocluzia la iepuri veterinarul va efectua un examen fizic amanuntit, identificand incisivii crescuti si alte tumori ale gurii.

Pentru o mai buna vizualizare a anomaliilor, medicul poate efectua raze X ale craniului si fetei si o tomografie computerizata (CT). Va preleva mostre din abcese utilizand aspirarea cu ac fin, pentru analiza de laborator a fluidului.

Se va efectua un profil sanguin complet, incluzand compozitia chimica, hemoleucograma completa, analiza urinei si o cultura bacteriana pentru a determina tulpina exacta a bacteriilor. Astfel vor putea fi prescrise antibioticele corespunzatoare.

Tratament

Tratamentul se va baza pe gravitatea simptomelor. Poate fi necesara administrarea de lichide daca iepurele dvs. este deshidratat si nutritie intravenoasa daca iepurele sufera de anorexie.

Tratamentul antibiotic va fi administrat cu prudenta, nefiind alegerea principala de tratament. Daca este necesar, se poate efectua o interventie chirurgicala pentru taierea dintilor, extragerea dintilor care nu pot fi reparati sau drenarea abcesului care a aparut ca urmare a malocluziunii.

In unele cazuri, este posibil ca si tractul intestinal sa fi fost afectat si poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina solidele din intestin. Monitorizati pofta de mancare a iepurelui si productia de fecale. Raportati imediat orice anomalie medicului veterinar, deoarece complicatiile bruste si severe pot cauza moartea iepurelui.

Recuperare si stil de viata

Asigurati iepurelui un mediu cald si linistit pentru recuperare, insa incurajati revenirea la activitate cat mai curand posibil, deoarece poate grabi recuperarea. Daca iepurele nu este prea obosit, incurajati exercitiile fizice (sarituri) timp de cel putin 10-15 minute la fiecare 6-8 ore.

Dupa tratamentul initial, majoritatea iepurilor vor necesita hranire asistata timp de 36-48 de ore. Pastrati blana in jurul fetei curata si uscata. Este important ca iepurele dvs. sa manance in continuare, in timpul si dupa tratament.

malocluzia la iepuri

Incurajati aportul de lichide administrate oral, oferind apa proaspata, umezind legumele cu frunze sau aromatizand apa cu suc de legume. Oferiti iepurelui o gama variata de verdeturi proaspete, precum coriandru, salata romana, patrunjel, frunze de morcovi, frunze de papadie, spanac, verdeturi Collard si fan de buna calitate.

Continuati sa oferiti iepurelui dieta obisnuita cu pelete deoarece obiectivul initial este de a face iepurele sa manance si de a-si mentine greutatea si aportul nutritional. Daca iepurele refuza aceste alimente poate fi necesara hranirea cu ajutorul unei seringi, pana va putea sa manance singur.

Cu exceptia cazului in care medicul veterinar v-a recomandat in mod special, nu va hraniti iepurele cu suplimente nutritive bogate in carbohidrati si in grasimi.

Este posibil ca malocluzia la iepuri sa reapara deci este important sa se ofere iepurelui alimente fibroase si cu duritate adecvata – cum ar fi fanul si ierburile – pentru a incuraja uzura normala a dintilor. Poate fi necesar tratament pe tot parcursul vietii, cu taierea periodica a dintilor, de obicei la 1-3 luni.

Malocluzia la iepuri in unele stadii foarte avansate si in special la iepurii care sufera de dureri constante si / sau severe sau care nu pot manca, poate necesita eutanasierea animalului.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button