Animale miciIepuri

Dilatatia gastrica la iepuri

Dilatatia gastrica la iepuri este un sindrom in care stomacul se dilata din cauza excesului de gaz si lichid, avand ca rezultat modificari complexe locale si sistemice ale tractului digestiv. In cele mai multe cazuri, apare din cauza obstructiei gastro-intestinale, obstructia fiind cauzata de un ghemotoc de blana (bezoar – un agregat de substante nedigestibile care stagneaza in tubul digestiv). In cazuri rare, stomacul se dilata in absenta unui corp strain.

In ambele cazuri, apare o obstructie mecanica sau functionala la deschiderea stomacului in intestin. Ca urmare, alimentele lichide sau semi-digerate se acumuleaza in stomac.

Volvulusul gastric – rasucirea unei portiuni a stomacului – este rar observata in paralel cu distensia, insa a fost raportata. Mai frecvent, presiunea datorata distensiei va duce la o lipsa de alimentare cu sange si la presiune asupra nervilor. Aceste modificari pot explica simptomele clinice acute (bruste si severe), cum ar fi dureri abdominale severe, soc si chiar insuficienta cardiaca.

Simptome si tipuri

Slabiciunea si/sau colapsul sunt cele mai frecvente constatari asociate cu dilatarea gastrica. Iepurii pot avea insa, si un istoric de lipsa de pofta de mancare.

Alte simptome comune includ:

  • Depresie
  • Tensiune arteriala si ritm cardiac neregulat
  • Dureri abdominale severe la palpare
  • Distensie abdominala progresiva (nu se intampla brusc)
  • Şoc hipovolemic – insuficienta circulatorie acuta consecutiva unei diminuari rapide a volumului sangvin circulant (de exemplu, membrane mucoase palide, puls slab, temperatura corporala scazuta)

Cauze

Dilatarea gastrica apare de obicei din cauza unei obstructii cauzate de inghitirea unui ghemotic de blana, a unei bucati de panza sau a unor fibre. O dieta saraca in fibre poate creste pofta de alimente bogate in fibre. Astfel, poate duce la mestecarea obiectelor mentionate mai sus, crescand riscul de obstructie intestinala.

Tesutul cicatricial abdominal este o alta cauza posibila pentru dilatarea gastrica.

Diagnosticare

Este necesar sa furnizati medicului veterinar un istoric complet al starii de sanatate a iepurelui dvs., care a dus la aparitia simptomelor. Acesta va examina apoi fizic animalul, in incercarea de a identifica alte cauze ale durerii abdominale, distensiei si pierderii poftei de mancare.

Cea mai buna metoda prin care se pune un diagnostic va fi examinarea vizuala a cavitatii stomacului. Acest lucru poate fi facut prin radiografie, ultrasonografie sau endoscopie. Aceasta din urma metoda foloseste o camera mica care este atasata la un tub flexibil si care poate fi introdusa in spatiul real care urmeaza sa fie examinat. In acest fel, medicul poate obtine o imagine mai precisa a cauzei blocajului si, daca este necesar, poate preleva o proba de tesut pentru biopsie.

Parte a examinarii fizice standard, medicul va solicita un profil de sange complet, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Analizele de sange si urina pot aduce dovezi ale unor volume sanguine scazute, un indiciu ca şocul a aparut sau se va instala.

Tratament

Dilatatia gastrica la iepuri poate deveni rapid fatala. Astfel, necesita asistenta medicala de urgenta a pacientului internat.

O atentie deosebita va fi acordata stabilirii imbunatatirii functiei inimii si a echilibrului fluidelor, urmata de decompresie gastrica si identificarea cauzei dilatatiei gastrice.

Medicul veterinar va efectua decompresie gastrica prin intubarea stomacului prin cavitatea bucala. Interventia chirurgicala este indicata in majoritatea cazurilor pentru a indeparta cauza obstructiei. Nu este o interventie lipsita de risc, mai ales atunci cand pacientul se afla intr-o stare critica. Pe tot acest parcurs, tensiunea arteriala va fi mentinuta cu ajutorul fluidelor pana cand iepurele va reveni la o stare mai echilibrata. De asemenea, se pot administra antibiotice pentru a preveni infectiile oportuniste.

Recuperare si stil de viata

Recuperarea poate avea sau nu loc. Cu toate acestea, afectiunea poate reapare chiar daca este complet rezolvata. Iepurele dvs. isi poate relua activitatea normala dupa indepartarea corpului strain. Odata ce iepurele a fost externat, puteti incepe sa-l hraniti din nou. Dieta sa va trebui insa modificata pana cand iepurele va putea sa se recupereze complet dupa trauma.

Peletii pot fi macinati si amestecati cu verdeata proaspata, piure de legume pentru copii, apa sau suc. Se va forma un amestec mai usor de inghitit si digerat decat mancarea solida. Daca nu reusiti sa hraniti iepurele, este indicata hranirea cu ajutorul unui tub.

Cu exceptia cazului in care medicul veterinar v-a instruit altfel, nu hraniti iepurele cu suplimente nutritive bogate in carbohidrati si grasimi.

Acasa, monitorizati apetitul iepurelui si productia de fecale. Periati in mod regulat blana iepurelui pentru a indeparta parul in exces, astfel incat iepurele sa nu ingereze ghemotoace de par in timp ce se ingrijeste.

 

Cititi si: Staza gastrointestinala la iepuri

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button