Animale miciIepuri

Artrita bacteriana (septica) la iepuri

Artrita este termenul medical general pentru articulatiile inflamate. Pe de alta parte, artrita septica este o afectiune care apare atunci cand bacteriile infecteaza una sau mai multe articulatii ale iepurelui. Nu exista predispozitie de varsta, rasa sau sex pentru artrita bacteriana (septica) la iepuri.

Simptome si tipuri

  • Comportament lent
  • Schiopatat
  • Anorexie
  • Dureri articulare si inflamatii
  • Caldura care emana din articulatii
  • Gama de miscari redusa
  • Semne de infectie (de exemplu, infectii ale tractului urinar sau boli dentare)

Cauze

Bacteriile piogene cauzeaza artrita septica. Exista multe tipuri de bacterii piogene, inclusiv stafilococi, pasteurella si bacterii anaerobe (care pot supravietui fara oxigen). Aceste bacterii pot duce la o infectie in organism si pot migra si la articulatii, unde provoaca artrita septica.

Exista unele caracteristici care pot expune animalul unui risc mai mare de a dezvolta artrita septica. Acestea includ:

  • cazuri pe termen lung (cronice) de infectie bacteriana
  • leziuni traumatice la nivelul articulatiilor
  • tulburari imunosupresoare (sistemul imunitar nu functioneaza corect).

Alte surse de infectie pot include bolile dentare, o infectie a tractului respirator superior, sau o rana.

Diagnosticare

Un iepure cu antecedente de infectii ale cailor respiratorii superioare, boli dentare sau plagi traumatice anterioare – cum ar fi plagi cu muscaturi – poate fi un caz susceptibil de artrita septica.

Daca se suspecteaza artrita septica la iepuri, medicul veterinar poate face o serie de analize. Va face o analiza a lichidului prelevat din jurul articulatiilor (analiza lichidului sinovial) care poate dezvalui caracteristici ale artritei septice, cum ar fi un volum crescut de lichid sau prezenta bacteriilor. Aceste probe de lichid sunt supuse testarii, astfel incat poate fi identificat tipul bacteriei si aplicat tratamentul corespunzator. Analize alternative includ razele X si o analiza a urinei.

Tratament

Atunci cand se trateaza artrita septica la iepuri este esential sa se trateze cauza principala. In majoritatea cazurilor sunt prescrise antibiotice pentru a combate agentul infectios insa uneori este necesara o interventie chirurgicala.

Recuperare si stil de viata

Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a imbunatati calitatea vietii iepurelui. Asternutul moale, de exemplu, poate contribui la crearea unui mediu mai placut in perioada de recuperare dupa operatie. Activitatea ar trebui restrictionata pana la disparitia simptomelor animalului de companie.

Este esential sa va asigurati ca iepurele mananca pe tot parcursul recuperarii. Oferiti-i alimente proaspete precum verdeata umeda si fan de buna calitate.

Daca medicul veterinar prescrie medicamente iepurelui, urmati cu atentie indicatiile acestuia. In general, antibioticele sunt administrate pe termen lung. Exista  pericolul unei boli articulare degenerative reziduale – o afectiune cronica care determina deteriorarea cartilajului din jurul articulatiilor – ca urmare a artritei septice.

Prevenire

Datorita numeroaselor cauze care duc la artrita septica la iepuri, enumerarea tuturor masurilor preventive ar fi imposibila. Cu toate acestea este intelept sa tineti iepurele in siguranta si departe de situatii potential periculoase, pentru a evita ranile. In plus, curatati cusca in mod regulat.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button