Inclinarea capului (boala vestibulara) la iepuri
Sistemul vestibular este o componenta majora a sistemului senzorial, un sistem complex care include labirintul urechii interne, medula creierului si nervul vestibular. Impreuna, sistemul contribuie la pozitionarea corecta a diferitelor parti ale corpului, la miscarile fine ale membrelor si trunchiului si la echilibrul adecvat. Prin urmare, disfunctia sistemului poate duce la un fals sentiment de miscare, vertij, ochi care se misca dintr-o parte in alta, inclinarea capului si pierderea auzului la iepuri.
Inclinarea capului (boala vestibulara) la iepuri se datoreaza de obicei infectiei urechii si abceselor cerebrale. Iepurii Lop au mai multe sanse de a fi afectati de infectia urechii, in timp ce rasele pitice si iepurii mai in varsta ,cu imunitate slaba, pot fi mai predispusi la infectii bacteriene.
Simptome si tipuri
Initial, simptomele bolii vestibulare sunt severe si bruste, incluzand:
- ochi dati peste cap
- pierderea echilibrului
- tremuraturi
- inclinarea capului sau incapacitatea de a ridica capul
Alte semne tipice includ:
- Secretii nazale si oculare
- Semne de infectie a urechii – durere, febra si scurgeri ale urechii
Cauze
- Inflamatorii – infectii bacteriene, virale, parazitare sau fungice
- Idiopatice – origine necunoscuta
- Traumatice – fractura, inrosire agresiva a urechilor (legata de curatare)
- Neoplazice – tumori ale oaselor
- Toxice – intoxicatie cu plumb
- Boli degenerative
- Sistem imunitar slabit
- Nutritionale – lipsa de vitamina A (rar)
Diagnosticare
Medicul veterinar va efectua o examinare fizica amanuntita a iepurelui, tinand cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune.
Exista mai multe cauze posibile pentru aceasta afectiune, cum ar fi tumori, infectie sau rani iar un diagnostic diferential poate fi cea mai buna metoda de diagnostic. Acest proces urmareste o inspectare mai profunda a simptomelor exterioare aparente, excluzand fiecare dintre cauzele mai frecvente pana cand se stabileste tulburarea corecta si poate fi tratata in mod corespunzator.
Adesea, inclinarea capului la iepuri este un simptom al unei infectii sau leziuni ale urechii. Astfel, medicul veterinar va efectua o examinare detaliata a urechii, analizand continutul sau scurgerea din canalul auditiv.
Se va efectua un profil de sange complet, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Aceste teste pot indica daca iepurele sufera de o infectie si, daca da, de ce fel.
Diagnosticarea vizuala este, de asemenea, o parte necesara a punerii unui diagnostic. Razele X ale urechii si craniului vor fi utilizate pentru a cauta prezenta leziunilor, leziunile interne sau prezenta tumorilor. Tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot fi folosite pentru o vizualizare mai detaliata a urechii interne astfel incat sa poata fi gasita locatia exacta a oricaror leziuni sau excrescente.
Tratament
In functie de severitatea simptomelor, medicul veterinar va stabili daca este necesara spitalizarea pentru administrarea tratamentului.
In caz de traumatism, se pot administra medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia. Antibioticele sunt folosite pentru a trata sau a preveni o infectie. Pot fi administrate lichide intravenoase pentru a inlocui sau a mentine fluidele corporale.
Daca se crede ca cauza este legata de o reactie adversa la medicamentele pe care iepurele dvs. le-a primit anterior acestei afectiuni, medicul va poate recomanda sa opriti administrarea acestor medicamente iepurelui pana cand se poate gasi un inlocuitor.
Daca cauza este legata de o fractura sau tumora a urechii interne, o rezolvare poate fi dificil de gasit, indiferent de metoda, avand in vedere constrangerile localizarii.
Recuperare si stil de viata
Va trebui sa va protejati iepurele de scari si suprafete alunecoase, in functie de gradul de pierdere a echilibrului. Oferiti-i un mediu cald si linistit, in care iepurele dvs. sa se recupereze.
Incurajati revenirea la activitatea in siguranta cat mai curand posibil, deoarece activitatea poate imbunatati recuperarea functionarii vestibulare.
Daca iepurele nu este prea obosit, incurajati exercitiul (saritul) cel putin 10-15 minute la fiecare 6-8 ore.
Este important ca iepurele dvs. sa continue sa manance pe tot parcursul tratamentului si dupa tratament. Incurajati consumul de lichide pe cale orala, oferind apa proaspata, apa aromata cu suc de legume, si oferind o gama larga de verdeturi proaspete, umezite, cum ar fi coriandru, salata romana, patrunjel, frunze de morcov, papadie, spanac, varza tip collard, si fân din iarba de buna calitate.
Daca iepurele dvs. refuz aceste alimente, va trebui sa il hraniti cu seringa pana cand acesta se poate hrani din nou singur.
De asemenea, oferiti-i iepurelui dieta obisnuita pe baza de granule. Nu hraniti iepurele cu suplimente nutritive bogate in carbohidrati si grasimi, decat daca medicul veterinar v-a recomandat acest lucru in mod special.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.