Iepuri

14 curiozitati despre iepuri. Pe cate le stiati?

Iepurii sunt blanosi, draguti si iubiti pentru urechile lor lungi si pentru topaituri. Dar exista multe alte lucruri interesante despre iepuri, decat aceste fapte evidente. In continuare, va puteti testa cunostintele: cate din urmatoarele 14 curiozitati despre iepuri le stiati?

 

1. Iepurii de casa nu sunt iepuri de camp

Iepurele de camp nu este inrudit cu iepurele de casa si nu da urmasi la incrucisare cu acesta.

Desi iepurii de casa si iepurii de camp sunt membri ai aceleiasi familii taxonomice, Leporidae, ei sunt clasificati in genuri separate. Iepurii de casa sunt in general mai mici decat iepurii de camp, au urechi mici si nu pot fugi la fel de repede ca iepurii de camp. Puii iepurilor de casa se nasc fara blana, cu ochii inchisi. Puii iepurilor de camp se nasc cu blana si cu ochii deschisi.

2. Iepurii nu sunt rozatoare

Iepurii impartasesc unele trasaturi ale rozatoarelor, care initial le-au clasificat in ordinul Rodentia. Insa la inceputul anulor 1900, au fost recunoscute diferente importante intre iepuri si rozatoare. Astfel, in 1912, J.W. Gidley a clasificat iepurii de casa, iepurii de camp si pika („iepurele magic”) in ordinul Lagomorpha. O diferenta importanta intre cele doua ordine este ca cei din ordinul Lagomorpha au dinti de fixare, care reprezinta un al doilea set de incisivi mici in spatele incisivilor frontali.

3. Iepurii nu au pernute la labute

Iepurii se aseamana oarecum cu Hobitii, in sensul ca au picioarele cu blana. De fapt, blana este singurul lucru pe picioarele lor. Lipsa pernutelor le face labutele sensibile la suprafetele pe care merg. Datorita suprafetelor dure, pot dezvolta anumite afectiuni la labute. Unele rase de iepuri cu blana mai scurta sunt mai predispuse din aceasta cauza la aceste afectiuni.

4. Pielea iepurilor este fragila

Pielea iepurelui este atat de delicata, incat se poate rupe. Tunderea blanii necesita o precizie foarte mare.

5. Iepurii au o istorie lunga

Fosile ale stramosilor iepurilor din zilele noastre dateaza de acum 55 milioane de ani, desi unii oameni de stiinta cred ca iepurii sunt chiar mai in varsta. Oamenii moderni au aparut acum aproximativ 200.000 de ani. Iepurii au fost domesticiti in secolul al V-lea de calugari din sudul Frantei. Primul club pentru imperecherea iepurilor s-a format in Anglia in 1840.

6. Iepurii isi mananca excrementele

Ei bine, nu toate excrementele lor. Iepurii produc doua tipuri de excremente: pelete de deseuri uscate si cecotrope acoperite de mucus, care sunt „ambalate” cu substante nutritive. Iepurii mananca cecotropele pentru nutrienti. Face de obicei acest lucru noaptea, luandu-le in momentul in care acestea sunt eliminate la nivelul anusului. Acest obicei se numeste coprofagie.

7. Iepurii au un unghi vizual mort

Chiar sub nasul unui iepure se afla o zona mica pe care acesta nu o poate vedea, un punct mort.

Iepurii sunt animale prada. La fel ca multe alte animale prada, ochii lor sunt asezati mai departe sau chiar pe partile opuse ale capului. Acest lucru le confera un camp vizual mai larg, care ajunge pana la aproape 360 grade. Desi pot vedea in spate, au totusi un punct in fata nasului pe care nu il vad.

8. Dinti de iepure

Dintii iepurelui nu sunt protejati de smalt decat pe o mica portiune in partea din fata (incisivi), de aceea incisivii le pot cauza diverse probleme dentare. Incisivii superiori ai unui iepure cresc putin mai incet decat incisivii inferiori.

9. Doua specii de iepuri salbatici sunt pe cale de disparitie

In prezent, iepurele de tufis de San Jose (Sylvilagus mansuetus) si iepurele de rau (Bunolagus monticularis) sunt pe cale de disparitie critica. Mai multe alte specii sunt, de asemenea, pe cale de disparitie.

10. Iepurii uriasi sunt destul de neobisnuiti

Greutatea iepurilor salbatici variaza de la 1,3-6 kg, cu o greutate medie de 3-4 kg. Cei mai mici iepuri salbatici includ Iepurele pigmeu (Brachylagus idahoensis) cu o greutate de 0,4 kg si doar 20 cm lungime. Sau Iepurele codita de bumbac (Sylvilagus insonus), cu o greutate de 1-1,5kg si o lungime de 38-49 cm.

Rasele de iepure european (Oryctolagus cuniculus), iepurii nostri de companie, si care sunt recunoscuti de Asociatiile Crescatorilor de Iepuri, au o greutatea care variaza intre 1,13 si 5,5 kg pentru rasele uriase de iepuri (Urias pestrit german, Uriasul belgian, Lopul francez, Iepurele de Angora, Chinchilla urias).

11. Iepurii merg pe varfuri

OK, asta e un pic exagerat, dar iepurii calca pe varfurile degetelor. Termenul tehnic pentru aceasta forma de miscare este locomotia digitigrada. Pisicile, cainii, lupii si alte mamifere merg, de asemenea, pe varfurile degetelor de la picioare. Viteza de deplasare in cazul acestora este mare.

Daca va intrebati, oamenii sunt plantigrade (la fel ca ariciul sau ursul), ceea ce inseamna ca calcam pe toata talpa atunci cand mergem. Caii si vitele sunt unguligrade si merg pe varful degetelor dar acestea sunt protejate de o copita.

12. Iepuri detinatori de recorduri

Exista anumiti iepuri castigatori ai Guinness World Records. Cel mai batran iepure a trait pana la varsta de 18 ani. Cel mai lung iepure este un iepure Urias Belgian de peste 125 cm. Cea mai lunga blana de 35 cm o are un iepure de Angora. Cea mai inalta saritura inregistrata are peste 99 cm, iar cea mai lunga saritura peste 2m! Cele mai lungi urechi le are un iepure Lop englez si masoara peste 78 cm.

13. Iepurii isi curata blana singuri

Iepurii isi ling frecvent blana pentru a se ingriji, la fel ca pisicile. Spre deosebire de pisici, iepurii nu elimina ghemotoacele de par pe care le aduna. Asta pentru ca iepurii nu pot voma. Nici rozatoarele si caii nu pot. Totusi, iepurii pot suferi de o motilitate intestinala incetinita din cauza acumularii de blana, motiv pentru care este important sa va periati iepurele zilnic pentru a minimiza cantitatea de blana pe care o ingereaza.

14. Atat de multe rase de iepuri!

Desi iepurii nostri de companie sunt toti din aceeasi specie, Oryctolagus cuniculus, aceasta specie a dat nastere multor rase diferite. Sunt cunoscute in prezent peste 70 de rase de iepuri de casa.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button