Iepuri

Despre ingrijirea iepurilor ca animale de companie

Daca doriti un iepuras ca animal de companie, trebuie sa ii  acordati cea mai buna ingrijire posibila. In acest articol veti gasi informatii utile despre ingrijirea prietenului dvs. blanos, precum si despre mentinerea sanatatii si igienei sale.

Durata de viata: 5-15 ani
Dimensiune: Pana la 40 cm
Dieta: Fan, granule speciale, legume si fructe
Adapost necesar: 1,8m x 0,6m, cu o suprafata mai mare pentru exercitii

 

Ingrijirea iepurilor

Iepurii se simt bine singuri, dar este de preferat sa ii adapostiti in grupuri. Evitati sa adapostiti masculi si femele impreuna, deoarece nu vor ezita sa se inmulteasca (decat daca doriti acest lucru).ingrijirea iepurilor

Daca veti castra (steriliza) iepurii, veti creste durata de viata a acestora, iepurii vor fi mai linistiti si veti reduce riscul de aparitie a diverselor boli. Femele nesterilizate cu varsta peste 4 ani au sanse de 50-80% de a dezvolta cancer uterin.

Odata ce ati adus noul iepure acasa, este posibil sa aiba nevoie de cateva zile pentru acomodare. Asigurati-i o cusca confortabila, cu ascunzatori. Odata ce se vor acomoda, ii veti putea auzi in zori si la amurg, atunci cand acestia devin mai activi.

Permiteti iepurelui un anumit timp zilnic pentru exercitii in afara custii. Stabiliti o zona de joaca sau folositi un ham pentru iepuri, astfel incat sa poata explora in siguranta.

Daca doriti sa va lasati iepurele sa alerge prin casa, asigurati-va ca indepartati potentiale riscuri pentru sanatate, inclusiv cabluri electrice si alimente nepotrivite. Lasati unele jucarii de ros, pentru a va cruta mobilierul.

Cusca

O cusca ar trebui sa aiba cel putin de 4 ori lungimea iepurelui dvs. adult, tinand cont de faptul ca iepurele mediu are intre 20 – 30 cm, in functie de rasa. Cusca iepurelui ar trebui sa aiba un bun sistem de inchidere si sa includa o zona cu suprafata solida.

Puteti amplasa cusca iepurilor in interior sau in aer liber. Custile exterioare pentru iepuri ar trebui sa fie rezistente la intemperii, sa ofere caldura adecvata iarna si suficient adapost pe tot parcursul anului. Cel mai bun loc pentru iepurele dvs. ca animal de companie este in interiorul casei, intr-o incapere in care familia dvs. petrece mult timp, deoarece iepurilor le place sa fie sociabili. Pozitionati cusca iepurelui departe de lumina directa a soarelui, de curentii de aer, de incalzirea centrala sau de locurile care emit arome intense, cum ar fi bucataria.

Tapetati cusca cu un asternut din fan, paie, hartie maruntita. Atata timp cat asternutul absoarbe apa in mod corespunzator, nu miroase si este moale, iepurele dvs. va fi fericit.

Cusca mai are nevoie de accesorii pentru hranire, un castron solid pentru alimente si jucarii.

De obicei, iepurii decid foarte repede coltul unde va fi toaleta. Sanatatea iepurilor depide de mediul lor de viata, adica de cusca. Bine intretinuta si cu suficient spatiu, va garanta mentinerea unui mediu sanatos pentru iepurasi. Pentru a preveni aparitia si raspandirea bacteriilor, podeaua custii trebuie curatata frecvent. Scoateti si inlocuiti asternutul, stergeti cusca cu apa fierbinte, spalati toate elementele.

Hranirea

Fanul ar trebui sa constituie 90% din dieta iepurelui si sa le ofere nutrientii de care au nevoie.

Iepurele dvs. va trebui, de asemenea, sa mestece pe tot parcursul zilei pentru a-si mentine lungimea dintilor la minimum, iar legumele pot fi utile. Cat mai multe frunze si cat mai verzi, cu atat mai bine! Frunzele de Kale, morcovi, patrunjel, coriandru si frunze verzi de papadie, sunt toate optiuni excelente.

Datorita efectului de fermentatie al verzei, acesta trebuie oferita in cantitati mici. Fasolea verde, ciocolata, porumbul, biscuitii, mancarea pentru pisici/caini, castravetii, vinetele, fasolea, mazarea, sfecla, rubarba, rosiile, dovleceii, cartofii, sunt strict interzise.

hranire iepuras

Fructele sunt o delicatesa pe care le puteti adauga in meniul iepurelui. Afinele, papaya si piersicile sunt preferatele iepurelui. Bananele sau strugurii sunt de asemenea pe placul iepurelui insa sunt de evitat datorita continutului mare de zahar. Merele, murele, perele, coacazele, pepenele, prunele si alte fructe autohtone sunt permise in alimentatia iepurasului. Aceste delicii trebuie mentinute la minimum, deoarece pot provoca cresterea in greutate si, mai important, tulburari digestive. Aruncati fructele si legumele care au stat mai mult de 24 de ore in cusca iepurelui.

Puteti hrani iepurele si cu granule speciale de la magazinul de animale, insa asigurati-va ca veti completa dieta cu legume (nu o veti substitui) pentru a asigura o dieta completa si echilibrata si pentru a va mentine iepurele sanatos.

In cusca lor trebuie sa existe in permanenta apa proaspata si hrana. Apa trebuie schimbata zilnic, iar vasul din care iepurii beau trebuie sa fie mereu curat.

Toaletarea

Iepurii se ingrijesc des si trec prin cicluri de naparlire pe tot parcursul anului. In perioada de naparlire puteti peria blanita iepurelui, in caz contrar sunt expusi riscului de a ingera blana. Ghearele trebuie sa fie taiate in mod regulat.

ingrijire iepurasSanatate

Efectuati controale de sanatate periodice. Un iepure sanatos ar trebui sa fie alert, sociabil si plin de viata, cu o blanita neteda si regulata.

Unele semne ca iepurele nu se simte bine includ o personalitate retrasa, lipsa poftei de mancare, fecale reduse sau deloc, blanita mata, spatele ridicat, stranuturi excesive, abraziuni ale pielii sau chisturi.

Iepurii sunt susceptibili la diverse probleme de sanatate, cum ar fi infectiile respiratorii, afectiuni ale pielii, probleme de dentitie, purici si supraponderabilitate. Va puteti vaccina iepurele pentru a evita contractarea anumitor boli. Discutati cu medicul veterinar in acest sens.

Deparazitarea interna a iepurilor se face de 2 ori/an (solutii antiparazitare in apa de baut) iar cea externa se face ori de cate ori este cazul, cu produse speciale pentru iepuri recomandate de medicul veterinar si sub indrumarea acestuia.

Sfaturi utile

Manipularea este foarte importanta pentru a stabili o legatura cu iepurele dvs. Deschideti usa custii si lasati iepurele sa se apropie de dvs. Ridicati iepurele usor sprijinindu-i de sub labutele din fata, cealalta mana oferind o baza de sprijin pentru membrele posterioare. Nu ridicati niciodata iepurele de urechi sau de ceafa. Nu-l lasati sa sara din bratele dvs. si nu il tineti imobilizati la pamant, deoarece se va zbate si isi poate deteriora picioarele din spate.

Inainte de a va lasa iepurasul sa zburde liber, asigurati-va ca acesta se afla intr-un mediu sigur. Inchideti dulapurile si inlaturati obiectele care pot fi ingerate. Indepartati cablurile electrice si plantele toxice.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button