Animale miciIepuri

Cataracta la iepuri

Cataracta la iepuri se manifesta sub forma unui film opac pe cristalinul ochiului si poate insemna ca cristalinul este intunecat in intregime sau doar partial. In cele mai multe cazuri, cataracta este prezenta inca de la nasterea iepurelui.

Simptome si tipuri

  • Lentila partial sau complet opaca
  • Secretii oculare (cataracta hipermatura)
  • Umflarea irisului
  • Umflaturi/bubite albe asemanatoare unor noduli pe iris

Tipuri de cataracta la iepuri

  • Imatura – cristalin acoperit partial
  • Matura – intregul cristalin este acoperit
  • Hipermatura – a avut loc lichefierea cristalinului

Cauze

Cataracta este prezenta cel mai adesea inca de la nastere. Cu toate acestea, se poate dezvolta spontan si fara o cauza cunoscuta.

Apare din multe motive, dar este de obicei legata de o infectie bacteriana (encephalitozoon cuniculi). Alte cauze includ o deficienta nutritionala sau niveluri crescute de glucoza in sange. Cataracta se poate dezvolta spontan, fara o cauza cunoscuta.

Diagnosticare

Cataracta este in general evidenta prin aspectul opac (innorat) al cristalinului. Medicul veterinar poate efectua analize suplimentare daca se suspecteaza o infectie bacteriana. Alte analize includ o analiza de urina pentru a testa boli infectioase si analize de sange.

In cazurile in care iepurele are o masa alba care iese din ochi, semn care poate indica cataracta, mai multe investigatii pot evidentia un abces la nivelul ochiului sau o crestere nenaturala a celulelor (neoplazie), cum ar fi o tumoare la ochi.

Tratament

Interventia chirurgicala pentru indepartarea cataractei este metoda de tratament primara si poate fi efectuata atat pe cataracte congenitale, cat si pe cele spontane.

Cu cat operatia este efectuata mai devreme, cu atat prognosticul este mai bun. De asemenea, pot fi prescrise diverse medicamente, mai ales in cazurile de infectie bacteriana.

Recuperare si stil de viata

Dupa tratament, iepurele trebuie monitorizat cu atentie pentru semne de recidiva a cataractei. Proprietarii ar trebui sa fie constienti de posibilele complicatii, cum ar fi glaucomul si dezlipirea de retina. Daca operatia are succes, prognosticul este bun.

Cu toate acestea, in unele cazuri, tratamentul chirurgical nu este o optiune, caz in care prognosticul pentru sanatatea ochiului afectat este rezervat. Majoritatea acestor cazuri vor progresa pana cand iepurele contracta glaucom in ochiul afectat.

Prevenire

Nu exista metode specifice de prevenire atunci cand vine vorba de cataracta, deoarece majoritatea cazurilor sunt congenitale – si astfel de neoprit – sau spontane, fara o cauza cunoscuta.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button