Animale mici

Bursucul melivor poate fi un bun animal de companie?

Bursucul melivor (Viezurele melivor, Honey badger sau Mellivora capensis) poate fi intalnit aproape oriunde in Africa, unele parti ale Indiei si Asia de Sud-Vest. Are un corp plat scurt, cu o pata mare alba si seamana mai mult cu o nevastuica decat cu un bursuc. Deoarece noi nu avem asemenea animale in tara, probabil sa intrebati daca bursucul melivor poate fi un bun animal de companie. Din pacate, bursucul melivor este un animal salbatic care nu devine imblanzit in timp, ceea ce il face impropriu pentru pastrare ca animal de companie.

Cu toate acestea, daca sunteti interesat sa detineti un asemenea animal, continuati sa cititi despre habitat, comportament, dieta si multe altele pentru a va ajuta sa luati o decizie informata.

Greutate: 9-16 kg (Mascul, Adult), 5-10 kg (Femela, Adult)
inaltime: 23-28 cm (Adult, La umar)
Durata medie de viata: 24 de ani (in captivitate)
Nivel trofic: Omnivor
Lungime: 55 -77 cm (Adult)
Denumire stiintifica: Mellivora capensis

 

Bursucul melivor este singura specie de Mellivora, care face parte din familia Mustelidae, si care mai include bursuci, nevastuici, dihori, nurci, jderi, si altele. In ciuda numelui sau, este mai asemanator anatomic cu o nevastuica. Are un corp lung, cu piele dura, si groasa. Pielea sa este moale si atarna, permitandu-i o gama larga de miscari in timp ce este tinut de un pradator. Coloana vertebrala este, de asemenea, extrem de flexibila. Are ochi si urechi mici si gheare lungi si ascutite, toate perfect potrivite pentru lupta.

Bursucul melivor este prietenos?

Nu. Bursucul (viezurele) melivor nu este deloc un animal prietenos si cel mai probabil va va ataca pe dvs. si pe celelalte animale de companie daca va avea ocazia. De fapt, bursucul melivor este unul dintre cele mai neinfricate animale din lume.

bursucul melivor

Aceste animale vor continua sa incerce sa se elibereze, chiar si dupa ani de captivitate, si sunt destul de inteligente si capabile sa deschida usile si sa descopere mecanisme de blocare. Poate chiar sari pe fereastra pentru a scapa sau pentru a cauta mancare. Acest comportament persista de-a lungul vietii si, din moment ce incearca sa scape, va profita de orice ocazie pentru a va ataca. Prin urmare, nu veti putea manipula sau mangaia acesr animal, asa ca nu sunt prietenosi.

Bursucul melivor este periculos?

Da, Bursucul (viezurele) melivor poate fi un animal extrem de periculos. Insa de obicei ataca doar daca se simte amenintat sau incoltit. Va ataca oamenii, caii, cainii, serpii si chiar leii si hienele fara ezitare si va provoca daune considerabile. Se poate misca liber in pielea sa, astfel incat se poate intoarce cu usurinta si ataca un pradator cu ghearele sale ascutite in timp ce este tinut apasat.

Pielea sa este extrem de groasa si dura, rezista sagetilor si chiar loviturilor de maceta. Martorii descriu atacul sau ca fiind deosebit de feroce, deoarece musca si zgarie pentru a se elibera.

viezure melivor

Ce mananca bursucul melivor?

Cea mai mare parte a dietei sale consta in hrana pe care o scoate din vizuini, inclusiv iepuri, si mananca intregul animal, inclusiv blana si oasele. Maxilarul sau puternic poate consuma carapacea unei testoase. Mananca, de asemenea, broaste, oua, fructe de padure, radacini, bulbi si lesuri de animale. Fermierii din zonele unde traiesc aceste animale au raportat faptul ca daca sunt infometati, bursucii melivori vor distruge cotetele de gaini. De cele mai multe ori vor ucide toate gainile si vor sparge ouale, lasand o baie de sange in urma.

Este legala detinerea unui bursuc melivor ca animal de companie?

Majoritatea tarilor au legi impotriva detinerii de animale salbatice. Exceptie fac cazurile in care ati obtinut permisele corespunzatoare, in special pentru animale periculoase precum este Bursucul melivor. Va trebui sa verificati la autoritatile locale pentru a sti daca este posibil sa detineti un Bursuc melivor in zona dvs.

 

Din pacate, bursucul melivor nu este un animal de companie bun. Dar exista organizatii la care va poti alatura si care studiaza aceste animale uimitoare, si s-ar putea sa va puteti apropia de ele in acest fel. In multe zone, numarul lor este in scadere din cauza distrugerii habitatului, asa ca si ajutorul este binevenit.

 

Cititi si: Puteti tine un bursuc ca animal de companie?

Surse imagini: unsplash.com, wikimedia commons

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button